Reklama

Reklama

VOD (1)

Dráma založená na živote futbalového hrdinu Ernieho Davisa, prvého Afroameričana, ktorý získal Heismanovu Trofej. (Tolf)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (122)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Sportovní filmy mají zpravidla výhodu předlohy skutečného příběhu a předem daného napětí plynoucího už ze samé podstaty těchto příběhů. Scénáristé tak mají usnadněnou pozici, a pokud jim práci nepokazí režiséři a herci, obvykle bodují. Expres je přesně ten případ, kdy tato šťastná shoda nastala. Obohacení o motiv rasové averze také vyšlo, jak asi bylo zamýšlené, a tak nevidím nic, proč bych neměl dát plný počet *. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Ernie Davis je malým černošským chlapcom, ktorý sníva svoj sen. Raz by chcel hrať americkú N.F.L. Má to však háčik. Vyrastá v časoch kedy sa sny mužom čiernej pleti plnia len výnimočne. Jeho životná cesta za úspechom bude ťažšia ako si myslel. Filmy podľa skutočnosti so športovou tématikou patria medzi moje najobľúbenejšie. Tento nie je výnimkou. Na podobný snímok s rasistickým podtextom "REMEMBER THE TITANS" sa však nechytá. ()

Reklama

Armin82 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhý době jsem na jedný z trapných komerčních televizí narazil na slušnej film, aniž by byl 20 let starej. Tohle pro mě bylo příjemný překvapení. Pro životopisný filmy slavných lidí či sportovců mám slabost a tento snímek se mi líbil. Dennis Quiad i hlavní fotbalový hrdina zahráli velmi slušně a rozhodně jsem se nenudil + mne rozhodně nenechalo chladným přiblížení tehdejší stupidní problematiky alá barva pleti...to jsem nikdy nepochopil---> 80% ()

ozeki 

všetky recenzie používateľa

Životopisné drama ze sportovního prostředí je kombinace, která na mě funguje stejně jako čokoláda s višněma. I když tady by nebylo od věci se slovu čokoláda úplně vyhnout, protože je až k nevíře, čím vším si musela černošská populace projít na přelomu 50. a 60. let ve státě, který je dnes "nejdemokratičtější z nejdemokratičtějších". Téma rasismu je obecně velmi oblíbené, proto je potřeba filmy věnující se tomuto nešvaru nějak odlišit. A právě dynamické sportovní pasáže, nálety reportérských záběrů přidávající punc výjimečnosti, herecké výkony na jedničku, vše podle skutečné události, několikeré dostaveníčko s husí kůží jsou jedny z mnoha aspektů, které mi do kolonky hodnocení doslova tlačí 5 hvězdiček. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Mám celoživotný odstup od športu a pravidlám, ani obľube amerického futbalu nerozumiem vôbec. Mal som preto oprávnené obavy, či Expres vôbec dokážem dopozerať. Prekvapilo ma však, že to bol viac životopisný, ako športový film a celkom som si ho užíval. Životopisné filmy sa príbehom zvyknú dosť podobať jeden na druhý a záleží iba od ich spracovania, ako ich divák prijme. V Exprese boli hlavné ingrediencie namiešané tak, že žiadna z nich nepotláčala ostatné, ale vytvárala s nimi harmonický celok, či už to bola téma rasizmu v šesťdesiatych rokoch, keď sa to lámalo alebo téma pominuteľnosti úspechov, a v tomto prípade i krátkeho života. Nad štyrmi hviezdičkami zvyknem dosť rozmýšľať, ale v tomto prípade nemám obavy, že by som nimi film nadhodnotil. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (5)

  • Číslo 44 syracuských Orangemanů bylo v roce 2005 oficiálně vyřazeno a žádné jiné číslo nemá v historii univerzitního amerického fotbalu takovou historii. Oblékali ho Jim Brown (1954-1956), Ernie Davis (1959-1961) a Floyd Little (1964-1966). (JOHN.NY)
  • Na začátku filmu kouká Ernie (Rob Brown) s dědečkem na baseballový zápas, kde exceluje Jacke Robinson a Ernie dědečkovi říká, že Jackie je jeho vzor a chce být jako on. Načež na konci filmu, když vede rozhovor Ernie s Floydem Littlem (Chadwick Boseman), Flod mu povídá, že právě on je jeho vzor a chce být jako on. A právě Chadwick Boseman hraje o 5 let později Jackieho Robinsona ve filmu 42. (Attia)
  • Ernie Davis byl prvním Afroameričanem, který obdržel Heismanovu trofej (každoročně udělovaná trofej pro nejlepšího vysokoškolského hrače amerického fotbalu). (JOHN.NY)

Reklama

Reklama