Reklama

Reklama

Winnetou

(seriál)
  • Česko Vinnetou (viac)
Trailer

Epizódy(3)

Obsahy(1)

Mladý nemecký inžinier menom Karl May, pricestuje do Ameriky, s cieľom pomôcť neskrotenému americkému západu v rozvoji a výstavbe. Do krajiny sa okamžite zamiluje a chce byť pre ňu užitočný. Čoskoro zistí, že okrem takých ako on, pricestovalo do tejto krajiny aj veľa ziskuchtivých neprajníkov a uvedomuje si, že ich nenásytnosť a neúcta k nej, narúša životy pôvodných obyvateľov, ktorí v nej žijú. Karlovou prácou je preskúmať pozemok, ktorý patrí indiánskemu kmeňu Apačov. Na svojom prvom výjazde do prérie sa zraní a je zajatý synom náčelníka Apačov, Winnetouom. Karla vylieči Winnetouova krásna sestra Nšo Či a dvaja mladí ľudia sa do seba zamilujú. Karl sa vydá na dlhú a náročnú cestu uzmierovania Apačov a „Bielych", ale tí medzi sebou zvádzajú stále intenzívnejšie boje. Pre Karlovu lojalitu a oddanosť mu Apačovia udelia čestný titul „Old Shatterhand" a mladý náčelník Apačov mu prisľúbi, že jeho trvalým úsilím bude udržiavať mier medzi Indiánmi a Bielymi. Každý vydobytý mier a každé dobrodružstvo prehĺbi puto priateľstva medzi Old Shatterhandom a Winnetouom. (STV)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (187)

siloalampa 

všetky recenzie používateľa

Už ako 10 ročný som mal Mayovky prečítané odzadu. Fascinovali ma preto, lebo boli podané rozprávkovo čisto, s nevídaným opisom drsnej nehy, nádhery a krásy divokého západu, plné zaujímavých príbehov a zvratov a to najčarovnejšie - boli plné správnej chlapskej romantiky. Ak má raz tento "film" vychádzať z predlohy knihy, tak by bolo pekné, keby to tak aj naozaj vyzeralo. Toto, čo nám tu autori naservírovali, je s prepáčením číry omyl a s Mayovkou to má spoločné akurát menoslov postáv. Vymyslené príbehy, nesúrodé charaktery, absolútne chabá výprava, prvoplánový odkaz. Ako fanúšik Karla Maya jednoducho musím byť kritický, pretože Karl sa zaiste v hrobe obracia. Ožratý Old Shatterhand súloží s prostitútkami, vzápätí odmieta Nšo-či. Pudový, prudko neinteligentný Winnetou, Klekí Petra neexistuje... Rozumiem, že film sa tvorcovia snažili spracovať inak ako originál, ale podarilo sa im to až tak, že filmu mali dať výsledný názov trebárs "Vlk z divokého západu" a nehrať sa na Winnetoua. Veď na knihe je najkrajšie to, že je z polovice rozprávková, tak prečo do toho ťahať surový realizmus? ROZHODNE BY SOM NEDOVOLIL ODLIŠOVAŤ SA AŽ TAK OD PREDLOHY, ALE NAOPAK - BYŤ JEJ EŠTE VIAC VERNÝ(Santer od začiatku po koniec, viac indiánskych kmeňov, viac dobrodružstiev, dotiahnuť charaktery). To by mohla byť cesta a odkaz pre ďalšiu generáciu. Toto je len snaha o niečo, čo by mi mohol trebárs lepšie vysvetliť režisér... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Vyrastal som na filmoch o Winnetouovi a filmu som bol rozhodnutý dať šancu, ale zázraky som si nepripúšťal. Stará klasika je jednoducho neprekonateľná. I sám P. Brice skúšal niekoľkokrát oživiť meno svojej najslávnejšej postavy v iných tv projektoch, ale nikdy to nevyšlo. 1. diel nového Winnetoua ma milo prekvapil, bez debaty najlepší. Nový Winnetou má ďaleko reálnejší pohľad na divoký západ a viac než starú klasiku pripomína Tanec s vlkmi. Všetky postavy som si obľúbil, ale záporným postavám v 2. a 3. diely chýbala tá povestná iskra pravého hajzla. V 1. diely to klapalo, tam boli hajzli slizký. Nový seriál nazvali Nemci - Winnetou, ale hlavnou postavou je tu Karl May, neskôr premenovaný na Old Shatterhanda. Hudba neurazí, dopĺňa dej a kto nastraží uši neujde mu občas jemná spomienka na nezabudnuteľný motív starej klasiky. Očividne chýbali peniaze na väčšie akčnejšie scény a to dosť zamrzí, pretože potenciál tu bol. Nový Winnetou je pomerne vydarený projekt, ale klasiku neprekonal. Režisér a tvorcovia to pravdepodobne ani nemali v úmysle a išli svojou cestou. 1. diel - 80%. , 2. a 3. diel - 60%. ()

