Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Pred štyridsiatimi rokmi sa mali štyria špičkoví testovací piloti Frank Corvin (Clint Eastwood), Hawk Hawkins (Tommy Lee Jones), Jerry O'Neill (Donald Sutherland) a Tank Sullivan (James Garner) stať prvou posádkou, ktorá mala zblízka uvidieť matku Zem z chladného vesmíru. Zhodou okolností a vďaka neprajnosti podlého nadriadeného Boba Gersona (James Cromwell) ich však predbehla opica a oni takmer upadli do zabudnutia. Azda osud, možno náhoda, no najmä Frank to však chceli inak. Niečo sa totiž za tie roky zmenilo... Dnes na orbite krúži starý ruský komunikačný satelit, ktorý sa pokazil a hrozí nekontrolovateľným pádom do zemskej atmosféry na obývané územie. Je viac než jasné, že satelit mal pôvodne i iné, prísne tajné, poslanie. Súčasťou navádzacieho systému tejto družice je starý americký systém, ktorý kedysi navrhol práve Frank - a pretože ide o starú technológiu, môže katastrofe zabrániť len tím pamätníkov. Štvoricu bývalých kozmonautov požiadajú, aby za menej než tridsať dní absolvovali prípravu a náročné fyzické testy a mohli byť vystrelení na obežnú dráhu, kde by sa pokúsili opraviť satelit a zabrániť najhoršiemu. Niektoré vplyvné kruhy však majú záujem celú misiu zhatiť... Úžasné a fascinujúce dobrodružstvo na obežnej dráhe okolo Zeme sa práve začína! (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (287)

Dudek 

všetky recenzie používateľa

Filmy Clinta Eastwooda mám velmi rád, ale musí splňovat jednu jednoduchou podmínku, pan režisér by v nich neměl hrát. Ne, Clint mi jako herec vůbec nevadí, ale prostě je u něj paradox, že filmy do kterých se nedostane jsou lepší než ty, do kterých ano. Takový pravý opak Woodyho Allena, i když tam mam rád oba druhy vlastně skoro stejně. Vesmírní kovbojové jsou však výjimnou, líbili se mi, a docela dost. Je pravda, že jsem si nekladl žádné požadavky, prostě jsem se chtěl jen pobavit a přesně to mi také tahle banda důchodců také dala. Snímek se nesnaží o žádné veliké poselství, ani nám neukazuje zbytečné problémy stáří, jen se snaží diváka zabavit. Samozřejmě že tam máme pár poučných pasáží a něco si z něj odneseme, ale to tak je skoo všude. 80% ()

eraserhead666 

všetky recenzie používateľa

Takový obstojně koukatelný mix Apollo 13 a Armageddon po důchodcovsku. Než se posádka dostane do kosmu, je to zábavná inteligentní komedie s hereckými koncerty hlavně Lee Jonese a Sutherlanda (Eastwood nezklame, jen poskytne přesně to, co od něj jeho fanoušci a fanynky očekávají), jakmile se však posádka dostane do kosmu je to dost špatné a místy až nechutně kýčovité (až nelogické - "cesta" na měsíc a takřka netknuté tělo po atomovém výbuchu (ostatně i tento závěrečný záběr si film mohl Eastwood odpustit). Suma sumárum, zpočátku zajímavý a humorný film skončí trochu až moc americky, ale i tak si to 3,5* právem zaslouží. ()

Reklama

castor 

všetky recenzie používateľa

Hoši, pojďme si trochu zablbnout ve vesmíru, když má Houston zase problém. Dnes páprdové, kdysi hvězdy NASA. A stanou se jimi znovu. Někdejší testovací tým musí znovu do akce, protože sic se doba výrazně změnila, stařičký satelit se vymknul kontrole a chystá se zřítit na Zemi. Navigační systém je potřeba opravit a to neumí jen tak někdo. Kvalitní ruční přístup ze staré školy zajistí kvarteto, které tak bude brzy zase na koni. Clint Eastwood zřejmě bouchl do stolu a naznal, že dost bylo těch hezounů, co při západu Slunce pronášejí polotrapné věty a pak udělají hrdinský čin, který zachrání celou planetu. Slibný námět lehce sráží „důchodcovské“ tempo, laskavě vtipná první polovina potěší, patetická kovbojka ve vesmíru už je trochu slabší. Technicky je to fajn, herecky pochopitelně rovněž, Eastwood si zřejmě splnil další ze svých snů. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Vesmírni kovboji” sú v podstate už dedkovia, poberajúci starobné dôchodky, pričom pred rovnými štyridsiatimi rokmi, t. j. v roku 1958 patrili medzi absolútnu špičku stíhacích pilotov ("PROJEKT Daedalus"), predovšetkým plukovníci: Francis D. "Frank" Corvin a William "Hawk" Hawkins, ktorí mali vskutku ozaj veľkú príležitosť - pozrieť sa na vlastné oči do vesmíru, ale kvôli čomu sa tak nakoniec nestalo, sa musíte presvedčiť úplne sami, keď ešte k tomu aj navrch uvidíte, « KTO » ich nahradil... ? V súčasnosti si nevie dať NASA rady s komunikačným satelitom Ikon, ktorý vypustil Sovietsky zväz v roku 1986 na orbitu, no teraz, po 14. rokoch, sa nečakane pokazil. Zrejme majú Amíci vážne dôvody pomôcť im ho opraviť, inak by sa v tejto veci tak intenzívne neangažovali, však ? Táto MISIA s názvom STS 200 má na to iba 30 dní, aby sa vôbec pripravila na let, namiesto, štandardných, dvanástich mesiacov. A obzvlášť pre Franka sa jedná o deligátnu záležitosť, keďže práve táto družica obsahuje jeho skonštruovaný, riadiací systém Skylab, o to viac ho to škrie ! A ak poprípade ešte vstúpi i do atmosféry, všetci sa máme po riti ! Každým dňom klesá o 8 000 metrov, tak aby ste sa už rýchlejšie poponáhľali, vážení páni ! Celkový tým sa skladá z kvarteta, keď citované dve esá, dopĺňajú ďalší dvaja starci - letový Ing. Jerry O'Neill a navigátor "Tank" Sullivan, čiže, vesmírne dobrodružstvo môže odštartovať... / Clint Eastwood ako astronaut v sedemdesiatke a v raketopláne ? Áno, je to bezpochyby pravda-nehynúca ! A zase nielen iba to, kedy na všetko dohliada opäť i za kamerou, že nakrúca čosi sakramentské nové, čo sa nazýva science-fiction, s čím doteraz nemá žiadne skúsenosti, veď sa neustále iba samým westernom a thrillerom venoval, o to lepšie sa s takouto látkou potom sám popasoval, lebo to musela byť veľká výzva... ?! Zaujímavý, filmový projekt, ktorý sa určite každý deň len tak nevidí, keď miestami zaznamenávam » rušivý strih« Joela Coxa, čo trochu zamrzí, ale zase posledný záber z „Mesiaca” , mi akosi vyčaril úsmev na tvári. Jedná sa o akýsi senilný, kinematografický počin, ktorý je čímsi strašne podnetný, asi tým samotným, iniciatívnym zvukom, ktorý má neuveriteľnú dynamiku alebo, žeby touto pohodovou partiou starkých ? ()

sud 

všetky recenzie používateľa

...aneb Dědkové vracejí úder a Clint Eastwood na režisérské židli dokázal, že to ani na chvíli nepůsobí trapně. Přitom příběh není kdovíjak originální a soupis žánrových klišé rovněž není krátký. Když si k tomu připočtu čtyři sympaťáky v hlavních rolích (vlastně pět, i když James Cromwell dostal roli nesympaťáka), pár vtipných i silných scén a z každého filmového políčka sálající "eastwoodovštinu", nemohu dát míň, než 75%. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (19)

  • Film zahajoval filmový festival v Benátkách 2000. (Hal_Moore)
  • Ve filmu se původně mělo objevit 50 zvláštních efektů, nakonec jich ale bylo přes 300. Většina z nich se týkala věrného zobrazení kosmického prostoru. (ClintEastwood)
  • Časové údaje, tedy parametry pádu ruské družice, absolutně nesedí. Sarah na poradě na začátku filmu informuje, že bez aktivního zásahu pronikne satelit do atmosféry Země (husté vrstvy atmosféry, kde se rozpadl raketoplán Columbia, začínají ve výšce cca 70 km nad povrchem) za 30–40 dní. Dr. Corvin později tento údaj potvrdí. Na návštěvě u Dr. Corvina Sarah předává tyto parametry: výška oběžné dráhy 1 500 km, rychlost pádu 8 000 m (8 km) za den a zrychluje se. Ať počítáme, jak počítáme, nevychází doba vstupu do atmosféry ani zdaleka na pouhých 30–40 dní (1500-70 km nad povrchem = 1 430 km; 1430:10=143 dní). Jinými slovy, aby satelit spadl z 1 500 km do 70 km, kde se začne rozpadat, musí urazit dráhu 1 430 km rychlostí 8 km/den (protože se rychlost pádu zvyšuje a pro jednoduchost počítejme 10 km/den). Potom 1430:10=143 dní, nikoliv 30–40 dní. Za 40 dní by se oběžná dráha snížila o cca 320–400 km na cca 1100–1200km, což by satelit nijak neohrozilo, když např. ISS obíhá jen ve 400 km. Na záchranu satelitu tedy mají aspoň 140 dní, nikoliv 30–40, jak je nesprávně uváděno. (pjotri)

Reklama

Reklama