Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (108)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Technicky perfektne natocene, ale chyba tomu poriadny spad a drajv. Cely cas cakate, kedy sa film konecne rozbehne, alebo kedy konecne zacne poriadne hustnut atmosfera, ale do konca sa toho nedockate. Vyzera to akokeby nemali tvorcovia odvahu zobrazit pribeh o svojom narodnom hrdinovi poriadne nekompromisne. Vysledkom je film na ktory sa prijemne pozera, ale ani raz vas nechyti za gule. Skoda. Jednohubka na jedno pozretie. 5/10. ()

LadyPupu 

všetky recenzie používateľa

"Když Norsko nemá armádu, vybudujeme si svojí...!" pravil Maximo G. Manus a s partou kámošů se vrhnul do odboje, aby se posléze stal norským válečným hrdinou. A o pár let později natočili Norové příběh o hrdinství, přátelství a umírání za 2. sv. války. Film má ve chvílích boje relativně svižné tempo, akčním scénám nelze upřít napínavost, jenže pak je tu taky dost vatoidních řečí a nudnějších pasáží z "obyčejného" života, které srážejí body z celkového hodnocení. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Narýchlo si nespomeniem či som niekedy videl Nórsky film, ale Max Manus je vážne na úrovni. Príbeh o najznámejšom nórskom odbojárovi je ich najdrahším filmom. Niečo viac sa o ňom dozviete v záverečných titulkoch. Jeho najväčším "úlovkom" bolo potopenie veľkej nákladnej lode SS Donau a keďže ma to zaujalo, musel som si to overiť. Film napriek veľkým investovaným peniazom, vyzerá podstatne komornejšie akoby si mnohí želali. Pre niekoho možno zbytočne ukecaný, ale určite skvelo zahraný, zrežírovaný a miestami celkom napínavý. Manusov skok oknom pred gestapom je jednak ukážkou odvahy, ale aj situácie, v ktorej veľa možností na výber nebolo. Pravdepodobne trailer môže za to, že očakávate film podstatne akčnejší, než v skutočnosti je. Nevadí, pretože aj bez toho Nóri dokázali vytvoriť výborný film a vyzdvihnúť jedného zo svojich národných hrdinov, ktorého meno si vďaka filmu budem pamätať. Ak bude možnosť, neváhajte sa s Max Manusom zoznámiť. 80%. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Občas je fajn pozrieť si niečo aj od severanov, kedže ich vo filmoch v druhej svetovej malo kto rieši. Aj keď nespravili velku dieru do sveta v druhej svetovej, za to zo svojimi sabotérskymi činmi spravili väčšiu dieru. Zaujímavý a pútavý film, možno by to chcelo trošku viac napätia. Každopádne Max Manus bol frajer. 75% - 4* ()

GilEstel 

všetky recenzie používateľa

Jistě se najde spousta škarohlídů, kteří budou tvrdit, že Skandinávie podlehla Německu příliš snadno nebo dokonce dobrovolně. Po pravdě. Na začátku války nebyla v Evropě síla, která by se mohla postavit Wehrmachtu s jeho moderní koncepcí bleskové války. To je třeba mít na paměti a nezlehčovat význam norského odboje. Max Manus je norským národním hrdinou, stejně jako u nás Kubiš s Gabčíkem. Byl to člověk, který věřil v porážku Německa a dělal pro ni maximum. Velmi dobře natočený film, který nezkresluje historický význam (snad jen krom finské anabáze). Herecký výkon Aksela Hennieho dává jeho postavě lidský rozměr, který jednoznačně překračuje standart historického životopisného filmu. 70% ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (12)

  • Scéna z června 1940 je natočena u skutečné budovy Norského parlamentu - vůbec poprvé od konce války se na ní objevila nacistická vlajka a dobové transparenty. (Adrai)
  • V době natočení se s rozpočtem 55 milionů norských korun jednalo o nejdražší ryze norský film. (morgos)
  • Během filmu nikdy nezazní Siegfriedovo (Ken Duken) příjmení. Celé jméno je uvedeno až v titulcích popisujících příběhy jednotlivých postav po konci války. (Adrai)

Reklama

Reklama