Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojakov uprostred zničeného mesta sa zo všetkých síl snaží ubrániť strategickú budovu pred nemilosrdnou nemeckou armádou. Počas obliehania vzniká medzi vojakmi a mladou ruskou ženou, ktorá v dome žije, nečakané puto. V  Stalingrade, ruskom meste na rieke Volge, sa v novembri roku 1942 odohrávajú kruté a krvavé boje sovietskej armády s hitlerovskými vojskami. Skupina sovietskych rozviedčíkov obsadí strategicky významnú budovu a v nájdu v nej dievča – jediného obyvateľa domu, ktorý prežil nemecký útok. A to, že sa dievča objaví, podivuhodným spôsobom zjednotí ruských vojakov. Pre niektorých sa stáva dcérou, pre iných priateľkou a pre niekoho iného zase milovaným dievčaťom. Zosobňuje všetko, čo vojaci stratili, každý v nej vidí svojho blízkeho, kto zahynul vo vojnovom chaose alebo je nezvestný. Vojaci pociťujú nádej, vracia sa im sila, odhodlanie a sú odhodlaní ochrániť dievča za akúkoľvek cenu. Aj nemeckí vojaci sú len ľudia, ktorí pochybujú, prežívajú hanbu aj bolesť. Nemecký dôstojník dokonca prežije ľúbostný príbeh s ruskou kráskou. Skôr, než naposledy vydýchne v súboji so svojím najväčším nepriateľom, sovietskym dôstojníkom. Náznaky ľudských osudov a životných príbehov odhaľujú tajomstvá fenoménu zvaného Stalingrad. Prečo sa utýraným a vysileným ruským vojakom, ktorí tak dlho ustupovali pod náporom nemeckých vojsk, predsa len podarilo zvrátiť priebeh vojny v svoj prospech? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 2

Recenzie (243)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Na úvod trailer. Asi budem jedným z mála, ktorý nebude kritizovať. I ja som však čakal prúser. Prirovnanie Bondarčuka k M. Bayovi je na mieste. Už v 9. rote mi tie jeho spomaľovačky nesedeli a po prvých recenziách na csfd som čakal prehnane spomalený a nablýskaný gýč aj tu a určite som si žiadne prekvapko nepripúšťal. Ale stalo sa. T. Kretschmann v roli nemeckého kapitána bol úplne fantastický. Spomalené zábery ma občas znervózňovali, inokedy boli efektné a sadli tam. Atmosféra zničeného mesta plného dymu, prachu a ohňa sa vydarila a príbeh, podľa mnohých zbytočne komorný a nudný, mne takto vôbec nepripadal. Úvod a záver zo súčastnosti a zemetrasením postihnutého Japonska bol úplne zbytočný, tu sa zhodneme všetci. Hlavne nečakajte masaker ako v Brestskej pevnosti. Film je rozdelený dvoma hlavnými dejovými linkami. Ruskými vojakmi a jednou "devačkou" v dome, v ktorom odolávajú nemeckým jednotkám a druhá kde sa nemecký kapitán- T. Kretschmann zamiluje do krásnej ruskej blondíny - Máši. Práve táto dvojica ma okúzlila, ich rozhovory, kde nikto nikomu nerozumie som napriek tomu vstrebával s otvorenými ústami. Pomalá kamera a hypnotická hudba často navodzuje hypnotický stav, ako v scéne rozhovoru, kde Kretschmann rozpráva o tom, ako ruština zvláštne znie: " Peťja, Máša, Volga, bol..."Na tejto dvojici z nepriateľských strán nádherne vykreslil nezmyselnosť vojny i v podstate beznadejnú love story, pre ktorú v Stalingrade nie je miesto. Za zmienku stojí i Kretschmannov príhovor pred nastúpenými vojakmi - "Got mit uns" i jeho rezignácia v závere, kde je mu už všetko jedno. V konečnom dôsledku je to jeho film a postava sympatického nemeckého kapitána mu sadla najlepšie od filmu Pianista. Film 80%. Kretschmann 100%. ()

