Reklama

Reklama

Dredd

  • Veľká Británia Dredd
Trailer 1

Zem, nie príliš vzdialená budúcnosť. Mega City One je gigantická metropola v polorozpadnutom srdci zvyškov toho, čo kedysi bývalo Amerikou – a je skrz-naskrz prežratá násilím, chaosom a zločinom! Jej poväčšine drogovo závislí zúbožení obyvatelia príšerne trpia – jedného po druhom totiž kosí príšerná nová droga, ktorá dokáže extrémne spomaliť vnímanie reality, akoby ste ho prežívali nekonečne pomaly! Jedine Sudcovia môžu a smú bojovať na tomto Bohom zabudnutom mieste všetkými dostupnými prostriedkami proti kriminalite – jedine oni majú právo a moc aktívne dohliadať na dodržiavanie zákona a byť zároveň žalobcami, sudcami i katmi... Dredd (Karl Urban), najobávanejší a najradikálnejší zo všetkých Sudcov, je skalopevne rozhodnutý zbaviť mesto tej najväčšej to všetkých pliag, a tak sa spolu s mladou regrútkou Cassandrou Andersonovou (Olivia Thirlby), pustí do nerovného a zdanlivo beznádejného boja s vražednou pološialenou mafiánkou menom Ma-Ma (Lena Headey) – drsnou narkobarónkou, ktorá kruto a neohrozene vládne najväčšiemu z miestnych slumov. Keď sa Dreddovi a Andersonovej podarí chytiť jedného z členov jej zvlčilého klanu, rozpúta Ma-Ma nemilosrdnú vojnu pre ochranu – alebo skôr za záchranu - svojho impéria! Počet mŕtvych narastá šialenou rýchlosťou, takže Dredd s Andersonovou rýchlo pochopia, že budú musieť zájsť až do krajnosti, ak chcú vôbec ostať nažive... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (38)

