Reklama

Reklama

Jánošík - Pravdivá história

  • Česko Jánošík - Pravdivá historie (viac)
Trailer
Poľsko / Slovensko / Česko, 2009, 137 min

V roku 1711 cisárske vojská krvavo potlačia povstanie Františka II. Rákociho proti Habsburgovcom a prenasledujú zvyšky povstalcov. Keď zajmú Juraja Jánošíka (Václav Jiráček) a naverbujú ho do cisárskej služby, otec ho vykúpi. Mladík však podľahne naliehaniu svojho priateľa, zbojníka Tomáša Uhorčíka (Ivan Martinka) a stane sa kapitánom zbojníckej skupiny. Okolo mladého sympatického zbojníka sa pohybujú krásne ženy - vidiečanka Anička (Táňa Pauhofová), krčmárova dcéra Zuza (Katarzyna Hermanová) a emancipovaná dcéra evanjelického farára Barbora (Sarah Zoe Cannerová). Po dvoch rokov zbojníckeho života sú obaja muži zradení, zatknutí, odsúdení a v roku 1713 popravení... V našom príbehu stretávame Jura Jánošíka ako vojaka povstaleckého Rákocziho vojska, ktoré bojuje proti cisárovi. Počas jednej bitky sa dostane do zajatia a pre zmenu ho začlenia do cisárskej armády. Novú službu začína na bytčianskom zámku, kde správca zámku Krištof Ugronovič (Marián Labuda) väzní slávneho zbojníckeho kapitána Tomáša Uhorčíka. Medzi oboma mladými mužmi sa rýchlo rozvinie priateľstvo a Jánošík pomôže Uhorčíkovu pri úteku. Ten z vďaky daruje Jánošíkovmu otcovi vykúpenia syna z armády a Jánošík sa po rokoch vracia do rodnej Terchovej. S Uhorčíkom zostanú v kontakte a keď sa Tomáš rozhodne oženiť a zanechať zbojnícke remeslo, vyberie si Jánošíka za svojho nástupcu v družine. Juro sa stane novým zbojníckym kapitánom a veľmi sa preslávi, lebo zbojníci sa zvyknú o časť lupu podeliť s chudobnými. Ľudia majú nového hrdinu, o ktorom sa začnú rozprávať už za jeho života legendy. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (444)

T2 odpad!

všetky recenzie používateľa

Rozpočet €6miliónov ($8,4milióna)Tržby Celosvetovo $1,649,000(tržby Slovensko, Česko a Poľsko)║ Paškvíl roka! Tak toto čudo sa nemalo radšej nikdy dotočiť, lebo to čo v konečnom výsledku vzniklo sa nedá ináč označiť než čistá amatérska blamáž. Dej žiadny, herecké výkony nulové, hlavne zarazí postava Jánošíka čo mala ťahať film ale Václav Jiráček je v tejto úlohe prázdny, nevýrazný, tak ako ostatné postavy, žiadne hlbšie vykreslenie charakterov, žiadna hrdinská aura či charizma sa okolo postavy Jánošíka ani len neobtrie, ďalej taká hudba je absolútne mimo obraz, sláčikový doprovod tam absolútne nepasuje, proste nechcene sa to bije z obrazom, no a kamera, to snaď bol nejaký nevydarený vtip, pri súbojoch tak roztrasená až to bolo maximálne bezúčelové, či neustále detaily tváre protagonistov, k tomu nemožný strih a okolo toho navešaná samá príbehová vata, vata, vata,.... neúnosné rozťahané cez dve hodiny, už po 30minútach som sa dostával do roviny zúfalstva. /videl v kine: 10%/ (fakt vydarená predpremiéra, ach jaj) ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

Kedysi tu bol môj komentár, ale "niekto" ho opäť vymazal. Nechce sa mi tu opakovať, ale hodinovému zostrihu, ktorý som vtedy videl som dal 4*. Výsledný film je však iba rozťahaná vyše dvojhodinová nuda, kde niečo ako príbeh bolo zdegenerované do reklamných záberov na slušné exteriéry a naivné herecké výkony. Čiže ani toto nebude ten očakávaný slovenský komerčný reprezentant, akého som čakal. NUDA. (5.9.2009) ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Držal som Jánošíkovi palce. Po dlhých peripetiach s natáčaním dospel ku koncu a s odhodlaním sa pustil nabúravať Kuchtovho Jánošíka zo 62 roku. Bol to len pokus, ktorý nemohol vyjsť. Problém vznikol už pri scenári, ktorý chce byť drsnejší, reálnejší a z národného hrdinu urobiť človeka z mäsa a kostí. Čiastočne sa to podarilo, ale to je málo na vyše dvojhodinový film - na to stačilo natočiť dokument. Film neponúka vlastne vôbec nič, je jalový a suchý ako najsuchšie martini. Tento koment píšem s odstupom jedného dňa a márne si spomínam ( až na jednu scénu ) čo sa dialo. Aby som len nekritizoval, páčila sa mi nenápadne pôsobiaca hudba, kamera a napokon Václav Jiráček v titulnej postave. ()

