Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pobrežie Kóreje v novembri 1952, v tomto teritóriu operuje 77 operačná skupina námorníctva USA a jej lietadlové lode Hornet, Essex a Savo. Sledujeme životy pilota Harryho Brubakera, osádku záchranného vrtuľníku a veliteľa skupiny tesne pred útokom na štyri mosti na rieke Toko-Ri, ktoré sú bránené obrovským množstvom protilietadlových diel. Američania chcú týmto spôsobom dokázať Južnej Kóreii, že budú útočiť i pod rizikom veľkých strát a donútia ich k zastaveniu bojov. (andykovac)

(viac)

Recenzie (32)

zette 

všetky recenzie používateľa

Po technicke strance neskutecne dobre natoceny film. A pro fanousky vojenskeho letectvi je film povinnosti. No, ja jako fanousek Grace Kelly jsem si taky prisel na sve:-)! Bohuzel, americka propaganda nelenila ani par let po valce a natocila dalsi z rady paskvilu, ktery je scenaristicky dost mimo. Ale pro vyse zminene aspekty a Williama Holdena stoji za to film videt. ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Válečně psychologický americký film z korejské války s výtečně zahraným pilotem bombardéru v podání Williama Holdena, s perfektními válečnými scénami a pár zapamamatovatelnými okamžiky z života vojáků, např. s vojákem - pilotem záchranné helikoptéry v irském zeleném klobouku a šále. Mínusem je, že válečných scén není dost a že velkou část filmu zabírají vcelku stupidní diskuse hrdiny s manželkou i s admirálem o nutnosti a nebezpečnosti války. I scénář je dosti plytký a plyne bez překvapení až k očekávanému závěru. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vLM29YYhoM0 ()

Reklama

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Válečný film, na jehož hlavní postavu pilota je W. Holden už trochu přezrálý, nezastaral rozhodně po technické stránce- všechny scény točené v reálu na palubě letadlové lodi včetně titulního bombardování strategických korejských mostů jsou řemeslně perfektní. G. Kellyová se objeví jen v úvodu (dovolená v Tokiu), zřejmě proto, aby bylo jasné, ztrátu čeho (kromě svého života) hrdina v kokpitu stíhačky riskuje. ()

farmnf 

všetky recenzie používateľa

Flanker27 to přesně vystihl. Tento film překypuje propagandou, naivitou a Americkým pseudochlapáctvím. Technicky na rok 1954 velmi dobré. Důstojník letectva se bojí jít do akce, tuší kosatou. Jde přesto, protože je to sice právník a záložník ale nechce se před americkými soudruhy znemožnit. No a pak to odsere a s ním ještě dva jiní. Tedy v podstatě analýza amerických bojů za demokracii na celém světě po celá desetiletí. Rudá opona padla a Američané opět našli nového nepřítele a historie se opakuje a krev teče a tak tomu bude navěky, Amen. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Oscarové špeciálne efekty si užijeme len na pár minút, zhruba 20 minút pred koncom, takže je jasné, že nepôjde o vojnový spektákel plný výbuchov a masových scén. Ide skôr o psychologický profil ľudí, ktorý zrejme ani netušili za čo bojovali - ,,Zlá vojna na zlom mieste, ale prečo práve ja,, - a ktorý by si svoj čas tam strávený vedeli predstaviť ináč. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (10)

  • Román Jamese Michenera, který sloužil jako předloha, je inspirován skutečnou misí pilotů amerického námořnictva z letadlových lodí Essex a Valley Forge, kteří měli v zimě na přelomu let 1951 a 1952 zničit strategicky významné severokorejské mosty na Majon-ni a Changnim-ni. Několik pilotů bylo tehdy opravdu sestřeleno a 8. února 1951 byly uskutečněny mise na jejich záchranu. Většina z nich byla zachráněna, přesto dva z nich jsou stále pohřešováni a v databázi námořnictva vedeni jako „zajati, pravděpodobně mrtvi”. (Coldrex)
  • Lietadlová loď Hornet (Sršeň) sa 2.4.1942 zúčastnila odvety za Pearl Harbor. Viezla 16 bombardérov B-25 upravených na veľký dolet, ktoré zbombardovali hlavné mesto Japonska Tokio a ďalšie tri najväčšie mestá. Operácia je ukázaná i vo filme Pearl Harbor. (andykovac)
  • Studio MGM půjčilo svou herečku Grace Kelly za dvacet pět tisíc amerických dolarů společnosti Paramount, honorář pro Grace Kelly byl pouze deset tisíc dolarů. [Zdroj: Joanna Spencer – kniha Grace Kelly - Rozčarovaná princezna] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama