Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poznali se za války v partyzánském oddílu, zamilovali se do sebe a po osvobození se vzali. On i ona se snažili co nejvíce se uplatnit, nedoceňují však, jak oběma narůstá zaneprázdněnost pro povinnosti v novinách i hereckou vytíženost. Někdejší předsevzetí se rozplynula, mezi oběma partnery narůstá nesoulad, žena kvůli práci svého muže zanedbává a on hledá východisko z osamění v náručí milenky. Východisko je samozřejmě moralizátorské: ustoupit musí oba, aby manželský svazek zůstal zachován. I když tento snímek zůstal pozapomenutý, i dnes upoutá důrazem na psychologickou drobnokresbu, na věrohodně rozvinuté portréty lidských povah, určených hlavně svými city a nikoli ideologickými vzorci. Role mladého manžela se s překvapivou přirozeností zhostil Ladislav Chudík. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (13)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Dramatický príbeh manželstva, kde sa pracovné povinnosti a odlúčenie stávajú prekážkou fungujúceho stavu. Zabudnutý snímok vyniká predovšetkým psychologickou štúdiou manželského páru. Postava Petra ( vynikajúci Ladislav Chudík ) je síce konfrontovaná so životom, aký si nepredstavoval a má väčší priestor, hýbateľom deja je však jeho manželka ( azda najlepší výkon Jely Lukešovej ). Film zaujme aj svojím obrazovým stvárnením. Potešujúcou správou je aj absencia všemocnej ideológie, ktorá bola veľmi často súčasťou filmov 50-tych rokov. ()

GIK 

všetky recenzie používateľa

Na začátku jsem se zděsil, že to bude film o partyzánech ( = pohádka). Naštěstí se jedná o celkem povedené drama ze současnosti (r. 58) o nevěrníkovi. Hospodaření partyzánů po lesích je pouze s patřičným obdivem několikrát připomenuto. Femme fatale je půvabná Očenášová. Dobrý výkon podává dívenka Melita Molnárová. Symbolika: 9:25 – Blaškovič: merkel sign. 27:12 – Chudík: skrytá ruka. Slogan filmu: „Pro umění je třeba přinášet oběti." ()

Reklama

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý na dobu vzniku prekvapivo otvorene rieši problém manželskej nevery. Navyše je to v obrátených rolách, teda, že žena je počas 3 týždňov odlúčená od domova kvôli práci a muž je doma sám na domácnosť a výchovu dcéry. Roly muža sa skvele zhostil Chudík, ktorému nie je problém uveriť stratu hlavy kvôli novej ženskej, veľmi príjemnej Očenášovej. Ich románik prináša zaujímavé strety s ich reálnymi/životnými partnermi na večierkoch, ktoré sleduje pánko správca v podaní Blaškoviča. Kudláč aj príjemne odľahčí keď mladý Valach v krčme mudruje o žene i milenke ako o čertovi a diablovi. Celkovo má snímka znepokojivý podtón, ktorý si pýta skoršie rozhodnutie čo s tým celým, dosť sa to vlečie bez rozlúsknutia zápletky. Nakoniec sa akoby všetko vráti do starých koľají, kedy sa rozumnou ukáže milenka, ktorá s románikom náhle sekne. Domáca pani v podaní, vraj prototypu krásnej ženy, Lukešovej sa aj po doznení vracia opäť raz na svoje týždenné cesty a tak film, hoc veľmi dobre herecky obsadený i zvládnutý, zostáva naďalej skôr nepovšimnutý ako by to bol výkvet SK filmu. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Dramatický príbeh o zídení s cesty bez ľahkého výchadiska z nej. Skôr ako príbeh zaujme výborne ztvárnená psychológia postáv a vysoká dôveryhodnosť hercov. Zaujímavé, že ideologizácia sa v tomto snímku vôbec neprejavila, príbeh ide mimo nej. A tiež, vidieť Chudíka ako "socku", je nezvyklé. Hodnotenie: 60% ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa

........doba, prostredie, mladí herci  sú hlavné klady....námet vôbec nie originálny....Ladislav Chudík prekvapil vizážou v mladom veku - ako Juro Jánošík......aby bývalá partizánka a manželka veliteľa partizánov musela hrávať divadlo na vidieku a a tým bola celé dni od rodiny ....kde bola rodina -základ socialistického štátu.....? ......námet hodne pritiahnutý za vajcia.... ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo v Bratislave a kúpeľnom mestečku Sklené Teplice. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama