Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dráma o Reinholdovi Messnerovi a jeho bratovi, ktorý zahynul na hore Nanga Parbat. Kariéra najslávnejšieho horolezca všetkých čias Reinholda Messnera bola poznačená aj niekoľkými krutými udalosťami. Najviac ho poznamenala nešťastná smrť jeho brata Güntera počas expedície na Nanga Parbat v roku 1970. Expedícia pod vedením Karla Mariu Herlingkoffera si dala za cieľ dobyť vrchol Nanga Parbatu výstupom legendárnou Rupálskou stenou. Reinhold Messner sa napriek nepriaznivým okolnostiam rozhodol vyliezť na vrchol sám. Jeho menej skúsený brat ho nasledoval, do základného tábora sa však už nevrátil... (STV)

(viac)

Videá (5)

Trailer

Recenzie (134)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Nečakajte veľkolepé himalájske dobrodružstvo. Nanga Parbat má bližšie k filmom Wernera Herzoga, než k nemeckému konkurentovi Nordwand, ktorý strhne a rozplače masy divákov. Vilsmajer nejde cestou epického rozprávania, príbeh podáva skratkovito. Ani k postavám sa bohvieako nepriblíži. Výstup na horu, na ktorý som sa tešil najviac, je odbytý za dvadsať minút a ani pri ňom nemáte pocit, že ste s postavami na osemtisícovke. Film pôsobí dosť štúdiovo, chýba mu interakcia hercov (resp. kaskadérov) so skutočným Nanga Parbatom. Niet dôvodu nemyslieť si, že to celé bolo nakrútené v Alpách. V tomto bola americká K2 výpravnejšia, „himalájskejšia“. Na druhú stranu sa tu vezieme na skutočnom príbehu (ktorého filmovania sa účastnil sám Messner), takže sa nemusíte báť prehnaného hrdinstva, patetizmu či slzopudných scén. Snímka spomaľuje, naberá dych a osudovosť až v poslednej tretine, ktorá líčí zostup z hory. Vtedy sa schyľuje k o nej tragédii, ktorá poznamenala život kráľa horalov. Až tu dostáva hlbší rozmer, osobitosť a silnú atmosféru, v čom jej výrazne pomáha Santaolallova hudba. ()

Platom 

všetky recenzie používateľa

Tak jako u mladšího předchůdce (K2) je přesně tento film tím pomyslným mrháním potenciálu. Mohla z toho být velkolepá podívaná, plná dramatických momentů, kde se člověku bude tajit dech. Namísto toho se film potácí na hranici všednosti, nudy, atd.. Opravdu jsem čekal více, jelikož příběh o bratrech Messnerových je naprosto skvělým námětem, za který se dalo uchopit velmi citlivě, aby měl divák možnost dobrodružství prožívat společně s jeho aktéry, cítit na vlastní kůži hrůznost hor a utírat slzu z oka, při osudových momentech. Přesto mě uhranulo prostředí Himalájí a pokud mě zrovna nebavil děj, kochal jsem se alespoň přírodní scenérií. ()

Reklama

homerr 

všetky recenzie používateľa

Jelikož jde o horolezecký film, tak si něco napsat musím :-) Pro mě osobně docela zklamání. Knihu ( a od Messnera ne jen tuto ) jsem četl. Do filmu se podle mého názoru tolik dramatičnosti přenést nepodařilo. Oproti Nordwand nebo Pádu do ticha je tento dějově něco horší. Také si myslím, že u obou výše uvedených se více povedlo zobrazit dobové vybavení - výzbroj a výstroj. Celkově jeden z dalších povedenějších filmů z horolezeckého prostředí, ale něco tomu prostě chybělo - 65% ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Po nemeckom filme Nordwand vznikol ďalší výborný horolezecký film. Nanga Parbat (8125 m) je deviaty najvyšší vrchol na svete, ale pravdepodobne najnebezpečnejší. J. Vilsmaier po Stalingrade zrejme natočil svoj najlepší film a krásne zábery Himalájí mu v tom výrazne pomohli. Exteriéry celkovo sú silnou zbraňou filmu, tu sa prejdeme aj zaujímavými, nižšie položenými miestami v Pakistane a obetavosť Pakistancov zažije na vlastnej koži aj hlavný hrdina, ktorý im vďačí za život. Film sa síce venuje dvom bratom, ale aj tak som mal pocit, že ich vzťah by chcel pár minút naviac. Mnoho podobných úspešných i tragických výstupov zažili aj naši česko-slovenskí horolezci a Tatranské expedície, len škoda, že nemáme peniaze na ich sfilmovanie. Slováci I. Fiala a M. Orolin vystúpili na Nanga parbat v roku 1971. Viem o jednom silnom príbehu, z ktorého by mohol byť bombový film. Mohol, ale nikdy nebude...80%. ()

E=mc2 

všetky recenzie používateľa

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

Galéria (27)

Zaujímavosti (9)

  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)
  • Natáčanie v horskom prostredí bolo robené s dvoma 35 mm a jednou 70 mm kamerou. (misterz)

Reklama

Reklama