Reklama

rakovnik 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Moderní poměrně realistický western doplácí nejvíce na pojmenování. Vinnetou na plné čáře prohrál se svým romantickým předchůdcem. Bohužel ale prohrál kupodivu i v rovině akční, kterou tvůrci trestuhodně šetřili. Mně se nové pojetí líbilo, ale rozhodně mám raději tu romantickou verzi s pravými filmovými hrdiny, ke kterým si divák může vytvořit pevné pouto. ()

Tom_Lachtan 

všetky recenzie používateľa

Bylo nebylo, znova se to natočilo. OK, je to jiné, někde dost, někde méně, ALE kurňafix, to neznamená , že je to nutně horší, jak si myslí asi půl miliardy zdejších uživatelů, ne, je to totiž skvělé, přestože evidentní guilty plesure. Pro úplnost na začátek dodávám, že Mayovo knížky i původní filmy mají s realitou divokého západu a Apačů společného asi tolik, jako Jabba the Huth s olympijským bronzem v cvičení na bradlech. Co je tu lepší, ale mnohem? Postavy, Shaterhand konečně působí jako germán, Vinnetou jako někdo, kdo opravdu pár skalpů uřeže a Nšoči je konečně kus ženský, co vypadá jako indiánka a nikoliv jako třináctiletá švédka, kterou někdo napral koksem a na hlavu ji narval černočernou paruku. Původní obsazení totiž působí spíš jako antické sousoší, kterým ale někdo odlámal všechny genitálie (hurááá, konečně je tu alespoň náznak něčeho jiného, než prvo-třídního pusinkování, halelujah) a jako vrchol je tu Sam Hawkins, kterému stačí dva dialogy (!!), aby byl mnohem lepší a životnější postavou, než kdy byl v prvních adaptacích, kde byl jen a pouze humornou postavičkou, jestli se nemýlim. Drobná změna reálií a velká změna originu v prvotní části se dá velmi dobře pochopit a ačkoliv se knížek nedrží ani trochu, tak vlastně dává po pravdě větší smysl a má to vnitřní logiku. Další dvě části jsou možná trochu slabší, ale ne o moc, navíc, tenhle divokej západ opravdu vypadá jako divokej západ, včetně polskejch tesařů. A jelikož tenhle koment je už teď nepřiměřeně dlouhý, jdu zametat sníh. Nazdar. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

1. DIEL: nove spracovanie pôvodnym filmom hanbu nerobi, ale ani to nie je nicim uchvatne. Na TV pomery je technicka stranka kvalitna a lokacie su nadherne. Akcia je tuctova a chybala mi tu nejaka pamätna scena. Nova verzia postrada humor a tu klasicku naivnu atmosferu, ktora je pre pôvodne verzie typicka. Tento aspekt v novej verzii odstranili a nicim ho nenadhradili. Stylom sa film priblizuje k realnejsiemu vykresleniu vyvrazdovania indianov podobne ako to bolo vo filme Tanec s vlkmi. Ale kvalitou ma k nemu velmi daleko. Takze vysledok nie je ani poriadne dramaticky a ani naivne zabavny. Je taky neutralny a fadny. Co sa tyka hereckeho obsadenia, tak Old Shatterhand sa celkom vydaril. Je podany ako naivny idealista, ale ked dôjde na akciu, tak sa vie o seba postarat. Ovela horsie dopadol Vinnetou. Je podany ako obycajny divoch a ziadne sympatie vo mne nevyvolal. Keby v prvom diely zomrel, tak by mi to vôbec nevadilo. Na pôvodnu dvojku sa tato nova zostava vôbec nechyta. Chemia medzi nimi nie je ziadna. Zaporak je taky prvoplanovy parchant a kazda scena s nim pôsobila otravne. Nevedel som sa dockat kedy chcipne, aby sa uz v dalsich scenach neobjavil. Z ostatnych postav zaujme uz len Sam Hawkins, ktory sa postara aspon o 1-2 humorne hlasky. Hudba mi pripadala nevyrazna. Vysledok je teda tuctovy priemer a ani nemam prilis chut sledovat dalsie diely. 5/10. 2. DIEL spracovava najznamejsi pribeh o poklade na striebornom jazere. A aj ked tento diel obsahuje viac humoru, tak ja som sa strasne nudil a na pôvodny film sa to ani zdaleka nechyta. Najdivnejsie na mna pôsobil nahly prerod drsneho nesympatickeho Vinnetua na zabavneho hlaskara a verneho suputnika Old Shatterhanda, ktoreho neustale nazyva bratom. 4/10 a na treti diel kaslem. Pre mna je toto zbytocna seria. ()

Galéria (91)

Zaujímavosti (7)

  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)
  • V novej trilógii o náčelníkovi Apačov sa objavili aj traja herci z pôvodných filmov. Marie Versini (sestra náčelníka Nscho-tschi) v úvodnej scéne vo vlaku. Gojko Mitič hrá v prvej epizóde Nový svet (2016) otca Winnetoua a Mario Adorf (bandita Frederick Santer) si zahral v záverečnej časti Posledný boj (2016). (w.w.)
  • Remake se natáčel v Chorvatsku jako púvodní verze. (Yardak)

Reklama

Reklama