Ryuuhei 

všetky recenzie používateľa

Spousta epických, zpomalených záběrů, výbuchů a očividné převládání zeleného plátna. Film, který se i přes ruský původ může hrdě řadit po bok Hollywoodských trháků. Děj je strašně naivní, až kýčovitý, ale to je to, co se mi na něm tolik líbilo a dokázalo mě udržet u obrazovky v pozoru i přes úmorně vzezřející dvě hodiny stopáže. Styl vyprávění taktéž unikátní. Tedy, skutečně je film brán jako vyprávění a každá z hlavnějších postav se nevyhne nějakému hrubému popisu, který ji má divákovi přiblížit bez nutnosti nasazovat pohledy do jejich minulosti, jak je jinak zvykem. Ani pohled z obou stran neurazil, tedy Němci jasní záporáci, ale ani Rusové nebyli úplně čistí. No, jako taková naivní a kýčovitá válečná pohádka, s dějem ovšem nepárajícím se skoro s nikým, velmi dobré. 70% ()

Reklama

JohnMiller 

všetky recenzie používateľa

STALINGRAD 1942.Tuhé boje v neľudských podmienkach za to s odvahou v srdci či už z jednej alebo dobrej strany. Na to že je celí tento film preefktovaný čo, ako som už na mnohých miestach písal, nie je to čo od kinematografie očakávam. ma nesmierne bavil. Bolo to štýlové a vyslovene sa to tam hodilo. Dynamické boje a chaos pri ktorých tuhla krv žilách boli na 100% zvládnuté. Od tankov cez ľudí, kostýmy po budovy som cítil nesmiernu autentickosť (hoci to stým neustále padajúcim popolom trocha prehnali). Prvá polovica bola úplne dokonalá a vizuálne ma totálne uspokojila. V druhej polovici sa príbeh sústredil viac na emócie a dej čo malo za výsledok to že boje trocha ustali. Nie že by sa mi nepáčila tá nebojovná časť ale tie bitky ma tak navnadili že ma srdcervúce scénky nebavili a chcel som iba chladnokrvný boj do posledného muža... 4,5* čakal som nejakú nepodarenú Ruskú zlátaninu.. veľmi príjemne som sa prekvapil. ()

Dont 

všetky recenzie používateľa

Příklad hrubě nepovedeného válečného filmu. Zbytečný záchranářský úvod i závěr, předimenzované úlohy žen (války jsou a vždycky byly prostě spíše mužskou záležitostí) a překvapivě ani akce není kdovíjak fascinující, nemluvě o frekvenci jejího výskytu. Přitom právě v tomto ohledu jsem si od ruské verze z roku 2013 sliboval docela hodně a nabádal k tomu i trailer. Jenže právě do něj tvůrci nacpali, co se vešlo, a do víc jak dvě hodiny dlouhého filmu už toho moc nezbylo. Hvězdu navíc snad za závěrečný dělostřelecký útok, možná i za snahu rozšířit řady válečných filmů o druhé světové válce. Tohle téma se mi nikdy nepřejedlo, zasloužilo by zase nějaký ten velkorozpočťák, jen bych prosil výrazně kvalitnější provedení. P. S. - Thomas Kretschmann je sympatický herec, ale i on tady bohužel splynul s všudypřítomným podprůměrem. ()

FilmFan24 

všetky recenzie používateľa

...byl jednou jeden dům, stál ve válkou sužovaném Stalingradě a bydlela v něm mladičká Káťa, kterou chránilo pět chrabrých vojáků před německkou armádou vedenou odhodlaným kapitánem...Asi tak by se dalo začít psát o ruském válečném válečném spektáklu, který nabízí velice lidský příběh lidí sužovamých válkou. Asi ale hlavně díky režijním postupům, které jsou navlas stejné jako ve filmech Michaela Baye a digitálnímu marastu, kterým je plýtváno i tam, kde by opravdu nemuselo, film sklouzává de šedivého průměru zapomění. Bohužel ty staré ruské válečné velkofilmy, které jsem opravdu neměl nikdy příliš v lásce, byly alespoň plné skutečných dobových rekvizit kdežto tady jsou všude přítomné "pouze" CGI efekty. ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (12)

  • Dom vo filme je podľa legendárneho Pavlovho domu v Stalingrade a podľa jeho histórie. (odmocnina)
  • Přestože se ve filmu objevuje množství obrněné techniky, žádná z ní není původní. Sovětský tank T-34 je pouze dřevěná maketa, německé samohybné dělo StuG III je novostavba postavená na podvozku poválečného obrněného transportéru MT-LB a tanky Panzerkampfwagen IV jsou repliky postavené na podvozcích tanků T-44. (p3tris)

Súvisiace novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (viac)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (viac)

Reklama

Reklama