Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aby pomstil smrt svého staršího přítele a kolegy Jima Harta, který se stal obětí vraždy, pustí se tajný agent Richard Chance do pátrání po vraždících penězokazcích, jimž byl jeho parťák na stopě. Ačkoli mají zločinci a tajní agenti odlišné cíle, prostředky, které k jejich naplnění používají, jsou nakonec velmi podobné. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (101)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ultimátna osemdesiatková záležitosť, ktorá u nás skrátka nemá väčšiu tradíciu. Je to škoda, i keď prvú hodinu som mal skôr dojem, že ide o zameniteľné dobové krimi. Tá druhá polovica je už ale riadne našľapaná a spätne sa tak potom zdá lepšia aj tá prvá. Najviac utkvie v pamäti asi automobilová naháňačka, kde si Friedkin tak trochu zopakoval postupy z naháňačky z Francúzskej spojky. Poteší ale aj finále, kde vás prekvapí, kto prežije a kto nie a záverečný pohľad na Willema Dafoea by mal byť takým tým kultovým záberom, ktorý by mal poznať každý, ale bohvie prečo to tak nie je. ()

Derek 

všetky recenzie používateľa

po Francuzskej spojke Friedkinov navrat k drsnym policajtom, ktori nevahaju porusit nejake to pravidlo aby dostali grazla za mreze. opat sa dockame vynikajucich nahanaciek, tu su dokonca dve, jedna letiskova na nohach a potom dialnicna ktora i ked sa nemoze rovnat so slavnym predchodcom, hanbu nerobi (70. roky su prec a autenticity je vystriedana "stylom"). dejovo to prilis prepracovane nie je, ale pozera a pocuva sa to vynikajuco. odvazim sa povedat ze Friedkin sa dost inspiroval u Michaela Manna a jeho Zlodeja (i ked Mann ho co sa vizualu tyka jednoznacne valcuje) a o rok neskor sa prave Bill Petersen (ktory tu spolu s Dafoeom ukazal viac nez len svoje herecke umenie) objavil v Mannovom Manhunterovy... ()

Reklama

Foma 

všetky recenzie používateľa

Udělat takovejhle film, kde ani jeden charakter není nijak zvlášť sympatickej (snad kromě policajtovy milenky a informátorky), na to musí mít člověk žaludek. Nevím, jestli bych se chtěl setkat s Friedkinovo démony, soudě podle toho, jak autenticky zachycuje démony svých hrdinů :-). Ale rozhodně umí, existenciálně, religiózně, filosoficky to vždy dává dost námětů k přemejšlení, jenom v tomhle kousku jsou samozřejmě příšerný prvky z 80. let, syntezátorová muzika je jejich nejkřiklavějším příkladem, ale třeba automobilová honička je opět originální a skvělá. A některý scény jsou artefakty samy o sobě (např. pálení obrazu). ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Režisér William Friedkin je znám svým skoro realistickým přístup ke ztvárnění zločinu a jeho praktik. Stejně tak v depresivní kriminálce z L.A., která toto město představí poněkud jinak než známe z pohlednic. Dva sehraní detektivové si odbudou ještě jednu - úspěšnou - akci v hotelu při ochraně prezidenta, aby nastal pro jednoho z nich čas na odchod do penze. A máte pravdu, že jeho sen o rybaření se nenaplní - na vlastní pěst jde prozkoumat jeden tip a v prázdném skladišti ho nečeká nic dobrého. Jeho mladší kolega se rozhodne jít zabijákovi po krku. Využívá služeb holky z peep show, která mu musí kvůli bratrovi - kriminálníkovi být vděčná. Když ale dostane nového parťáka, který chce dodržovat služební postupy, nastane mu problém, jak věci řešit a vyřešit, protože v honbě za cílem ani on sám neváhá využívat taktiku protivníka. V hlavní roli záporáka se představuje Willem Dafoe, detektiva hraje mladičký William L. Petersen, známý ze seriálu Kriminálka Las Vegas. Celý film však nepatří k nejpovedenějším Friedkinovým snímkům - sice obsahuje jednu dvě dobře natočené akce, nečekaný a velice překvapivý závěr, celkově však trpí nedostatkem jakékoliv kladné postavy a až příliš chladného a odsuzujícího pohledu, který takto vyznívá značně jednostranně. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Film, v ktorom má všetko (vrátane v záporných rolách typického prehrávania Willema Dafoea), každý detail (vrátane dejiska), v každom ohľade (napríklad osemdesiatkové postupy), svoje pevné miesto. Toto si Friedkin uhnietol výhradne podľa seba a je to poznať a je to radosť sledovať. Plnokrvný, diabolsky rafinovaný... diabolský výkon! ()

Galéria (74)

Zaujímavosti (56)

  • 1985 Chevy Impala F41, ktorý Chance (Petersen) použil v slávnej automobilovej naháňačke, patril LAPD. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin vo svojom memoári "The Friedkin Connection" uviedol, že po skončení natáčania sa ho pokúšali konfrontovať Tajná služba a advokát Spojených štátov. Dlho sa im však vyhýbal. Keď bol film uvedený do kín, televízie zaplnili správy o tom, ako sa ľudia pokúšali podľa filmu takéto falošné bankovky vytvoriť. Friedkin taktiež prezradil, že niekoľko dvadsiatok si z natáčania nechal a minul ich v reštauráciách a podobne. (Real Tom Hardy)
  • Darlanne Fluegel (Ruth) trávila dosť času v apartmáne, kde jej postava žila. Friedkin jej umožnil, aby si ho navrhla podľa jej predstáv, nech sa v ňom cíti dobre. Chcel, aby boli jej reakcie prirodzené. To isté platilo aj pre jej milostnú scénu s Chanceom (Petersen). Friedkin im ukázal, kde bude umiestnená kamera a povedal len jedno: "Prekvapte ma." (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (viac)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (viac)

Reklama

Reklama