  • Zvuk slow-motion efektu je v skutočnosti 800krát spomalená pesnička od Justina Biebera. (srbak)
  • Tvorcovia sa rozhodli, že Dredd (Karl Urban) by mal disponovať rýchlosťou a byť štíhlejší, než aby vyzeral ako po niekoľkoročnej steroidovej premene. (Greenpeacak)
  • Kvôli menšiemu rozpočtu neboli vo filme zahrnutí roboti ani mimozemšťania. (Greenpeacak)
  • Samotný autor komiksu John Wagner, ktorý kritizoval predchádzajúcu verziu, prehlásil: „Páčilo sa mi to, na rozdiel od predchodcu vznikla verná adaptácia komiksu. Karl Urban bol fajn a rád ho uvidím v pokračovaní. On i dejová linka boli 'pure Dredd'." (gogo76)
  • Väčšina filmu sa natáčala rovno na 3D kamery. Scény natočené obyčajnými kamerami boli neskôr v post-produkcii prekonvertované do 3D. (Greenpeacak)
  • Inšpiráciou na efekt po užití slo-mo boli spomalené zábery zvierat z dokumentárnych filmov. (Greenpeacak)
  • Megamrakodrap Peach Trees, v ktorom sa odohráva v podstate celý film, dostal názov podľa rovnomennej reštaurácie, kde sa tvorcovia filmu prvýkrát stretli. (Greenpeacak)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 50 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 13,4 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 41 milionů. (NIRO)
  • Tvůrce komiksové postavy soudce Dredda John Wagner uvedl, že se mu film zamlouval mnohem více, než první adaptace Soudce Dredd z roku 1995: Olivia Thirlby je perfektní jako Andersonová, mladá soudkyně psionička. Karl Urban nesundává svou helmu a nelíbá svou partnerku." (Pozn.: jako to dělal Sylvester Stallone ve zmíněném starším filmu.) (Danny F.)
  • Mobilní telefon, kterým si fotí jeden z přihlížejících místo pádu mrtvol stažených z kůže, je Nokia E90, která byla představena v únoru 2007. (NemoRoot)
  • Rotační kulomety, které používá gang Ma-Ma (Lana Headey), ve skutečnosti neexistují, ale jsou zřetelně inspirované kulomety General Dynamics GAU-19/A .50 BMG, jen s tím rozdílem, že ve filmu mají ve svazku šest hlavní, zatímco skutečný GAU má jen tři. (HectorHagman)
  • Základní zbraň soudců, tzv. Lawgiver, je Glock 17 gen.3, pouze dodatečně ověšený pro futuristický vzhled. (HectorHagman)
  • Soudcovský motocykl Lawmaster byl postaven na základě Suzuki GSX 750, modelové řady 2005. Pro natáčení byly vyrobeny celkem 4 funkční exempláře. (tomaslambo)
  • Ve filmu není postava hlavní soudkyně (Rakie Ayola) označena jménem. Vzhledem se podobá kombinaci hlavních soudců MacGrudera a Silvera, veškeré indicie ve filmu však naznačují, že se příběh odehrává v době prvního funkčního období soudkyně Hildy Margaret McGruder. (Caszidy)
  • Způsob, jakým Karl Urban namluvil hlavní postavu Dredda, je nápadně podobný hlasu Clinta Eastwooda. Faktem je, že Dredd je částečně inspirován Eastwoodovým hrdinou z Drsného Harryho (1971) a jeho pokračování. Jeho samotný vzhled je pak zčásti inspirován původním plakátem s Davidem Carradinem (v roli Frankensteina) k filmu Cesta gladiátorů 2000 (1975). V komiksu pak jako pocta Eastwoodově vlivu na postavu Dredda, bydlí soudce v bloku Rowdy Yates... což je jméno postavy, kterou Eastwood ztvárnil v televizním seriálu Rawhide (od r. 1959). (Caszidy)
  • Nejbližší "megadům" k Peach Trees, kde se film odehrává, je Sternhammer, který je vidět v úvodních scénách snímku a v jeho závěru. Je také zmíněno, že ve Sternhammeru sídlí konkurenční rivalové Ma-Ma gangu. Wulf Sternhammer byla populární postava v komiksu "Strontium Dog", který vycházel v časopisu 2000 AD. "Soudce Dredd" a právě "Strontium Dog" měli řadu společných tvůrců a dokonce i jejich příběhy se v některých okamžicích proťaly. (Caszidy)
  • Kromě Peach Trees jsou ostatní "megadomy" pojmenovány podle významných osobností časopisu 2000 AD, v němž komiks "Soudce Dredd" vycházel. (Caszidy)

Súvisiace novinky

Co dalšího chystá režisér Warcraftu?

Co dalšího chystá režisér Warcraftu?

16.07.2018

Duncan Jones (Warcraft, Zdrojový kód) má zkušenosti jak s malými indie projekty, tak i velkými studiovými blockbustery. Jeho nový film by pak měl být mixem obojího, jedná se totiž o adaptaci herní a… (viac)

Natalie Portman čeká Anihilace

Natalie Portman čeká Anihilace

05.08.2017

Alexe Garlanda vždycky zajímala nevyzpytatelná budoucnost. Jeho scenáristické portfolio zahrnuje 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredda, tři roky zpátky se pak odhodlal i k režii a nadělil nám… (viac)

Soudce Dredd dostane vlastní seriál

Soudce Dredd dostane vlastní seriál

11.05.2017

Pokud ještě pořád doufáte, že se Dredd z roku 2012 dočká pokračování, můžete to oficiálně vzdát. Produkční firmy IM Global a Rebellion totiž postavu přesouvají do televize, kde se drsný soudce z 22.… (viac)

Dočkáme se pokračování Dredda?

Dočkáme se pokračování Dredda?

05.04.2014

Předloňská akční comicsovka Dredd bolestivě propadla. Podobně jako letošní Robocop ale dokázala vydařeně oživit sporadicky debatujícího drsňáka, který s velkým kvérem zjednává pořádek v… (viac)

Reklama

Reklama