Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia románu Ernesta Hemingwaya sa odohráva v 30-tych rokoch 20. storočia počas občianskej vojny v Španielsku. Mladý dobrodružný hrdina Robert Jordan sa pridáva na stranu povstalcov, ktorí pripravujú sabotážnu akciu a chcú vyhodiť do povetria most. Skrývajú sa vysoko v horách, v jaskyni. Ich vodcom je charizmatická Pilar, ktorá dokáže predpovedať budúcnosť. Robert sa rozhodne noc pred akciou stráviť pod holým nebom a za týchto turbulentných okolností sa zbližuje s mladučkou Máriou. Film bol ocenený dvoma Zlatými glóbusmi a jedným Oscarom. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (31)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vo svojej dobe jeden z top filmov, ktorý posolstvom má čo povedať i dnes. Hemingway svoju ľudskosť a myšlienku slobody pretavil do diela, ktoré sa podarilo natočiť veľmi dobrým spôsobom. Nie každého musí vojnový motív niekde v Španielsku, navyše keď je podporený tak výraznou stopážou spôsobenou nespočetnými dialógmi. Tie však dej celkom posúvajú, hoci celý príbeh sa odohráva len počas troch dní. Výborné hudobné pozadie zdobia skvelými hereckými výkonmi naozaj všetci, od Garyho Coopera a Ingrid Bergman až po posledného cigána, ktorých sa tu objaví dostatočne. Hlavne chémia medzi dvomi hlavnými protagonistami fungovala presvedčivo a nefalšovane. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Zlatý vek Hollywoodu, sa v tej dobe dostal do svojho posledného kola a tento snímok bol jedným z TÝCH epických blockbasterov tej doby. Vizuálna smršť, vynikajúce herecké výkony, ale zase nie každý epic movie má tie správne proporcie pre nadmernú metráž. Viem, že predloha je 500 stránkový román, ale nie vždy sa podarí ,,to všetko,, previesť na plátno bez určitých umeleckých zbytočností. Hovorí sa tomu dramatizácia. Kým ODVIATE VETROM je snímok, ktorý svoje papierové stránky uvádzal v tom najlepšom a možno tá takmer štvorhodinová dĺžka je aj málo, KOMU ZVONIA DO HROBU by mal ubrať. Samozrejme záleží od situácie... ()

Reklama

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Snad si jednou na stará kolena přečtu i tohohle Hemingwaye, Farewell to Arms je úžasný román. Nicméně filmové zpracování Ernestova příběhu ze španělské občanské války mě příliš nezaujalo. Nemám rád komolení angličtiny, to už rovnou mohli mluvit španělsky a bylo by to snad lepší. Ingrid to mnohem víc sluší s dlouhými vlasy, ale objektivně vzato i tento koncentrákový sestřih u ní znamená šmrnc. Za 170 minut by se ale dalo očekávat víc akce, konec je (byť zřejmě podle románu) hodně pitomě hysterický. Oficiální text distributora rovná se jeden velký spoiler.. Tentokrát v kontextu doby podprůměr. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Možno je chyba vo mne, keďže som nečítal román a nepoznal ani zhruba jeho dej. Komu zvonia do hrobu však svojou stavbou a predovšetkým atmosférou, nehovoriac o Garym Cooperovi, pripomína viac klasický western ako vojnový film. Ale to by ani nemusel byť problém, ak by Sam Wood dokázal po celý čas udržať moju pozornosť. Film sa akoby pred záverečným aktom nedokázal vôbec rozbehnúť, napríklad keď už do aj tak statického deja vtesná štvrťhodinové romantické intermezzo pred záverečnou akciou. Táto adaptácia bohužiaľ zostarla omnoho rýchlejšie, ako napríklad staršie a geniálne Na západnej fronte kľud Lewisa Milestonea. Ten vlastne nezostarol vôbec. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Nebyť tej romantickej línie, mohlo to byť zaujímavejšie a minimálne o 30-45 minút kratšie, ale takéto zásahy do diela majstra by si asi nikto nedovolil. Aj napriek tomu zaujme neokúkaná téma vojny v Španielsku, výborné herecké výkony (hlavne vo vedľajších úlohách, Gary s Ingrid sú takí tradiční) a záverečných akčných 15 minút. 70% ()

Galéria (64)

Zaujímavosti (11)

  • Jedná sa o najlepšie zarábajúci americký film z roku 1943. (westerns)
  • Ingrid Bergman, která ztvárnila roli Marie, měla ve filmu krátký sestřih plný kudrlinek, který se stal v amerických salonech krásy tím nejžádanějším účesem tehdejší doby. Bohužel byl velice náročný na údržbu a Bergman neměla mezi záběry jedinou klidnou chvilku, jelikož za ní pořád někdo chodil s hřebenem a upravoval vlasy. (Zdroj: Kniha Charlotte Chandler: Ingrid - biografie Ingrid Bergman). (Pavlínka9)
  • Ernest Hemingway si při psaní stejnojmenného románu představoval do postavy Marie právě Ingrid Bergman. (Agatha)

Súvisiace novinky

DiCapriovi zvonia do hrobu

DiCapriovi zvonia do hrobu

28.05.2005

David Benioff, scenárista Tróje, momentálne pracuje na adaptácií románu legendárneho Ernesta Hemingwaya FOR WHOM THE BELL TOLLS (alebo "Komu zvonia do hrobu"). Hlavnú rolu Roberta Jordana, mladého… (viac)

Reklama

Reklama