Reklama

Reklama

Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase

(TV film)
  • Česko Vysoké Tatry - Příroda zamrzlá v čase (viac)
všetky plagáty
Ukážka z filmu
Rakúsko / Nemecko / Slovensko, 2007, 52 min

Obsahy(1)

Dokument o fascinujúcom svete horských brál, údolí a živote vo Vysokých Tatrách... Stará slovenská povesť hovorí: Keď Boh stvoril Zem, rozdelil anjelom krásu, aby ju rozniesli po krajinách. Najmladší z nich si chcel skrátiť cestu cez vysoké pohorie. Nevládal však so záťažou vzlietnuť vyššie. Zavadil o jeden z ostrých štítov a všetka krása sa mu rozsypala po okolitých dolinách. Starí Slovania dali divokým horám plným zvierat a povier meno Tatry. Dnes vieme, že sú najmenšími veľhorami sveta. Skúste s nami opatrne nazrieť do ich kráľovstva. Potichu sa rozhliadnuť a nechať svoje myšlienky unášať majestátom prírody. Možno sa dotknete poznania, ako všetko so všetkým na tomto svete súvisí. A možno pochopíte aj svoju zodpovednosť za zachovanie divočiny, ktorá by tu mala ostať aj pre budúce generácie, akoby zamrznutá v čase. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (42)

Hrabka 

všetky recenzie používateľa

Vysoké Tatry jsou boží, byl jsem tam 3x a velmi jsem si je oblíbil. Tento dokument se mi ale moc nelíbil. Obrazově to je pěkný, ale obsahově poměrně chudý dokument. Je tam toho moc a ničemu není věnována dostatečná pozornost. Měli to možná víc tematicky ukotvit a ne míchat zvířátka a hned na to tam dávat folklórní akce. Já osobně bych třeba nejvíce uvítal dokument o turistice nebo turistických centrech v Tatrách. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Tatranská príroda je prekrásna, dokumentárne zábery krásne, bohužiaľ opis divočiny je taký strnulý, pomalý, kamera statická...presne duchu nemeckých, či skôr rakúskych prírodopisných dokumentov. Keď to porovnám s produkciou BBC, tak je to o dosť horšie, ale kedže je to naše - slovenské a meno Barabáš si zaslúži rešpekt, prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

nunka 

všetky recenzie používateľa

Kto bol frustrovaný 11 minútovým dokumentom "Tatry mystérium" si tentokrát môže prísť na svoje. Barabášova "Tatry sága" pokračuje....K2 studio vyprodukovalo náučný dokument, kt. svojou krásou vtiahne diváka do prostredia našich veľhôr a do života fauny a flóry. Vždy som obdivovala kameramov, ktorí sa tak blízko vedia dotknúť života živočíštva a filmárov, ktorí ho dokážu tak poeticky sprostredkovať, v tom je Barabáš slovenským unikátom. Najocenitelnejšia je snaha, vytrvalosť, odhodlanie a nadšenosť tímu, kt. sa podielal na tvorbe tohto dokumentu, pretože zmanažovať natáčanie v takých podmienkach a s takými hercami akými sú zvieratá chce "vyššie" režisérske zručnosti. ()

Šakal 

všetky recenzie používateľa

“Když (je) miluješ, není co řešit”. Spojením tatranských velehor (samotných štítů a zdejší flóry a fauny) a osoby jménem Pavol Barabáš snad ani tuctový (rozuměj neosobní) dokument vzniknout nemůže. [Navíc, když se vám při zdejších autentických záběrech, vybavují konkrétní místa (živé vzpomínky), může vás dokument ponechat chladným?] ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Barabáš a dokument o horách..., to nemôže dopadnúť zle. Nevadilo mi takmer nič. Vytkol by som iba trošku zbytočnú scénu z omše, ale inak je to všetko nádhera. Zo zvierat, ktorým sa Barabáš v dokumente venoval asi najviac zaujme svorka vlkov a ich útok na ovce. Tými najkrajšími sú nádherné zábery na Tatry, nad ktorými sa vznáša hustý biely opar a vyvoláva pocit, akoby ste sa pozerali na vodopády. Spolu s božskou hudbou vytvorili niekoľko nádherných a nezabudnuteľných momentov, ktoré vyvážia slabšie scény. Tradícia stretnutí Poliakov a Slovákov spoza Tatier mi narozdiel od svätej omše neprišla zbytočná a navyše „odzemok“ a klasika "Nebojím, nebojím, nebojím sa pána“, dodala tomuto dokumentu silu sviežeho Tatranského vzduchu. 80%. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Snímka získala Cenu ministra kultúry SR 2008 za najlepší film. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama