Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (viac)
Trailer
Veľká Británia, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvorcovia:

Steven Knight

Hrajú:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(viac)

Recenzie používateľa Sany33 k tomuto seriálu (7)

Epizoda 1 (2013) (S01E01) 

Príbeh: V 20. rokoch minulého storočia je v Birmighamských uliciach jasné, že tu vládnu Peaky Blinders. Teraz zostáva podmaniť si postupne zvyšok sveta. Ukradnuté zbrane do mesta privádzajú nového policajného kapitána, ktorý má svojrázne metódy. Hlava rodiny Thomas sa musí vysporiadať hneď z niekoľkými nepríjemnými situáciami. Prevedenie: Aj napriek tomu, že nemám rád toto obdobie po prvej svetovej vojne, musím priznať že seriál má veľký potenciál a hlavne veľmi silné herecké zázemie. Zoznamujeme sa s hlavnými postavami a čakáme akú hru na plátne rozohrajú. Zatiaľ sa teším. 88% ()

Epizoda 2 (2013) (S01E02) 

Príbeh: Thomas si kade chodí robí nepriateľov a teraz dostal guľku so svojím menom od rodiny Leeových. Popritom mu život strpčuje aj komisár Campbell a jeho nasadená agentka Grace, ktorá má za úlohu s Thomasom sa zblížiť. Prevedenie: Trocha nudnejšia časť, ktorá je ale nesmierne dôležitá pre ďalšie smerovanie príbehu. Thomas sa mi začína pozdávať čoraz viac. Akurát som celkom mimo vedľajšej príbehovej linky s Addou a jej bolševickým milencom ale zrejme aj to zohrá vo finálnom lámaní chleba svoju úlohu. 79% ()

Epizoda 3 (2013) (S01E03) 

Príbeh: Thomas už si robí nepriateľov aj keď o tom ani nevie. IRA ho podozrieva z vraždy jedného z jej členov. Ada sa zosobáši s Fredym ale odmietne opustiť mesto. Grace má na rukách prvú krv a všetko len kvôli Peaky Blinders. Prevedenie: Epizóda, ktorá rozohráva hru frakcií. Máme tu Peaky, Leeovcov, Políciu, IRA a komunistov... začína sa to pekne zamotávať a neviem neviem, kto z tohto boja vyjde ako víťaz. 76% ()

Epizoda 4 (2013) (S01E04) 

Príbeh: Rodina dostáva oficiálnu licenciu na dostihy. Johnny musí pomôcť rodine svadbou s tým správnym dievčaťom a tak sa spoja rodiny proti spoločnému nepriateľovi. Ada začína rodiť a budúci otec je zatknutý políciou. Prevedenie: Celkom emotívna časť. Aj tá skúška štetky na začiatku, potom veselý moment s vynútenou svadbou a nakoniec srdcervúca scéna kedy novorodenca trhajú otcovi z rúk a vezú ho do želiez. Emočne celkom vypäté. 89% ()

Epizoda 5 (2013) (S01E05) 

Príbeh: Rodina je rozvrátená jednak Adou a jednak príchodom nemilovaného otca. Ponuka výmeny členov IRA za Fredyho nevyšla a do hry o moc sa dostáva najmocnejšia zbraň a síce láska medzi agentkou a šéfom gangu. Prevedenie: Vedľajšia dejová linka s otcom je vynútená a chabá. Celú časť zachraňuje scéna z baru. Potom je to zas zabité požiadaním o ruku zo strany geriatrického detektíva a mladej agentky. Mega nasilu vykonštruovaný milostný trojuholník. Veľmi sa mi nepáči kam to autori celé nasmerovali. 56% ()

Epizoda 6 (2013) (S01E06) 

Príbeh: Všetky dieliky do seba zapadli a zostáva nám finálna bitka o moc, ktorú nemôže vyhrať nikto iný ako Peaky Blinders.  Agentka Grace nakoniec nemá ani svoju prácu ani svoju lásku. Campbel musí učiniť rozhodnutie, či ostane alebo sa zdekuje z mesta. Prevedenie: Finálny nástup na ulici ale sedem statočných veľmi silne rozonuje. Na druhej stane zahratie milostného sekundárneho príbehu do autu je celkom smutné alebo niektoré citlivejšie duše si préve na ňom ujížďali. Ale no skončilo sa to celkom otvorene a ja už sa iba teším na ďalšiu sezónu. 87% ()

Epizoda 1 (2014) (S02E01) 

Príbeh: Tommy si napochoduje s chlapcami do Londýna a myslí si, že jeho barové ródeo zostane bez povšimnutia. Našťastie sa a scéne objaví jeho sok Campbel a zabráni neodkladnej smrti. Polly s jej vidinami moc príbehu nepridáva. A poprava írčana zatiaľ bez odozvy. Prevedenie: Po dlhšej dobe som sa opäť vrátil k tomuto seriálu a musím povedať, že tie piloti im moc nejdú. Iba ten koniec to zachránil od priemerného hodnotenia. 65% ()

Súvisiace novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (viac)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (viac)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (viac)

Reklama

Reklama