Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • Slovensko Ford vs. Ferrari (viac)
Trailer 1
Dráma / Životopisný / Športový / Akčný
USA / Francúzsko, 2019, 152 min

V roku 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na obsolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu. A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. Proti nim stojí neporaziteľné Ferrari, fyzické zákony a ich osobní démoni. Navzdory prekážkam a obmedzeniam, ktoré im do cesty stavia aj samotný majiteľ Ford, vyvinú revolučné vozidlo, ktoré prevalcuje každého konkurenta. Ich úsilie si vyberá nemalú daň – týmto mužom však víťazstvo stojí za to. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (21)

Trailer 1

Recenzie (1 053)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som nebol magor do áut, beriem ich úplne normálne ako prostriedok , ktorý ma odvezie z bodu A do bodu B. Nepadám do bezvedomia pri pohľade na nablýskané a rýchle autá, ale film, ktorý nielen o autách natočí J. Mangold si určite nenechajte ujsť. Na Mangoldove Walk the line nedám dopustiť a veril som, že do podobných kvalít by mohol dotiahnuť aj tento film. Dvojica Damon-Bale si výborne sadla, Bale ťaží o čosi viac zo svojej nepredvídateľnej povahy, ale Damon šľape takmer rovnako bravúrne tesne za ním. Film má aj 2 a pol hodiny o čom rozprávať a Mangold to dáva v prepychovej kvalite. Závody majú iskru a na svoje si prídu nielen automaniaci ale aj tí , ktorí hľadajú niečo viac. Nepoznal som históriu Fordu ani Ferrari, ale teraz som o niečo múdrejší. Teším sa na uhd disk v plnej kvalite. 80%. ()

Nevka 

všetky recenzie používateľa

Le Mans ´66 bych se nebál označit za jeden z nejlepších sportovních snímků vůbec. Jsem totiž typ člověka, který si neskutečně užívá heroismu a erupcí nadšení, které pramení ze slavných vítězství (například závod v Daytoně). A tady je podobných kousků spousta. Ústřední duo Damon-Bale podává skvělé výkony, i když na Baleovo pojetí Kena Milese jsem si musel zvykat. Opravdu by mě zajímalo, jestli měl takovou zvláštní mimiku, nebo jestli ho tak pobral jen Christian. Z hlediska příběhu tomu navíc nic nechybí. Závody, zákulisní intriky, politika v marketingu automobilky, rodina a mnoho dalších prvků, které z tuctového "životopisného filmu" dělají běžnému i náročnějšímu divákovi úžasnou podívanou. Vytkl bych snad jen fakt, že film zamlčuje výrazné situace z reálného příběhu (pokud tedy Robbi ve svém komentáři nelže), které by film ještě více přiblížily skutečnosti. ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film je jedna velká nafouknutá bublina. Stačí do ní píchnout a pod povrchem nezůstane nic. Ano pravda, víc než závodní auta nebo formule mě baví rallye či moto GP, ale i tak třeba rivalové se kterými se to srovnání prostě nabízí, ať chcete nebo ne, mě bavili daleko víc i díky postavám kterým člověk jejich motivaci a odhodlání věřil. Tohle je celé takové prázdné a studené a když už mě ani můj oblíbenec Bale nebavil, tak už je potom něco opravdu špatně a ani ta precizní technická stránka to potom nevytrhne.35% ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Nestava sa casto, ze mi dej filmu ubehne tak rychlo, ako pri tomto filme. Nevedel som presne, o co tam ide, takze som sa nechal dejom unasat a vysledok bol skvely. Christian Bale ako aj Matt Damon podali perfektne vykony, preteky boli neskutocne napinave, az dych vyrazajuce, pretoze som netusil, kedy moze prist k nejakej brutalnej havarii a mohol by sa Ken Miles v podani Ch. Balea zranit alebo zabit. Obcas som pri tych zavodoch myslel i na podobne napinavy film o Nikim Laudovi od Rona Howarda RUSH – RIVALOVÉ (2013). Avsak i v tomto filme boli krasne kamerove zabery pocas pretekov, dokonaly zvuk, ktory som v kine prezival, akokeby som bol priamo v centre deja. Ale nie je to len film o pretekoch. Pre mna jedno velke prekvapenie. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Pokud jste si po Rivalech stýskali, jaká je škoda, že nikdo nenavázal s podobným typem filmu, tak… Už si stýskat nemusíte, protože Le Mans ´66 je přesně tou samou benzinem provoněnou přikrášlenou závoďáckou pohádkou "od chlapů s chlapy pro chlapy". Tentokráte o tom, kterak se (z)rodila legenda a jeden z vůbec nejikoničtějších závodních vozů všech dob. Mangold, bez ohledu na to zda na trati či v zákulisí, nespouští dvě a půl hodiny nohu z plynu, závody jsou napumpované adrenalinem, postavy nosné, pnutí i sázky hmatatelné, stylizace „navzdory všem od favoritů přes vlastní sponzory až přes byrokratickou mašinérii“ zvládnutá s vtipem i dramatem a řemeslně už to lepší být ani nemohlo. Kompletní evidentně si to mrtě užívající ansámbl je pak již „pouze“ pomyslnou třešničkou. O co méně akademicky životopisné či historicky zcela věrné, o to více strhující, stylovější a především lepší to je. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (51)

  • Režisér James Mangold se snažil o minimum CGI, proto na tribunách vidíme skutečné komparzisty a tratě jsou plné stovek reálných aut. (CinemaRanger)
  • Zmiňované číslo 40 (jakožto Ford GT40) je symbolické tím, že auto je vysoké přesně 40 palců. Není to však úplně pravda, neboť závodní typ Ford GT40 je vysoký přesně 40,5 palce. (Sochorisko)
  • V roce 1955 vyletělo na Le Mans auto Pierra Levegha do davu diváků a krom řidiče zemřelo dalších 83 lidí. (CinemaRanger)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (viac)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (viac)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (viac)

Reklama

Reklama