Reklama

Reklama

České století

(seriál)
  • angličtina Czech Century
Trailer 1
Česko, (2013–2014), 11 h 11 min (Minutáž: 65–83 min)

Hrajú:

Daniel Landa, Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Martin Finger, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Monika A. Fingerová, Jaromír Dulava (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(9)

Obsahy(1)

České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů. Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního" aktéra své doby. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (10)

České století (2013) 

Veľa zaujímavého, ale aj veľa opomenutého. Časti sú nevyrovnané, no napriek tomu ako celok je to úspešný projekt aj vďaka vydareným hercom, ktorí sa nie vždy podobali, ale snaha zahrať ducha tej ktorej historickej osobnosti bola veľmi úspešná. Škoda asi aj úmyselného mazania histórie. Kde sa pri tvorbe 1. republiky stratil Štefánik? Na druhej strane Beneš ukázaný asi v správnom svetle, hoci jeho výrok napriek mojím antipatiám veľmi uznávam: "Existujú dve druhy pravdy. Tá skutočná a tá politická." Časť s Heydrichom jedna z najhorších, v podstate šlo len o kecy v diele, kde mohlo byť veľa akcie. Na druhej strane, keď začali pokútne diskutovať medzi sebou komunisti, to z toho až mrazilo, tam akciu netrebalo, stačili len tie ideologické kecy. Najlepšia časť bola jednoznačne Zabíjení soudruha. Niektoré zábery sú tam strašne hutné, silné, mrazivé. Od Horákovej až po politické debaty fantasticky zahratých postáv. Kléma večne spitý, Slánsky stalinista jak sviňa a aj tak ho ten gruzínsky nedorobok nechal oddrbať. Pretože sa naplnili Slánskeho slová: "Klémo, dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, aký je rozdiel medzi človekom a stranou. Prvý je hovno a druhý je všetko." No a tak aj soudruh Slánský dopadol. Ako hovno. Od Havla to už potom šlo trochu dolu vodou. Vašek Láhev ukázaný vraj ako rebel, pritom milionár, ktorý sa osviežoval podobne ako náš Heger už na obed vodkou a cez cigaretovú clonu ho nebolo ani vidieť. To sa ale nesmie hovoriť, to by padol kult a ešte aj letisko je po ňom predsa pomenované. Pritom výrečnosť Vaška s lahví bola nepriamo úmerná klesajúcej hladine v tej láhvi. A tých lahví nebolo nikdy dosť. ()

Veliké bourání (1918) (2013) (E01) 

Huba bol výborný Masaryk. Ale kde sa stratil Štefánik? Ani ho nezmienili, nie to, že by tam ešte hral. Jáááj, veď to vlastne České století, tak čo tam po nejakých Slovákoch. Rovno mohli aj štát premenovať len na Česko. ()

Den po Mnichovu (1938) (2013) (E02) 

Najlepší výrok tohto dielu, ktorý je platný po celé ľudské dejiny: "Existujú dve druhy pravdy. Tá skutočná a tá politická." (Beneš). Záverečná debata medzi Benešom a Moravcom patrí medzi veľké filozoficko-politické pojednania, kde každá myšlienka stojí za úvahu. Je viac život v porobe alebo hrdinstvo v smrti? Osud Moravca potom nabral iné kontúry a je až nepochopiteľné, k čomu sa ako veľký zástanca českého národa obrátil. ()

Kulka pro Heydricha (1941) (2013) (E03) 

Asi najhoršia časť celej série. Nič, len samé dialógy, často v angličtine či nemčine, hoci to nebolo nutné. Nakoniec nebola ani guľka, ani Heydrich. ()

Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) (2013) (E04) 

