Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé zpracování legendárního příběhu o slovenském lidovém hrdinovi s výrazným výkonem Pal'o Bielika v titulní roli Jury, který po návratu ze studií nenajde doma otce ani matku. Dovídá se, že otec byl ubit ve vězení. Odchází do hor, aby spolu s dalšími muži pomstili panskou zvůli. Martin Frič získal za tento film čs. filmovou cenu za rok 1936 a Ferdinand Pečenka cenu za nejlepší fotografii. JÁNOŠÍK byl příznivě pčijat mezinárodní filmovou kritikou při svém uvedení na benátském Biennale a ještě v témže roce byl prodán do 32 států jako jediný čs. film z celého období první republiky, který úspěšně pronikl do všech velkých evropských i mimoevropských zemí. V Jánošíkovi lze jak po stránce umělecké, tak i po ekonomicko - výrobní spatřovat ojedinělý pokus o realizaci v pravém slova smyslu československého filmu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (35)

  • Štefan Hoza vo svojej knihe "Ja svoje srdce dám" spomína: "Ak som už pri Hašlerovi, nedá mi nespomenúť na naše stretnutie v Bratislave, keď sa chystalo nakrúcanie filmu Jánošík v réžii Martina Friča a v hlavnej úlohe s Paľom Bielikom. Do Bratislavy prišli vtedy Karel Hašler, Jiří Mahen, podľa jeho divadelnej hry sa mal film nakrúcať, a Karel Plicka ako poradca. Prechádzali sme sa starým mestom - Vydricou, kde hľadali pre film súce exteriéry. Najviac sa im pozdávali staré zemianske domy na Žižkovej ulici. Hašlerovi nesmierne imponovalo, že ho tunajší ľudia poznali, ba aj oslovovali, spomínajúc, v akom filme ho videli. Mahen bol mlčanlivý a ustavične si poťahoval zo svojej cigárky a Karel Plicka kráčal mlčky so svojím 'verným fotoaparátom'." (Šuplík)
  • Film bol uvedený na benátskom filmovom festivale Biennale v Taliansku, kde zožal veľký úspech a predali ho do 32 štátov sveta ako jediný československý film z celého obdobia prvej republiky. (TeddyBearik)
  • České noviny vyhlásili Jánošíka za najlepší český film. (Biopler)
  • Formálne bol Jánošík komerčnou odozvou na kritický i festivalový úspech filmu Zem spieva (1933). Úspešne skĺbil silné stránky českej exteriérovej fotografie, tzv. tradíciu českej kameramanskej školy, a formálne výdobytky ruských avantgárd, dynamickej montáže a vnútrozáberovej kompozície. (Biopler)
  • Poľská regionálna tlač písala kriticky o filme. Podľa nej Česi vydávali Jánošíka ako legendárnu postavu Tatier za svoju. Kritizovali, že Čechmi ukradnutá história bude na západe vydávaná za český folklór. (Biopler)
  • V snímke šlo o zápas osamelého hrdinu proti presile moci. Na strane moci boli maďarskí feudáli a na strane utláčaných slovenskí poddaní. Film disponoval sociálnymi a národnými aspektmi, že oficiálne maďarské miesta bránili jeho uvedeniu na benátskom festivale v roku 1936. (Biopler)
  • Komerčný úspech filmu okrem vhodne zvoleného žánru, národno-sociálnej témy, súvisel aj s dobovým kultom tela a zdravia. (Biopler)
  • Obsadenie Bielika do hlavnej úlohy podčiarklo Fričovo úsilie o dominantne dobrodružnú interpretáciu príbehu, aj keď s divácky orientovanou mierou poetizácie a sentimentality. (Biopler)
  • Paľo Bielik bol skôr typom ako hercom, ktorý dokumentoval atletické schopnosti a harmonizoval s dobovou predstavou drsného horalského zjavu. (Biopler)
  • Snímok kombinuje rozprávanie o tragickom osude hrdinu s lyrickými epizódami zo života Slovákov. Frič značne obmedzil dialógy, aby dal viac priestoru akcii. Kritika mu vyčítala, že je príliš ovplyvnený westernmi, za príčinu sa označovala aj kamera Pečenku. (Biopler)
  • Film potvrdil obľúbenosť publika a dopyt po folklóre, po dielach o autentických zdrojoch ľudovej kultúry. (Biopler)
  • Snímka vyvolala záujem českého publika o nečeské časti novej republiky, okrem Slovenska to bola Podkarpatská Rus. (Biopler)
  • Slovenská dobová publicistika označila snímku ako slovenskú napriek tomu, že bola nakrútená v českej produkcii. Bola však v slovenskom jazyku a šlo o nezvyklý prípad česko-slovenskej tvorby počas prvej Československej republiky. (Biopler)
  • Film sa premietal v 32 štátoch sveta a zaznamenal obrovský divácky úspech – len v roku 1936 ho videlo okolo 100 miliónov divákov. (Raccoon.city)
  • V rámci svetových osláv storočnice vzniku filmu vydali 15.5.1996 príležitostnú poštovú známku o nominálnej hodnote 16 slovenských korún pripomínajúcu film. Na známke je reprodukovaný záber z filmu - na 2 filmových políčkach Paľo Bielik v titulnej úlohe. (Raccoon.city)
  • V roku 1937 vznikla nemecká verzia filmu pod názvom Liebe, Freiheit und Verrat. (Raccoon.city)
  • V roku 1937 bol film uvedený na IV. Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach, kde proti jeho uvedeniu protestovala maďarská delegácia na festivale. Vadilo im, že všetky záporné postavy vo filme majú maďarské mená. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama