Reklama

Reklama

Pravda o levoch

(TV film)
  • Česko Pravda o lvech (viac)
Veľká Británia, 2011, 2x49 min

Obsahy(1)

Levy sú vari jedny z najpreštudovanejších mačkovitých šeliem na svete, ale väčšina z nás pozná zväčša iba ich spôsob lovu - o tom, ako žijú v spoločenstvách, toho veľa nevieme. Táto fascinujúca dokumentárna miniséria vám priblíži doteraz neznáme detaily zo života "kráľa džungle". Aj vďaka výsledkom dlhoročnej práce desiatok vedcov. Pravda o levoch je pravdou o ich sociálnom správaní, inteligencii a spôsobe života. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (8)

GreedyOne 

všetky recenzie používateľa

Velmi zajímavý dokument, překvapilo mě hned několik faktů. Například to, jak lvi dokážou při srážce s jinou smečkou odhadnout svou šanci na úspěch v boji na základě toho, kolik členů proti sobě stojí, nečekal bych, že tyto šelmy dokážou počítat. A v neposlední řadě jsem také hrdý lev znamením v horoskopu, takže o to více mám tato zvířata raději. ()

whack 

všetky recenzie používateľa

V dokumente padne zopár naozaj zaujímavostí, ale z väčšej časti sú to také slová do prázdna. Rozprávač dáva otázky, na ktoré neodpovedá, opakuje v intervaloch to isté, chýbajú tam nejaké mapky, a veľakrát ani nevieme, o akej svorke sa práve rozpráva. Dokument varuje pred vymieraním levov, ktoré kedysi boli prirodzeným zvieraťom aj v Európe (jedna zo zaujímavostí), no naznačuje, že by sa mali chrániť formou akýchsi jaslí pre zvieratá – niečím ako safari bez klietok, namiesto toho aby nabádali na boj proti pytliakom a drancovaniu ich prírodného prostredia. Kameraman sa vozí v aute popri stádach zebier a levov a byvolov, ktoré sa auta vôbec neboja a pasú sa ďalej – to naznačuje len to, že to nebolo natáčané v skutočnej divočine, ale v akomsi safari parku. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Veľmi kvalitný britský dvojdielny dokument o levoch, jediných mačkovitých šelmách, ktoré žijú v spoločenstve. Sledovaním a štúdiom sa autori dokumentu v spolupráci s odborníkmi dozvedajú, prečo sa levy správajú tak, ako sa správajú, prečo žijú v spoločenstvách, čo ich k tomu vedie a aké silné sociálne väzby majú tieto majestátne a krásne cicavce. Úzka spolupráca s BBC je na dokumente poznať. Hodnotenie: 90% ()

Mylouch 

všetky recenzie používateľa

Vystižení obecnějších okolností výskytu a ohrožení dnešních lvích populací, vysvětlené převážně na názorném příkladu jedné smečky. Vizuálně bychom jinde našli více strhující záběry, zpracování je možná trochu zdlouhavé, forma také není z nejdokonalejších, ale poctivé 3-4* ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dokument viac o výskume levov, ako o levoch samotných. Celý čas sa hľadá odpoveď na otázku, prečo sú levy spoločenské zvieratá a tímoví lovci, nakoniec sa to aj dozvieme, ale s dosť rozpačitým zdôvodnením. Dlhoročná práca vedcov nie je pre diváka podaná dostatočne atraktívnym spôsobom. (18.4.2015) –––– Na druhýkrát a pri pozornejšom sledovaní som prišiel seriálu na chuť a spôsob rozprávania odlišný od klasiky BBC mi už vyhovoval. Ako sa kedysi najrozšírenejšie zviera a kráľ zvierat potýka s existenčnými problémami je vysvetlené v hypotézach aj vedeckých poznatkoch. (23.3.2016) ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Videl som zopár záberov berúcich dych, napríklad tie tri levice vyháňajúce samca v noci, dozvedel som sa sa, že levy vedia počítať a viackrát opakované zábery na lov divej svine. Kto však požaduje zážitok a prvotriednu kvalitu musí sa obrátiť na Davida Attenborougha.. ()

Reklama

Reklama