Reklama

Reklama

Kate je láskavá, úspešná klavírna virtuózka, do života ktorej vstúpila tragická diagnóza nevyliečiteľnej degeneratívnej choroby ALS (amyotrofická laterálna skleróza). Bec je drzá vysokoškoláčka a amatérska rocková speváčka, ktorá len ťažko dokáže udržať svoje chaotické vzťahy - ľúbostné aj tie ostatné - pohromade. Bec prijme prácu Kateinej ošetrovateľky práve vo chvíli, keď sa vzťah chorej klaviristky s manželom Evanom ocitne v kríze. Obe ženy sa začnú spoliehať na neobvyklé, občas konfliktné a predovšetkým neľútostne úprimné puto, ktoré sa medzi nimi postupne vytvára. Ako puntičkárska a tvrdohlavá Kate začne preberať vlastnosti búrlivej a spontánnej Becy, obe ženy zabúdajú na svoje úzkosti, odhaľujú svoje doteraz nepoznané svety a prichádzajú na to, kým chcú v skutočnosti byť. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (102)

maddy 

všetky recenzie používateľa

You are not you, I am not me, and this film is not as good as it could be. Americká obdoba francúzskych Intouchables, akurát som ženami v hlavných úlohách a bez potrebnej sily. Trocha to pripomenie aj nedávnu Still Alice s vynikajúcou Julianne Moore, no You Are Not You nepojednáva o Alzheimerovej chorobe, ale o ALS (amyotrofická laterálna skleróza) a Hilary Swank, aj keď vynikajúca herečka, v tejto úlohe nijako zvlášť nežiari. Hlavným problémom je skratovitý scenár, zbytočne veľa pátosu a prvoplánového hrania na city. Mám pocit, že všetci prácu na tomto filme vzali len z pocitu, že by mohli mieriť na Oscarové nominácie, no s priemerným režisérom to nevyšlo a film upadol do zabudnutia. Všetko je tu totiž také štandardné, že to nemá veľmi čím nadchnúť. Je to síce silný príbeh o zákernej chorobe, takže film pravdepodobne nikoho neurazí, ale s lepším režijným vedením tu mohol byť klenot. Takto vznikla len po všetkých stránkach štandardná dráma, ktorá je v samotnom závere síce dostatočne silná a dojemná, ale predošlé minúty až príliš okato brnká na city diváka a nemá na to dostatočné prostriedky – ani nápaditý scenár, ani nijako nápaditú réžiu a v podstate ani nijaké zvlášť skvelé herecké výkony (prepáč, Hilary!). CELKOVO: 3* (6/10) ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Chápem iných užívateľov, tie komentáre o klišé a pod. no na mňa to celkom pocitovo zapôsobilo, možno aj vďaka neskutočnému výkonu Hilary Swank. O jej hereckých kvalitách je škoda diskutovať, podobný dychberúci herecký výkon ukázala už v snímku Chlapci neplačú (1999). Už len ona a veľmi dobrá hudba stačia na hodnotenie nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

kocik1 

všetky recenzie používateľa

Tvůrci filmu si zřejmě myslí, že vařená zelenina je mnohem stravitelnějí než syrová, takže je Kate pěkně vymydlená a taky Bec je navzdory své drzosti kapánek bezzubá, přesto se dá říct, že se na to dívá docela dobře, takže nakonec ty 3* dám, i když se skutečnou nemocí má tento snímek společného pramálo, takže zasáhne jen a pouze první signální. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Emmy Rossum má veľký talent a hlavne sa cíti dobre v rolách zanedbaných dievčat zo sociálne slabších vrstiev. V tomto filme jednoznačne dáva dole i paralyzovanú Hilary Swank. Príbeh je však nepravdepodobný, hlavne by nikdy takáto osoba nemohla byť prijatá za opatrovateľku. S filmami o smrteľných chorobách sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Avšak len máloktorý ide za svojim cieľom bez umelého tlačenia na divákove slzy. Ani tu sa to nepodarilo. Film je tak predvídateľný a preemotizovaný. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Mám tyto příběhy rád. Dvě naprosto odlišné lidské dušičky se střetnou, aby si vzájemně psychicky pomohli a zároveň si odpočinuli od okolního světa, ze kterého jsou už beztak hrozně unavené. A to, že je spojí nemoc jedné z nich, je bohužel smutné, ale na takovém příběhu je třeba hledat právě spíš to pozitivno, což film i dokázal. A k tomu jsem si přidal suprové herecké výkony a bylo o kvalitní filmový zážitek okamžitě zaděláno. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (4)

  • Ke konci filmu, když je Kate (Hilary Swank) v pokročilém stadiu ALS, je ukázána, jak sedí vzpřímeně na svém vozíku a mluví namáhavě. Pacienti v tomto stavu nejsou schopni sedět vzpřímeně, protože svaly v zádech již nedostávají signály z mozku. Totéž platí pro svaly v krku a čelisti, které znemožňují řeč. (sirjohn)
  • V rámci zvýšení povědomí o nemoci ALS, mnoho lidí provedlo výzvu ALS s kbelíkem na led včetně Hilary Swank. Hilary Swank poděkovala ve svém videu Emmy Rossum za nominaci do výzvy ledovým kbelíkem a nominovala Tommy Lee Jones, aby se výzvy zúčastnil. Internetová výzva s kyblíkem ledu podstatně zvýšila povědomí o této nemoci a vybralo se 5x více peněz na podporu ALS (115 milionů dolarů), než v předchozím roce pomocí standardních technik získávání finančních prostředků. Dary ve výši 115 milionů dolarů pobídly k masivnímu zvýšení kapacity asociace ALS investovat do slibného výzkumu, vývoje pomocných technologií a lepšího přístupu k péči a službám pro lidi s ALS. (sirjohn)
  • Emmy Rossum si před filmem nebyla moc blízká se svým otcem. Po filmu jí otec zavolal, aby jí řekl, že má rakovinu. (sirjohn)

Reklama

Reklama