Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eva žije so svojou starou tetou Pa, ktorá je na jej hlúposti zvyknutá a tak ju bláznivé chovanie netere nijako nevzrušuje. Na narodeniny tety prichádza i Evin brat Michal, ktorý sa cestou stretáva s krásnym dievčaťom, schovávajúcim sa pred prísnou matkou. Skôr ako sa stihnú bližšie zoznámiť, dievča zmizne. Eva má tetu veľmi rada a chcela by jej na narodeniny darovať originálny darček. Teta má rada ruže a potešil by ju recept na pestovanie Záhorského ruže. To je odroda, ktorú pestujú jej noví susedia, ale zdá sa, že zrealizovať tento nápad bude takmer nemožné. Eva si však vymyslí diabolský plán. Vydá sa do vily Záhorských a predstiera, že sa uchádza o miesto sekretárky. (RTVS)

(viac)

Recenzie (324)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia roztomilá komédia s Novým, kde veľmi nejde o zmysluplnosť príbehu, ale o pobavenie širokého publika. Zámena postáv je prijateľná, nie je prehnaná a Nového tu o malý kúsok herecky prekonáva Nataša Gollová. Účesy boli vtedy iné, ale ženy boli rovnako pekné ako dnes, v tomto prípade aj pojašené. V druhej polovici filmu trochu dochádza dych a niektoré nehody a nezdary sú trochu násilné, viac divadelné ako filmové. –––– Ty mlč! Ty tomu nerozumíš. –––– Tady jsou dvě možnosti... ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Myslel som, že komédie pre pamätníkov sa vyznačujú najmä kvalitným scenárom, z ktorého plynie aj inteligentný humor. A že primitívne vtipy, pozostávajúce z toho, ako niekto päťkrát za minútu padne, začali byť populárne až keď sa táto éra vyčerpala, prípadne ešte pred ňou, v groteskách. No evidentne sú aj výnimky. Pre mňa veľké rozčarovanie a zároveň prekvapenie, ako tento film môže zaujímať miesto v tristovke najlepších. Tretiu hviezdu dávam len za tetičku, ktorá bola tak krásne nad vecou a zmierená s tým, že väčšina ostatných postáv sú úplní idioti. ()

Reklama

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

V knize o Gollové od Cibulky jsem četl, že se jedná o nejlepší rok Natašiny kariéry. Je to možné, přesto její herectví dozrálo až později, její nejlepší film je bezesporu Šťastnou cestu. Zde je její komika ještě neumělá, všechno je moc strojené. Scénář je fričovsky "gangsterský", což mi ne úplně sedí. Nudil jsem se poměrně značnou část filmu. A tak by to ani nestálo za řeč, nad průměr film ale posouvá výborná Baldová, chemie páru Nový-Sedláčková funguje taky výtečně. Nakonec přece jen 70% ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Haló, haló! EVA byla pro mne v dětství prvním setkáním s takhle stařičkým filmem pro pamětníky. Již tenkrát jsem byl mile překvapen, že film z roku 1939 dokáže přinést velkou zábavu i víc než 70 let od svého vzniku a po necelých 10ti letech (po již třetí projekci) můžu své dojmy pouze znovu podepsat. Skvělá režie a herecké výkony, povedený scénář a důmyslné rozvíjení všech částkových zápletek... krásně se na ten film kouká, mnohem hůře po tak příjemné náladě vyvolané filmem komentuje a uvažuje, zda mu ponechat plný počet hvězd nebo jednu hvězdičku odebrat (bylo by to zejména skrze tu mírně až fraškovitou "noční" pasáž ze šachovnicové chodby vily). Ale uvědomím si-li, jaký byl Martin Frič v československém filmu obrovský průkopník a dokázal během jednoho roku stvořit něco jako "první český film-noir" (Muž z neznáma) a současně něco jako "první českou crazy komedii" (za níž bývá často označovaná právě Eva) a že tato komedie dovede pořád skvěle fungovat(!)... připomenu si-li pak zběžně komediální herečky té doby, mezi nimi civilně rozpustilá Nataša Gollová zvítězí nad ostatními s přehledem a bez větší konkurence... a vzpomenu-li pak u toho na spoustu pěkných momentů z tohoto filmu, nemám pocit, že bych svojí pětihvězdou někoho z tvůrců přecenil. ----- "Pane, běh sílí nervy a srdce a já svou sestru miluji!" 85% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pohodová, nestarnúca a dodnes vtipná crazy komédia, v ktorej exceluje Nataša Gollová a príliš za ňou nezaostáva ani Oldřich Nový. Napriek tomu, že som jej pri x-tom zhliadnutí znížil hodnotenie, pokladám ju naďalej za výnimočný a nadpriemerný film, ktorého pozretie mi v správne zvolených intervaloch veľmi dobre padne. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (17)

  • Jde o jednu z prvních českých „crazy“ komedií. Dalším příkladem podobného typu komedie je například o rok starší Milování zakázáno (1938). (NinadeL)
  • Roli Evy původně dostala Adina Mandlová, ale přenechala ji Nataše Gollové, protože ta měla větší komediální vlohy. V té době byly nejlepšími kamarádkami. Když se Martin Frič dozvěděl, že místo Adiny Mandlové bude Evu hrát Nataša Gollová, strašně zuřil, bral to jako zradu a v té době skončilo jeho přátelství s Adinou Mandlovou. (marhan)
  • Od roku 2008 hrálo Městské divadlo Zlín hrálo svou vlastní verzi Evy, která kombinovala původní románek Fan Vavřincové a "retro-muzikál podle oblíbeného prvorepublikového filmu". V hlavní roli se představila Kateřina Liďáková. (NinadeL)

Reklama

Reklama