Z tých komunistických rečí až mrazí. A bolo to asi aj tak, seriál ich však ukazuje ako totálnu a podlú lúzu. Áno, často to boli ľudia všelijakého (ne)vzdelania, ožrani, fanatickí stalinisti, ale že by boli všetci do morku kosti zlí ľudia? Bez obhajoby si myslím, že niektorí to v tom čase mysleli úprimne, oni fakt verili tej myšlienke, že idú niečo zlepšovať, že Stalin je dobrý strýčko a určite tomu uverili aj ľudia, keď ich milióny boli v uliciach. Hovorím niektorí, paušálne to neplatí, tak ako paušálne neplatí, že všetci len chlastali, žrali párky a chcali do Vltavy. Vyorálek ale vynikajúci Gottwald, hoci sa na neho až tak nepodobá. Na strane druhej, nový herec Beneša dokonale napodobil. Ksichtom aj slabosťou. ()

Zabíjení soudruha (1951) (2013) (E05) 

"Klémo, dúfam, že ti nemusím vysvetľovať, aký je rozdiel medzi človekom a stranou. Prvý je hovno a druhý je všetko." No a tak aj soudruh Slánský dopadol. Ako hovno. Suverénne najlepšia časť seriálu. Niektoré zábery sú hutné, silné, mrazivé. Od Horákovej až po politické debaty fantasticky zahratých postáv. Kléma večne spitý, Rudy stalinista jak sviňa a aj tak ho ten gruzínsky nedorobok nechal oddrbať. ()

Musíme se dohodnout (1968) (2014) (E06) 

Že tomu degenerátovi Brežnevovi nikto neoholil to obočie už pri slovách: My nie sme žiadni okupanti. Nikdy sme vám nič nevnucovali. Smutná doba, Dobre znázornená. Debata Dubček - Husák s veľmi zaujímavými myšlienkami. O roku 1968 ale vznikli lepšie filmy a samozrejme ešte lepšie dokumenty. ()

Je to jen rock'n'roll (1976) (2014) (E07) 

Najhoršia epizóda celého seriálu, ktorá ani byť nemusela. Vašek Láhev vraj rebel, pritom milionár, ktorý sa osviežoval podobne ako náš Heger už na obed vodkou a cez cigaretovú clonu ho nebolo ani vidieť. Zahraný bol možno aj dobre, to váľanie sa v kúpeľoch a diskusie o politike a umení v rámci osobného voľna, ktoré mal permanentne, to sedí. Ale inak si človek z Charty nevezme nič, v podstate sa ani poriadne nedozvie, o čom bola. ()

Poslední hurá (1989) (2014) (E08) 

Výrečnosť Vaška s lahví bola nepriamo úmerná klesajúcej hladine v tej láhvi. V každom prípade táto nudnejšia časť je len znamením toho, že už komunistov bolo veľmi, veľmi ťažké dostať z kresiel. A keď to chcete podobrotky, tak sa s tým proste zaserete. Asi to nemala byť až tak nežná revolúcia. Dnešná paralela s vládou zúbkovej víly Hegera a jeho žumpárskych neschopákov čisto náhodná. Riadne odvolaní a nechávajú krajinu v chaose kvôli kreslám skoro rok. Tým prekonali odpor komunistov asi desaťnásobne. ()

Ať si jdou (1992) (2014) (E09) 

Napriek veľkej snahe Marek Ťapák nie je žiadny Mečiar. A ani Klaus nebol dokonalý. A celkovo ten pohľad, ktorý sa neukázal ako pravdivý, že Slováci skrachujú, nemajú na to, sú zradcovia, nemajú nárok na vlastný štát. Všetko sa ukázalo ako lož a napriek ignorovaní nejakého referenda sa po čase ukázalo, že nič lepšie ako ako rozdelenie, ktorého mierovú cestu nám závidí celý svet, sa nemohlo stať. Predtým sa kradlo v Prahe, teraz sa už kradne aj v Bratislave, každý má svojich odroňov na čele, na nič sa nedá vyhovárať, no a tie česko-slovenské vzťahy nikdy neboli lepšie. Čo sa pred 30 rokmi ukazovalo ako krok do priepasti, sa nakoniec ukázalo ako krok šťastný, hoci každá z krajín musela začať riešiť veľmi ťažké politické neduhy. Ale bežný Čech a bežný Slovák ostávajú stále viac než len priateľmi. Paradoxne, aj vďaka rozpadu spoločného štátu. ()

Reklama

Reklama