Reklama

Reklama

Temný prípad

(seriál)
  • Česko Temný případ (viac)
Trailer 19
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrajú:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(31)

Obsahy(1)

Ústředními postavami seriálu jsou dva detektivové, jejichž životy se srazí a propojují během sedmnáct let trvající honičky sériového vraha v Louisianě. (oficiálny text distribútora)

Recenzie používateľa papadoce k tomuto seriálu (5)

Temný prípad (2014) 

Top detektívka posledných rokov. Je tu toľko kladov, že jednak sa mi ich nechce menovať a jednak ďaleko prevyšujú sebe menšie chybičky. Prosím si druhú sériu. Druhá séria priniesla opäť výbornú detektívku zásluhou všetkých, ktorí na tom pracoval, ale zrejme téma u mňa rozhodla o tom, že prvá séria zostáva vlajkovou loďou. Celkové hodnotenie však nezmením. ()

Season 1 (2014) (S01) 

Mohol by som tu opísať profesionalitu a kvalitnú prácu všetkých, ktorí na tejto krutoprísnej sérii pracovali, no večným faktom ostane, že nad všetkými sa vynímal Nic Pizzolatto čoby scenárista a Matthew McConaughey čoby pán herec. Jedna vec je, keď dostanete do daru takú rolu zo scenára, ktorá by mala potiahnuť film poťažmo seriál, no druhá, keď jej herec vdýchne takú charizmu a herecký výkon, že len kvôli nemu samotnému to chcete pozerať viac a viac. Metju to tam (a nenachádzam trefnejší a slušnejší výraz) rozjebal na minďár takým spôsobom, že ihneď po titulkoch ôsmeho dielu by som mu dal všetky seriálové ceny za herectvo. Woody hral dobre, o tom žiadna, ale rola Rusta Cohlea bola proste ikonická a ikonicky aj zahraná. Skvelá séria skvelého seriálu. Trest smrti všetkým čo ubližujú deťom a ženám. Len aby sa nezabudlo. ()

Season 2 (2015) (S02) 

Druhá séria priniesla prípad z iného súdka ako bol príbeh Rusta a Mártyho, a to je dobre. Základný rozdiel bol asi v tom, že sa neubližovalo výlučne nevinným, ale zhasínali tu feťáci, mafiáni a skorumpovaní zmrdi. Táto zmena nebola na škodu. True Detective si navyše ponechal originalitu, výborné herectvo, aj vymakaný scenár. Opäť sme mali možnosť sledovať pri práci detektívov, ku ktorým sme si vedeli vytvoriť v priebehu ôsmych dielov vzťah a sympatie, alebo prípadne aj nesympatie. Dokonca dostal divák možnosť vytvoriť si vzťah aj ku v podstate zápornej postave Vincea Vaughna, čo bolo teda rozhodne novinkou. Pre chlapské oko tu vložili krásny zadok Rachel McAdams a ženu s nekonečným sexepílom Kelly Reilly, to navyše v roli kedy nemáte jasno v tom, či ju máte alebo nemáte radi. Len viete, čo by ste jej urobili ráno na kuchynskej linke. Ja myslím, že celkovo nemám výhrady k videnému. Nerád by som skĺzol do roviny porovnávania jednotlivých sérií. Nebolo by to fér voči žiadnej z nich. Videli sme opäť kvalitu na všetkých postoch a už teraz sa teším na trojku. Je zvláštne ako zaujme seriál, v ktorom sú vlastne všetci pomerne permanentne nešťastní. ()

Season 3 (2019) (S03) 

Začiatok trojky mi prišiel hodne dobrý, až by som povedal, že to málinko takmer lízalo hranicu kvality prvej série. Tento stav trval dva diely. Čo sa tretej sérii nedá rozhodne uprieť, je silná charizma hlavných hrdinov. To je asi najvýraznejšia črta, ktorou sa True Detective vyznačuje zakaždým a po pozretí dalších častí som si práve týmto definitívne odôvodnil podobnosť s jednotkou. Wayne Hayse tu plnil rolu Rusta Cohlea, či Franka Semyona a hoci Metju stále vedie, aj Hayse bol jedinečný svojimi schopnosťami. Bohužiaľ v polovici série (presne počas 4. a 5. dielu) som sa dostal do akejsi nudy. Niečo podobné som už zažil vo Vinci, no toto bolo ešte o čosi výraznejšie ťahavé, ale zmizlo to, našťastie. Určite sa nedá nič vytknúť hercom, atmosfére, či hudbe. Možno to bolo samotným prípadom, ktorý detektívovia riešili, ale tak nejak to na chvíľu stratilo šťavu. Paradoxne sa tak stalo v diely, ktorý bol z hľadiska akcie najvýraznejší a ktorého prestrelka splnila najvyššie kvality ako vystrihnuté z vojnového filmu. Čo si séria zachovala po celú dobu, bola zvedavosť diváka čo sa vlastne stalo a prečo. Bavil ma najmä Mahershala Ali a neprekážalo mi ani prelínanie troch časových línií. Bolo to prelínané s citom a divák sa nestrácal. Dám “len” 4, no True Detective je vynikajúci seriál a bez váhania by som si pozrel aj ďalšiu sériu. Tak keď Metju s Wúdym nájdu pár zbytočných prezidentov, len smelo do toho, točte, som pripravený. ()

Nočná krajina (2024) (S04) 

A znova tu máme dokonalú úvodnú zvučku a Matthew s Woodym opäť investovali prachy do svojej luxusnej kriminálky. Opäť vsadili na minimálne jednu veľkú Hollywoodsku star a prišli s originálnym krimi námetom. Prvé dva diely na mňa zapôsobili, to dokázali zatiaľ všetky série a šlo len o to, či nastavenú laťku udržia do konca. Mne sa ľúbila vo svojej roli najmä Kali Reis, ale mám dojem, že v poslednej dobe chytila skvelý druhý herecký dych aj Jodie Foster. Kali som videl už po druhýkrát za krátku dobu a zrejme sa tak bude diať naďalej. Pracuje na sebe a pred kamerou jej to svedčí, vrátane piercingov a tetovaní. Je proste iná, ale pre niektoré role predurčená. Menší počet epizód považujem za dobrý nápad. Možno keby tak boli naložili aj s treťou sériou, bol by som aj tam päťkoval. Rozdielovým faktorom je väčšia prítomnosť mysteriózna oproti predchádzajúcim sezónam. Ale rozuzlenie bolo racionálne a to mi sedelo. Veľmi sa mi páčilo ako boli rozvinuté postavy, ich osobné životy v prítomnosti aj do minulosti a opäť šlo o veľmi sympatickú dvojicu detektívov. Zase raz som nepochopil, čo proti tomu máte. Podľa mňa sa jedná o druhú najlepšiu sériu v rámci True detective. Seriálové vody nebrázdim často, ale keď už, tak s osvedčenými značkami. “Uhlobarónka ťa neznáša viac než mňa.” “Jej muž bol aj môj.” “Pred rozvodom alebo po ňom?” Začínam si zvykať, že čo je modré, vidím červene a naopak. Žeby nejaká porucha? Alebo len človek s vlastným názorom. Aj tak vyhral voľby Harabín. Už zase. ()

Súvisiace novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (viac)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (viac)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (viac)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (viac)

Reklama

Reklama