meave 

všetky recenzie používateľa

Tri hviezdičky zvyčajne znamenajú jeden krát a dosť. Nemyslím, že poetika a naturalizmus tvoria kontrast zámerne. Na mňa posobili rušivo. Kým poetika ma odvádzala od deja, naturalizmus bol občas až príliš priamočiary. Jánošík nenaplnil moje očakávania. Chýbala mu jednoduchá prepracovanosť detailov a nevyvolal vo mne žiadne pocity, okrem zhnusenia nad krvavými scénami. Škoda. ()

Morien 

všetky recenzie používateľa

Jánošík po dlouhém a bolestivém porodu přišel na svět, aby stejným procesem v kině či před obrazovkou domácího spotřebiče trpěl každý jeden divák a nakonec se musel rozhodnout, jestli to za to stálo. Já po delším přemýšlení říkám, že stálo, i když se film jako takový snažil urputně mi zabránit v tomhle verdiktu. Předně třeba nechápu, když film projevuje snahy být vyprávěn poeticky, proč začíná ufuněnou nemotornou sexuální scénou, která mimo jiné znamená široký pohled na zasněženou krajinu, v jehož středu se nachází do sebe zapletená těla navlečená v zimních úborech. Něco tak směšného už jsem dlouhou dobu neviděla, i když tady to "zpřirozeňování" postav skrze zobrazování intimního života jako něčeho (možná mnohdy) nechtěně směšného se stává jakýmsi standardem. Dále jsem jakožto nevěřící neznaboh měla problém s vkládáním náboženských symbolů. To mi připadalo jako násilím dodatečně narvané do hotového přírodně-milostného vidění světa a to se mi nelíbilo. Zvlášť úděsná byla v tomto scéna rozmluvy s panenkou Marií. A když už jsem u toho vyjmenování záporných bodů, tak také musím zmínit špatnou práci s hudbou a střihem. Přechodů, kdy nahlas zněl určitý hudební motiv a na obraze došlo ke střihu dvou naprosto rozdílných scén, bylo zvláště v první polovině filmu opravdu hodně, a jestli bylo snahou dané obrazy nějak sjednotit, tak na mě to působilo spíš jako štiplavá facka pokaždé, když jsem si toho všimla. Další výhradu mám vůči představiteli hlavní role, Václavu Jiráčkovi, který je sice nositelem atraktivní tváře potřebné pro přitahování potencionálních obdivovatelek, ale vedle svých charismatických kolegů jako byli Ivan Martinka, Adrian Jastraban nebo mnou nekriticky zbožňovaný Michal Zebrowski působil jeho štěněcí pohled a urputná snaha a o zavilý výraz poněkud nedostatečně. A teď už snad poslední stěžovatelský výkřik: "DABING? PROČ?!!?" __________Mezera, abyste si odpočinuli. No, vážně to vypadá, jako kdyby mi ten film opravdu neskutečně hnul žlučí, ale není to tak. Spíš mě to rozčílilo v tom smyslu, že jsem tam viděla tolik potenciálu, který byl neobratně rozmělněn ve zmíněných nedostatcích. Ale jako celek se mi film líbil, což je taky vlastně blbost říct, protože byl koncipován spíš jako epizodický. Myslím si, že čtyřdílná televizní série je ten pravý formát pro tento příběh, aby dostalo více prostoru moře vedlejších postav, které jsou někdy tak zajímavé, že si to podle mě rozhodně zaslouží. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (28)

  • Od začiatku nakrúcania až po poslednú klapku prešlo skoro 7 rokov, čo z Jánošíka robí najdlhšie vyrábaný slovenský film. (marek.stone)
  • Pre potreby filmovania vyrobili 20 povozov, takmer 80 strelných zbraní, vyše 90 sečných a bodných zbraní a aj 2 delá. (marek.stone)
  • Názov skladby, ktorú môžeme počuť v traileri, je “Army Of Justice“ od skupiny Two Steps From Hell. (Aberforth)

Reklama

Reklama