Reklama

Reklama

Tanec medzi črepinami

  • Česko Tanec mezi střepinami (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film Tanec medzi črepinami je dramatický príbeh o ľudskom bytí, láske, vzletoch a pádoch v strhujúcom a fascinujúcom tanci života. Príbeh je postavený na predstavách hlavného hrdinu, vynárajúcich sa z hĺbky pamäti, ktorý prežíva svoje silné životné situácie a zážitky prostredníctvom tanca, podmanivej hudby, nehy a sily básnického slova. Jeho putovanie  je poskladané z jednotlivých črepín života, ktoré spolu vytvárajú fascinujúcu mozaiku obrazov, pohybujúcich sa v čase a v priestore. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (50)

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Tri hviezdičky nedávam tomuto filmu preto, žeby bol priemerný, ale preto, aký je nevyvážený. Na jednej strane PRENÁDHERNÁ scenéria, prekrásna kamera, uhrančivé tanečené výstupy ( i tie však už po čase začnú mierne nudiť) a hrejivé myšlienky z pera Daniela Heviera, a na druhej, takmer až na úrovní odpadu, nemastný-neslaný príbeh, viac naznačený než vypovedaný, okorenený dialógmi, ktoré dokonca aj vo mne ( čoby milovníčke slovenského folklóru a archaizmov) vyvolávali rozpaky. Škoda, že Ťapák mladší všetko stavil na tanec - na Brodway sa to ujať mohlo, no keď človek ide do kina, čaká predsa len viac než tanec striedajúci tanec. A to som ešte kdekomu tento príbeh odporúčala mysliac si, že režisér (a tvorca námetu, scenárista i hlavná postava zároveň ) ozaj nadviaže na tvorbu svojho otca, tvorcu skvostov typu Balada o Vojtovej Maríne, Sváko Ragan či Rysavá jalovica. Žiaľ, nestalo sa. Naozaj však musím vynachváliť PREKRÁSNY SOUNDTRACK, ktorý - dúfam - o pár rokov získa všetky možné slovenské národné filmové ceny, a ktorý dokáže ozaj zarezonovať. K samotnému filmu už len toľko : nečakajte veľa (ako sa to stalo mne) a možno vám Ťapák s všetkými predstavenými folklórnymi telesami počarujú. A ktovie, možno pri ďalšom sledovaní počaria viac aj mne ... DODATOK: áno, po ďalšom pozretí musím skonštatovať, že moje dojmy sa značne zlepšili; ktovie, o pár rokov na tento počin možno nedám dopustiť.... Každopádne, vďaka, že vďaka tomuto filmu som mohla objaviť výborné kapely Banda a Trnky. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Ťapák ukázal prekvapivo veľa talentu. A to nielen toho tanečeného. Predovšetkým skvelo pracuje s atmosférou a tanečné scény majú neskutočnú energiu a akčnosť. Spočiatku mi trochu vadilo, že sa film viac sústredí na pocit z tanca, než na tanec samotný, ale postupné odhaľovanie choreografie (pridávanie záberov z diaľky) pomohlo vygradovať môj rešpekt voči hlavnému predstaviteľovi (scéna zo štúdia je určite jeho vrcholom). Pri pár veľkolepejších scénach (vojaci) trochu dochádzal účinkujúcim dych, ale režisér to uhral pár zábermi, kedy dodal nový pohľad na vec (aj keď sa zrejme inšpiroval scénami z GLADIÁTORA). Veľmi sa mi páčilo funkčné prepojenie historického a súčasného prostredia. Vzhľadom na lyrickosť a nedejovosť, to určite nebude film pre každého, ale určite môžem povedať, že po technickej stránke je tento malý film natočený lepšie než JÁNOŠÍK a BATHORY dohromady... Teším sa na soundtrack... ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tanec medzi črepinami je experimentálny film. Tvári sa ako muzikál, lenže v ňom buď hudobné vsuvky doplňujú dej, alebo ho posúvajú ďalej. V tomto filme sú iba vyjadrením pocitov hlavného hrdinu. Všetky tanečné a hudobné scény sú takmer geniálne, výborne som sa pri nich bavil, lenže oveľa radšej by som ich videl na divadelnom javisku, kde by som sa na ne dokázal pozerať aj štyri hodiny. Takto je Tanec výborný v sekvenciách, ale ako celok nemôže bez poriadneho deja fungovať. Tých 70 minút čistého času ma jeho absencia dosť iritovala a aj napriek tomu, že ma bavili do detailu naaranžované tance a výborná rytmická ľudová hudba, začal som sa časom nudiť. Každopádne veľmi originálny a odvážny projekt, ktorý si zaslúži v našich končinách uznanie a pozornosť. Škoda len, že médium nebolo zvolené asi to najsprávnejšie. Ale aspoň máme možnosť vidieť v kinách niečo diametrálne odlišné nielen od komercie, ale aj od klubovej ponuky. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Čo tu robíš?.., Nič, len tu tak stojím...", odpovedá M. Ťapák, ktorý mal miesto postávania radšej niečo urobiť s príbehom. Tanečné scény sú sami o sebe slušné, niektoré, konkrétne asi dva-tri ma očarili a pustil som si ich niekoľkokrát. Hlavne úvod s krásnou scenériou Slovenska, ktorý neskôr plynule prejde do pomalej Balady z Borovín , kde to Ťapák schytá s nožom, no a tanec v uniformách, kde znie verbovacia pieseň Kamaráti. Všetko to sú krásne piesne s nádherným tancom, tam je cítiť adrenalín i chuť zakrepčiť si. Má to rytmus i grády. Veľká škoda, že Ťapák scény nespojil nejakým, hoc primitívnym príbehom, pretože sa často zdá, že to nemá ani hlavu ani pätu a film je napokon iba ozaj dobrý tanečno-hudobný mix. Možno chcel ísť v otcových šľapajách, ktorý to podstatne lepšie zúžitkoval v Balade o Vojtovej Maríne. Pre všetkých, ktorým tanec a folklór nie je úplne cudzí je to dobrá voľba. Nechýbalo veľa a mohlo to byť niečo výnimočné a problém v peniazoch to nebol...60%. ()

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Netradičný pokus pána Ťapáka urobiť niečo nové a originálne na koreňoch slovenského folklóru. Zaujímavé a umelecky prevažne dobre stvárnené, ale autor mohol ešte viac popremýšľať nad samotnou koncepciou a scenárom. Je to podľa mňa veľmi nesúrodé, taký zlepenec...Priznám sa, že dávam prednosť tradičnému folklóru. Tradičný pohľad nemusí byť vždy zastaralý, či nostalgický - práve naopak. Je rokmi overený, plný ľudovej múdrosti. Je to výnimočná hodnota, dedičstvo našich predkov, na ktoré by sme mali byť hrdí. Dávam tri. V niečom nadpriemerné, v niečom takmer odpad.... ()

Galéria (51)

Zaujímavosti (5)

  • V celom filme hrajú len dvaja profesionálni herci Marek Ťapák a Anna Javorková. Ostatné postavy sú tanečníci SĽUKu a hudobníci z folklórnych súborov. (giaruj)
  • Zháňanie peňazí na jeho realizáciu trvalo štábu 3 roky. (giaruj)
  • Natáčení trvalo 27 dní a probíhalo v Roháčích, Štiavnici a na Poľane. (Sufferer)

Reklama

Reklama