Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký válečný velkofilm je rekonstrukcí jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech, v němž se útočníkům podařilo jediným úderem a téměř beze ztrát potopit nebo alespoň těžce poškodit velkou část naprosto nepřipravené americké tichomořské flotily. Tento zákeřný čin (k útoku došlo ještě před oficiálním vyhlášením války) otřásl Amerikou, která se do té doby snažila zůstat stranou od války na evropském kontinentu. Reakcí na útok byl vstup Ameriky do válečného dění, které pak vyvrcholilo zničením Hirošimy a Nagasaki. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

gogos 

všetky recenzie používateľa

Tomu rikam pekne zpracovany valecny film, atmosfera, scenar, efekty, vse je moc pekne. Dabing a ceske zpracovani bylo take velice dobre. Skoda jen toho zaveru jak japonsky general vypravi ze zna amiky... Asi to jedine mi nesedlo. Jo a esi se ptate, ktery film o Pearl harbor je best, tak asi tento ;-) ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Takto s odstupom času po ďalšom zhliadnutí som sa dopracoval k hodnoteniu 3*. Trikrát Tora! je film, ktorý ma svoje čaro pravdepodobne iba na jedno pozretie. Pri ďalšom už pre mňa začalo byť to takmer jedenapolhodinové predstavovanie ľudí, ktorí pri analýze hrozby Honďákov a ich potenciálne možnom útoku na štáty otravné, zdĺhavé a nudné. Celkovo sú efekty na tú dobu celkom vydarené (doteraz som neprišiel nato, či komparzista pri časti útoku Japoncov na hárbor iba zakopol, alebo tu scénu zvládli tak precízne, ale skôr si myslím že mal iba šťastie, lebo tie trosky "lietadla" ho minuli ozaj tesne) a je dobre vykreslené nezmyselnosť vojenských postupov,rozkazov a nariadení aj so skutočnými menami zodpovedných ľudí, avšak chýbajú lepšie herecké výkony a trochu lepšia hudba a celková atmosféra. 70% ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Vo svojej dobe nevídané prevedenie vojnového filmu dvoch súperiacich strán konfliktu s duálnymi režisérskymi vstupmi, ktoré sa snažili dejinné rekonštrukcie previesť polodokumentárnou formou s prvkami hraného filmu, ktorý je cítiť najmä v predvedených výkonoch a v stupňujúcom sa očakávaní sujety. Dosť značné memento však nalieha na záživnosť diela, ktoré síce odsýpa a je flexibilné vzhľadom k práci s kľúčovými operáciami, ale sterilnou sa zdá byť predovšetkým interná zóna a psychológia postáv. Film postráda dušu a implikuje faktografiu na poli zjednodušenia (časové možnosti) a neschopnosti priviesť východiskové body nad bežný rozprávací rámec. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárne pojatý film o útoku na Pearl Harbor. Namiesto osobných línií nejakých náhodných postáv, ktoré by nám malo byť neskôr ľúto alebo otravného milostného trojuhoľníku sa film venuje čisto taktickému vývoju udalostí. Prekvapivo minimálne v rovnakej miere jak japonskej strane, tak americkej. Pekne tu sú znázornené všetky strategické zlyhania a ignorovanie náznakov z americkej strany. Japoncom na druhej strane prialo šťastie, ale našťastie sú zobrazení bez snahy ich démonizovať. Proste jedna strana dospela k názoru, že zaútočí na druhú a sledujeme jak si to naplánuje a nakoniec prevedie. Kto má rád dokumenty z druhej svetovej, tak sa nebude nudiť ani v tej taktickej časti filmu. No a druhá polovica ponúkne grandióznu deštrukciu a kopu parádnych skutočných výbuchov aké sa dnes už vo filmoch nevidia. V niektorých scénach kaskadérom fakt išlo o život. Nádherná špičková filmárčina zo starej školy. Ja som spokojný a tento film je v každom ohľade lepší ako Bayov alebo Emmerichov biják. 8/10. ()

Orlau32 

všetky recenzie používateľa

Je to válečný film o napadení Pearl Harboru Japonci a tím vtažení SPOJENÝCH STÁTŮ do 2.svět.války. Film vypráví více s pohledu Japonců, ale o to je zajímavější. Vynikající jap.herec So JAMAMURA poukazuje na skutečnost, že i mezi nimi byli "lidé" a že měli cit i se statečnými nepřátelskými chlapci. Válka je ovšem válka. Ta nezná slitování na žádné straně. Utkvěl mi hluboko v myslí výrok admirála Jamamota : " Obávám se, že jsme tímto útokem na Pearl Harbor probudili spícího obra." ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (29)

  • Američané se s přesností příliš nepárali. Japonská letadla v jejich části filmu zastupují převážně přebarvené T-6 Texan, případně Vultee BT-13 Valiant. Japonskou letadlovku na konci filmu hraje výsadková loď třídy Iwo-Jima, Yorktown (CV-5) pak Yorktown (CVS-10) třídy Esex, který má zcela jiné nástavby a v té době už měl dávno přestavěnou palubu na úhlovou. Enterprise pak hraje USS Ticonderoga (také třídy Essex). (Marthas85)
  • Japonské titulky mluví o útoku na Pearl Harbor k 8. prosinci, což je technicky správně, protože v Japonsku bylo toto datum, v Americe 7. prosince. (Kulmon)
  • Na filmu se pracovalo již od roku 1966. (Kulmon)

Súvisiace novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (viac)

Reklama

Reklama