Reklama

Reklama

Na Zlatom jazere

  • Česko Na Zlatém jezeře (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (151)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tu nie je o čom veľa písať, ide o niečo tak nádherné až sa chce človeku z toho plakať. Snímku predovšetkým dominujú myšlienkovo nesmierne bohaté dialógy a očarujúca smutno-nostalgická atmosféra, avšak ani nie tak v súvislosti s excelentne rozobranou témou vyrovnávania sa so starobou a premárneným časom ohľadom vlastnej dcéry, ako skôr v spojitosti so samotnými predstaviteľmi ústredných postáv a ich vyžarovacím fluidom, hlavne v prípade H. Fondu. Aké príznačné, že ani nie o rok po dokončení prác na filme sa naplnili obavy jeho filmovej manželky a tento herecký velikán navždy odišiel do filmového neba. Iróniou osudu mu vypovedalo srdce, srdce, ktoré zohralo veľkú úlohu aj v tomto filme. Snímku skladám jednu veľkú poklonu. ()

Hees 

všetky recenzie používateľa

Príjemný film, ktorý vôbec nenudí a z blížiacim koncom sa dá predpovedať plač čo príde na konci. "Bručouni" (mrzút, ľudia čo všetko ofrflú a skritizujú) v tomto filme ich reprezentuje Henry Fonda si vždy nájdu lásku divákov. A prečo? Lebo hovoria vždy prvé čo ich napadne a nemusia sa báť, že povedia niečo nemiestne a každý predsa chce takúto slobodu. Lenže z veľkou mocou treba mať aj veľkú zodpovednosť, aby človek neranil druhého viac ako je treba. On Golden Pond má milé herecké obsadenie a treba povedať, že tí starší hrajú vážne dobre (Katharine Hepburn, Henrry Fonda). "Pikoška" je to, že Henry Fonda tu vlastne hrá z vlastnou dcérou Jane Fonda. Chlapec (Doug McKeon) je v tomto filme proste a jednoducho použitý, aby vyrobil určitý rozkol a aby mohla dcéra hľadať cestu k otcovi. Film veľmi rýchlo utečie a veľmi dramatický nie je, ja by som povedal skôr, že je takého rodinného charakteru, aj keď nejaké napäté situácie v ňom sú, ja som si pri ňom skôr oddýchol. Herci sú vo svojej podstate veľmi dobre vybraný všetci a perfektne sa hodia do svojich rolí. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Úspech, ktorý film získal od akademikov, som akosi prehliadol a tak som sa naň vrhol bez nejakého väčšieho očakávania. Návnadou bolo herecké obsadenie v spojení s dramatickým žánrom. Počas filmu som však myslel na to, že Henry Fonda a Katherine Hepburn podávajú taký krásny a hlavne prirodzený výkon, že nejaké ocenenie by som im zaň určite doprial. Hlavne oni boli podporou k tomu, že film ako celok pôsobil náramne srdečne, prirodzene a blahodarne. O to väčšie bolo prekvapenie a uspokojenie, keď som zistil ako na tento filmík reagovala akadémia. Takúto pohodu, vyžarujúcu z filmu, nájdeme len v málo príbehoch. Tento bol navyše šmrncnutý nielen ladnou dramatickou zložkou, ktorá dodávala trošku vážnosti, ale najmä tou ľahkosťou a akýmsi poetickým humorom. Ale naozaj sa toho priradenia nemusíte obávať. Uštipačným a doberavým humorom to tu len tak srší. 95%. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Už po pár scénách bylo jasně poznat, že jde o adaptaci dialogové divadelní hry - o starém manželském páru "na sklonku života", jehož hašteření a lamentování nad ustupujícím zdravím a nastupující senilitou přeruší měsíční pobyt 14letého nevlastního vnuka. "Skamaráďování" mezi ním a cynickým profesorem - uštěpačným, rýpavým "mezkem" - přineslo ty nejpohodovější a nejživější momenty, kdy jsem zvažoval i 4hvězdičkové hodnocení, nicméně kvůli prkennému úvodu a závěru (v němž se dlouholeté neshody mezi otcem a dcerou vyřešily jak mávnutím kouzelného proutku jedním rozhovorem) zůstanu u mírného nadprůměru. ()

velkyvezir 

všetky recenzie používateľa

Více než důstojné rozloučení Henryho Fondy se svou hereckou kariérou. Fondovi i Hepburnové táhne na osmdesát, ale předvádějí dokonalý herecký koncert. Film ozvláštňuje, že dceru Fondovy postavy hraje jeho skutečná dcera Jane, ovšem nutno dodat, že její herectví poněkud pokulhává za malým Dougem McKeonem... Kdo neví, co s načatým večerem, nemá náladu ani na krvák, ani na přesládlý romantický film, tak Na Zlatém jezeře je ten pravý film... ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (18)

  • Ve filmu se Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) setkal nejen se svou dcerou, ale před kamerou se poprvé mihl i jeho vnuk Troy Garity. (Kulmon)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)
  • Katharine Hepburn (Ethel Thayer) získala za svůj výkon čtvrtého Oscara za hlavní ženskou roli, což nebylo ani 40 let po uvedení filmu překonáno. (Kulmon)

Reklama

Reklama