Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptácia románu Ernesta Hemingwaya sa odohráva v 30-tych rokoch 20. storočia počas občianskej vojny v Španielsku. Mladý dobrodružný hrdina Robert Jordan sa pridáva na stranu povstalcov, ktorí pripravujú sabotážnu akciu a chcú vyhodiť do povetria most. Skrývajú sa vysoko v horách, v jaskyni. Ich vodcom je charizmatická Pilar, ktorá dokáže predpovedať budúcnosť. Robert sa rozhodne noc pred akciou stráviť pod holým nebom a za týchto turbulentných okolností sa zbližuje s mladučkou Máriou. Film bol ocenený dvoma Zlatými glóbusmi a jedným Oscarom. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (31)

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Sam Wood /Her Gilded cage 1922, Kralovna kelly 1929/ natocil sympaticky, velmi dobry film, ktory je dejovo zasadeny do cias spanielskej obcianskej vojny v 30. rokoch minukleho storocia. Pribeh je tuna nielen mylostny medzi nim a nou /sak laska a sex musi byt len hetero, mimoheteracke sexy treba strielat/, ale aj treba tuna vyhodit isty most do vzduchu. A na tomto sa moze rozbehnut velmi dobry film. Pre niekoho moze byt problem, v tom, ze prvu hodinu sa dohromady nic nedeje, no ale ja som od prirodzenia tolerantny, a tak som si uzival dialogy medzi vybornym Gary Cooperom /High Noon, Mr. Deeds goes to town/ a skvelou Ingrid Bergman /Casablanca, Plynove lampy/. Potom ale v druhej polke sa film konecne rozbehne, zacnu sa prestrelky a dojde aj na samotny vybuch. Sam Wood na reziserskej stolicke odviedol bravurnu pracu, filmovy diviak chtivy hereckych vykonov si tiez pride na svoje. Jo a viem aj o tom, ze to je sfilmovane dielo od spisovatela menom Ernest Hemingway. 85 % ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vo svojej dobe jeden z top filmov, ktorý posolstvom má čo povedať i dnes. Hemingway svoju ľudskosť a myšlienku slobody pretavil do diela, ktoré sa podarilo natočiť veľmi dobrým spôsobom. Nie každého musí vojnový motív niekde v Španielsku, navyše keď je podporený tak výraznou stopážou spôsobenou nespočetnými dialógmi. Tie však dej celkom posúvajú, hoci celý príbeh sa odohráva len počas troch dní. Výborné hudobné pozadie zdobia skvelými hereckými výkonmi naozaj všetci, od Garyho Coopera a Ingrid Bergman až po posledného cigána, ktorých sa tu objaví dostatočne. Hlavne chémia medzi dvomi hlavnými protagonistami fungovala presvedčivo a nefalšovane. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Možno je chyba vo mne, keďže som nečítal román a nepoznal ani zhruba jeho dej. Komu zvonia do hrobu však svojou stavbou a predovšetkým atmosférou, nehovoriac o Garym Cooperovi, pripomína viac klasický western ako vojnový film. Ale to by ani nemusel byť problém, ak by Sam Wood dokázal po celý čas udržať moju pozornosť. Film sa akoby pred záverečným aktom nedokázal vôbec rozbehnúť, napríklad keď už do aj tak statického deja vtesná štvrťhodinové romantické intermezzo pred záverečnou akciou. Táto adaptácia bohužiaľ zostarla omnoho rýchlejšie, ako napríklad staršie a geniálne Na západnej fronte kľud Lewisa Milestonea. Ten vlastne nezostarol vôbec. ()

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Když čtu knihu, je to jako bych sama prožila příběh. Když vidím film natočený podle knihy, kterou jsem četla, je to jako by mi někdo převyprávěl příběh, který jsem sama prožila. Komu zvoní hrana je pro mě osudovou knihou, kterou jsem hodně dlouho vstřebávala. Filmová zkratka v kulisách se zadní projekcí není úplně to pravé ořechové, i když jde o dobře natočený film se skvělými herci. Paradoxně se z toho stává především jakési staré fotoalbum s fotkami oblíbených hervců, když byli ještě mladí. Zub času si vybral svou daň. Ve své době právem oceňovaný kousek, dnešní filmová řeč je jiná, diváci jsou jiní, jen málokdo ocení filmovou archiválii. ()

/Pablo 

všetky recenzie používateľa

Film se dosti věrně drží románové předlohy, což mu jen prospívá. Ústřední dvojice podává sympatický výkon. Ostatní jsou tak trochu podle očekávání ve stínu Coopera a Bergmanové. Vyjímku tvoří výborný Akim Tamiroff - role Pabla mu je šitá přímo na míru. Celkově z toho mám dobrý pocit. Na svoji dobu určitě v mnohém převratné dílko, dnes malinko ztrácí na atraktivitě. Za ten závěr ale 4 hvězdičky dát musím. ()

Galéria (64)

Zaujímavosti (11)

Súvisiace novinky

DiCapriovi zvonia do hrobu

DiCapriovi zvonia do hrobu

28.05.2005

David Benioff, scenárista Tróje, momentálne pracuje na adaptácií románu legendárneho Ernesta Hemingwaya FOR WHOM THE BELL TOLLS (alebo "Komu zvonia do hrobu"). Hlavnú rolu Roberta Jordana, mladého… (viac)

Reklama

Reklama