Reklama

Reklama

Po vražde prezidenta Abrahama Lincolna bolo zatknutých sedem mužov a jedna žena a všetci boli obvinení zo sprisahania za účelom atentátu. Obvinená žena, štyridsaťdvaročná Mary Surrattová bola majiteľkou penziónu, v ktorom sa atentátnik John Wilkes Booth stretával so svojimi komplicmi a plánoval útok. Zatiaľ čo sa proti nej obracia nenávisť celého národa, Mary má len jedinú nádej na záchranu života - mladého právnika Fredercka Aikena. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (214)

classic 

všetky recenzie používateľa

Na 16. amerického prezidenta - ABRAHAMA LINCOLNA, ( mimochodom - považujem Abea za najlepšieho am. prezidenta, aký kedy bol, na druhom mieste by som zvolil J.F.K - de - facto - obidvaja majú spoločné to, že sa na nich spáchal smrtonosný atentát ! ) - bol 15. apríla 1865 - spáchaný atentát, divadelným hercom - menom - John Wilkes Booth. Johna po necelých dvoch týždňoch čapli v južnom Marylande, kde sa odmietol v stodole vzdať a vyjsť s rukami nad hlavou, tak ho zastrelili. Okrem neho sa na atentáte podieľali viacerí, ktorých potom poslali na šibenicu... Diskutabilný verdikt bol vznesený voči majiteľke penziónu - Mary Surratt, ktorú poslali taktiež na šibenicu. Mary viedla tento spomínaný penzión, kde sa stretávali - obvinení, tu taktiež pobývali, pričom jej syn - taktiež sa volá John, pozná atentátnika Wilkesa Bootha, on mu vlastne pomáhal. Frederick Aiken - je mladý právnik, ktorý bojoval v občianskej vojne na strane Únie. Ujíma sa obhajoby - tejto ženy, zo začiatku so silným sebazaprením, postupne prichádza na to, že táto žena je len nastrčená figúrka, ktorú potreboval vojensky tribunál. Namiesto toho, aby sa priznal jej syn John, tak to schytáva ona na plnej čiare, a ani právnik Aiken - prakticky nič nezmôže, i keď sa snaží, ako vládze. Vynikajúci herci, ktorých v týchto historických kostýmoch je ťažké spoznať, že každý herec - vyzerá zaujímavo. Najviac - James McAvoy, ktorý je excelentný, ale najlepší výkon podáva Mary, alias - Robin Wright, ktorá dáva do toho svoje maximum. Réžia - Boba Redforda, nie je ničím výnimočná, ale moja pozornosť bola prítomná počas celého snímku. V poslednej dobe sa zameriavam na právnické snímky, ktoré ma inšpirujú, tento sa radí k tým pozoruhodnejším, jednak preto, že sa dbalo na presnosť, a to vždy beriem do úvahy, keď sa filmári vracajú k svojej histórii. Pár divných strihov neubudlo na kráse. Istotne odporúčam, ak vás zaujíma POZADIE - okolo Lincolna, dozviete sa zaujímavé poznatky. Napríklad, že ho chceli pôvodne... ()

agentmiky 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhé době jsem dostal chuť na nějaký ten historický film a Konspirátor od Redforda mi přišel jako správná volba. Vůbec se mi to nechce srovnávat se Spielbergovým Lincolnem, ale budu asi muset. Na Lincolnu byl vidět vyšší rozpočet a hlavně výkon Lewise, ale to vůbec neznamená, že Konspirátor mu není rovným konkurentem. Bylo zajímavé vidět, jak v reálu probíhal soudní proces s viníky z vraždy Lincolna. Podle mě širší veřejnost, kam řadím i sám sebe, zná pouze jméno Booth, ale nějaké podrobnosti jim jsou velkou neznámou. Proto mě Konspirátor bavil, neboť mě vozil celou svou stopáž po neprozkoumaných vodách. James McAvoy zahrál parádně, je to skutečně nadaný herec, který si dokáže poradit skoro s každou rolí. Samotný proces obhajoby Marry Surrattové bych přirovnal k rozeběhu proti žulové zdi. Ač ze sebe v zásadě vymáčknete duši, tak je to stejně k ničemu, což perfektně dokumentoval dost pesimistický závěr. Kulisy se povedly taktéž na jedničku, i výkon Robin Wright v roli hlavní obžalované stál za to. Myslím, že kdo má rád filmy z historie, tak neudělá chybu a hlavně se něco nového dozví. A to je přece to hlavní, ne ? Za mě dávám 84 % ()

Reklama

nunka 

všetky recenzie používateľa

Kto by bol na začiatku povedal, že po úvodnej akcii - atentáte na Lincolna bude nasledujúca línia pokračovať súdnou drámou, kde nepôjde ani tak o fakty a argumenty, ako o hru s citmi. Film je o uhle pohľadu na historické prieťahy južanov a severanov, o morálnych dilemách, ľudskom charaktere...dominuje silný príbeh. I napriek kladom tu nejaká nadstavba nad priemerný dojem trochu chýba. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobre natočená verzia časti dejín, na ktorú by najradšej Američania zabudli. Prísť takým potupným spôsobom o prezidenta Lincolna bolo určite riadne frustrujúce, takže sa im ani nemožno čudovať, že v prípade úbohej majiteľky penziónu Marry Surratt obchádzali zákon ako sa len dalo. A keď to nešlo inak, tak aj s poverením prezidenta. Veľmi smutné a nespravodlivé. Presne ako bolo povedané vo filme: ... v čase vojny spravodlivosť mlčí..." O tom je i celý film. 80/100 ()

TeeAge

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: James D. Solomon / Story by James D. Solomon, Gregory Bernstein | Hudba: Mark Isham | Produkcia: Robert Redford, Brian Falk, Bill Holderman, Greg Shapiro, Robert Stone | Distribúcia: Roadside Attractions | Štúdio: American Film Company, Wildwood Enterprises | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 11,494,027 $ || ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (15)

  • Robin Wright, představitelka Mary Suratt, původně nemohla ve filmu hrát kvůli rodinným důvodům. Robert Redford ji však chtěl obsadit tak moc, že kvůli ní krátce posunul natáčení. (hellstruck)
  • Vo filme možno počuť, ako je Aiken (James McAvoy) označený celým menom "Frederick Aiken Sebastian". V skutočnosti však bolo jeho prostredné meno "Augustus". (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (viac)

Reklama

Reklama