Reklama

Reklama

Trou de fer: Železná diera

  • Česko Železná díra (viac)
všetky plagáty
Trailer

Obsahy(1)

Trou de Fer znamená v preklade „Železná diera“. Ide o jedinečný a veľkolepý prírodný fenomén. Vďaka sopečnej činnosti sa tu Zem prepadla do obrovskej hĺbky a vytrvalé dažde vyformovali dielo, ktoré nesie označenie najvyššieho stupňa obtiažnosti aký vôbec existuje. Je to Mount Everest medzi kaňonmi. Do jeho útrob môžu zlaniť len tí najlepší z najlepších, avšak ani to nezaručuje, či sa z neho dokážu vrátiť. O tom rozhoduje sama príroda. Nachádza sa totiž na najdaždivejšom mieste sveta - na ostrove Reunion v Indickom oceáne. Ročný úhrn zrážok tu dosahuje rekordných 10 metrov. Vďaka svojej neprístupnosti a obrovskému množstvu vody sa toto miesto nepodarilo doteraz dobre filmársky zdokumentovať. 5 členov expedície (Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš a Martin Chroumal) sa však o to pokúsilo... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (48)

petisek 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že úspech filmov Pavla Barabáša spočíva najmä vtom, že z materiálu natočeného v extrémnych podmienkach dokáže zostrihat film so silným príbehom a poučením pre diváka. "Trou de fer: Železná diera" ničím nezaostáva za predchádzajucími Barabášovými filmami, možno ich aj čímsi predstihuje. Pre mňa istotne autentickosťou (nápad použiť Go Pro kamery je úžasný - človek má pocit že sám visí na lane a spúšťa sa do neznámych hĺbok kaňonu), druhým silným prvkom filmu je pre mňa ukážka sily priateľstva - pocitu, keď sa človek na toho druhého môže spoľahnúť. Úžasné je ako Pavol Barabáš dokáže sprostredkovať takéto posolstvo bez akéhokoľvek moralizovania, iba ukážkou ľudí so silnou osobnosťou a ich príbehu. ()

FlyBoy 

všetky recenzie používateľa

[IFF 2011, Bratislava] 50 min. je strašne málo a v momente kedy má dojsť do tuhého, nastane koniec. Neviem prečo sa to utlo tak skoro, ale faktom ostáva, že "živé" zaznamenanie výpravy 5-člennej expedície po skalnatých previsoch, strmých vodopádoch a zarastených "bushoch" má žeravé emocionálne jadro. Pulzuje v telách odvážlivcov pre ktorých nevypočítateľné sopečné koryto "Trou de Fer" nie je varovnou výstrahou, ale veľkou výzvou. Poháňa ich kupredu, zvýhodňuje ich v zápolení s vegetáciou, je stavebným kameňom úspechu. Potvrdzuje, že pokiaľ niečo veľmi chceme, tak sa to za prispenia/súznenia mikro (agilita, vôľa, zápal) a makro (štastie, prostredie, interferovanie ľudským faktorom) aspektov dosiahnuť dá. Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš, Martin Chroumal-gratulujem a smekám. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

P. Barabáš už toho natočil veľa, zopár jeho dokumentov som videl, ale tento bude rozhodne naj adrenalínový. Zlaňovať do prepadnutej sopky je veľká výzva plná nebezpečenstva. Smrť hrozí doslova na každom kroku. Miesto Trou de Fer je naozaj výnimočné, nič takéto na zemi vraj neexistuje. Slovensko-český team dobrodruhov musí často potláčať strach a celé dni a týždne čakať na vhodné počasie bez dažďa, pretože je tu jedno z najvlhkejších miest na zemi a takmer denne tu prší. Dokument je dobre zostrihaný, hudba dobre zapadla a scéna s osadzovaním pamätnej dosky na skalu vie trochu dojať. Smrť kolegu Jirky bola nečakaná...Najlepšie sú momenty kde sa spúšťajú po strmých a klzkých skalách dolu do priepasti. Veľa výprav sa na toto miesto nevydalo a ak áno, tak veľmi často došlo k tragédii. Či niekto z predošlých výprav o tom natočil aj film je veľmi málo pravdepodobné. V tomto sme urobili niečo svetové. Skvelý dokument. 100%: ()

Kopite 

všetky recenzie používateľa

Milovník prírody akým som aj ja, by takéto dokumenty uvítal častejšie. Možno je to ale práve dobre, že niečo takéto uvidím naozaj len zriedkakedy, pretože je to v konečnom dôsledku balzámom na dušu. Presne o tomto to je, sila priateľstva, divoká príroda a túžba po nespútanom dobrodružstve. Krásne scenérie, kolmé steny, vodopády, poriadna dávka napätia a adrenalínu, príjemný komentár - to je Trou de fer, dokument ktorý vám ukáže pravé hodnoty života. ()

dakarin 

všetky recenzie používateľa

14 mrtvých z deseti expedicí - to je také charakteristika Trou de fer. Slaníž na dno sopky a postupuješ tzv. koridorem, do kterého se postupně vlévají vodopády z okraje vyhaslé sopky. Když tě zastihne déšť, a tím pádem i velká voda, na nevhodném místě, je z toho boj o holý život, ať umíš co umíš. Ti skauti měli každopádně víc štěstí jak rozumu. Ovšem odhodlání, odvahu, vůli a doškrábaná těla jim člověk nemůže upřít. Nádherné záběry méně známých míst. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (1)

  • V dokumentu se zpívají písně „Dej mi víc své lásky“ od Olympicu a „Nad Stadem Koni“ od Buty. (Duoscop)

Reklama

Reklama