Reklama

Reklama

V práci šerifa Virgila Colea a jeho zástupce Everetta Hitche platí jediné: střílet rychle, střílet přesně a okamžitě znovu nabíjet. Bez emocí, protože emoce vás mohou zabít. V Dějinách násilí byli protivníky. V drsném psychologickém westernu podle románu Roberta B. Parkera se Ed Harris (který také režíroval, produkoval a podílel se na scénáři) a Viggo Mortensen sešli jako přátelé a nájemní strážci pořádku Cole a Hitch. Renée Zellweger jako žena, která přijede do města jen s dolarem v kapse a podivuhodnou schopností přežít, dodá jejich snaze postavit před soud vraha Randalla Bragga (Jeremy Irons) to, co může zabíjet – city. V městečku Appaloosa poteče krev. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (340)

POMO 

všetky recenzie používateľa

Ďalší obstojný "komorný" western, tentoraz o loajalite, kamarátstve až za hrob, a mieste žien v živote tvrdých chlapov. Strieľačiek nie je veľa ale sú napínavé. Postavy sú introvertné a drsné ako doba v ktorej Harris operuje, plne sa im dostanete pod kožu až v druhej polovici. O to lepšie ale potom vyznieva záver filmu. Celé to možno pôsobí chladne a vizuálne stroho, tentoraz to ale nie je handicap. ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Chemie mezi Mortensenem a Harrisem funguje výtečně, samotný drsňák Harris je pak bezesporu nejsilnějším žolíkem jinak průměrného westernu. Ženský element zcela zbytečný a některé scény velice uměle vykonstruované. Potěší tak snad jen a pouze syrové a velmi rychlé přestřelky bez sebemenší špetky patosu. Jinak ale relativně zbytečná záležitost. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

„Môj šéf nebude nadšený, že ste mi vyrazil zuby.“ – „Povedal by som, že ani ty z toho nie si nadšený.“ Najradšej by som dal 80%, pretože múdry Viggo Mortensen s brokovnicou, bohovskou briadkou a tradične skvelým jazdením na koni. Bohužiaľ, snímka nie je o ňom (!). V skutočnosti je nahrávačom šerifovi v podaní Eda Harrisa. Ten síce tiež hrá dobrú rolu, ale mal som pocit, že mu energiu brala réžia, produkcia a podiel na scenári a na samotné hranie akosi nezostal čas. Je kvalitný, ale miestami skôr komický. Dôležité je ale podotknúť, že SCHVÁLNE komický – jeho posadnutosť cudzími slovami akoby vypadlo Monty Pythonom z vrecka. Detto postava Renée Zellweger, ktorá je v podstate vtipná postavička, tuctová až hlúpa nymfomanka, ktorá nemôže za to, že si vždy vyberá alfa samca zo stáda, hoci lásku sľúbila inému. Šerif ju napriek tomu miluje. Toto som v žiadnom westerne nevidel. Musím povedať, že som sa miestami takmer smial, boli to všetko dobré vtipy... len sa mi akosi nehodili k westernu. Na strane druhej, tomuto môjmu nie práve najobľúbenejšiemu žánru aspoň dodali zaujímavé ingrediencie, vďaka ktorým mi to  viac chutilo. Určite by som na stranu kladov pridal i asi po sto rokoch dobrého Jeremyho Ironsa, potešili spoľahlivé ksichty z vedľajších lavíc (Linn, Spall, Henriksen) a ak máte radi „pomalé“ westerny typu Krajiny strelcov, prídete si na svoje. „Len“ 60% dávam v podstate „iba“ za zlý scenár. Neubehne ani 20 minút a už film prichádza o všetky tajomstvá: vieme, kto sú hrdinovia, o čo im ide, spoznáme ústredného zlosyna, zistíme, čoho je schopný a okamžite dôjde k prvej čelnej zrážke medzi ním a Harrisom. Bol to výborný úvod, ale znepokojene som sa pýtal „O čom bude zvyšných 90 minút, keď už po úvodných dvadsiatich všetko vieme?“. Pochybnosti boli oprávnené. Je to o všeličom a o ničom. Rieši sa manželská nevera, problém pištoľníkov vyrovnať sa s právom... Indiáni prídu, trikrát vystrelia a odídu, Harris Viggovi vyčíta, že má city, je to ale on, kto kvôli „zbytočným“ citom dobrovoľne nechá utiecť zlosyna. Atď. Každopádne Mortensen fakt výborný. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Veľmi lákavé herecké obsadenie na film vyslovene nabudí, ale pri veľkých očakávaniach , môžte byť trošku sklamaný. Ja som zhliadnutie Appallosy dosť dlho odkladal, zázrak som nečakal, takže sklamanie sa nedostavilo a ja som dostal zhruba to , čo som od filmu očakával. Dosť zamrzí , že J. Irons nedostal viac priestoru či scén , v ktorých provokoval a dráždil kolty E. Harrisa a V. Mortensena. Na western je tu prekvapivo málo streľby , ale o to viac to iskrí medzi hercami, čo je pre diváka len dobre. Westerny mám rád, preto som vďačný za každý takýto dobrý pokus o oživenie žánru. 70% ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Western - to je filmový žánr, jenž má svá zaběhaná pravidla, která se mění jen velmi ztuha. Snad i proto jsou westerny asi nejvíce klišovité filmy (tedy hned po romantických blábolech). A klišovitý je i tenhle režijní počin Eda Harrise. Jak Harris, tak Mortensen sice do svých rolí typově pěkně sedli, ale to je víceméně vše, co se o postavách Colea a Hitche dá říci. Renée Zellweger mám sice jako herečku rád, ale tady byla místy na ránu z milosti (jak píše kolega Blizzard, křečovitá až hrůza). Celkově je tenhle film opravdu těžký průměr (spíše lehce pod), z daného námětu se dalo určitě vytěžit více, a to i s využitím všech těch možných i nemožných klišé, bez kterých se western snad ani neobejde... Tři hvězdičky dávám jen proto, že jako kluk jsem si nejraději ze všeho hrál na kovboje. :-P ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (12)

  • Ed Harris původně chtěl, aby jeho postava měla vlasy. Vybral si paruku a dělal s ní kamerové zkoušky, ovšem nakonec se rozhodl raději hrát holohlavý. (HappySmile)
  • Ed Harris kromě hlavní role, režie a scénáře, nazpíval i píseň v závěrečných titulcích. (bearmeedek)

Súvisiace novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (viac)

Reklama

Reklama