Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film z baníckeho prostredia ukazuje tragické vyústenie nenávisti medzi bratmi, nakrútený podľa divadelnej hry J.Barča-Ivana. Matka, jednoduchá žena, má neobyčajnú schopnosť predvídať udalosti dopredu. Celý život pasívne prijíma svoj osud. Napriek tomu, že vie, čo čaká jej najbližších a ju, nepostaví sa mu. Až keď vidí tragický konflikt medzi svojimi synmi, rozhodne sa mu zabrániť. Jedného syna pošle do cudziny. Druhý, agresívnejší, mu zatiaľ vezme celý majetok a preberie mu i dievča. Keď sa mladší vráti domov, chce späť, čo mu patrí. Po hádkach ho chce starší brat zabiť. Matka zhasne svetlo a nastaví svoje telo. Syn zabije matku. Ale v tej chvíli akoby sa matkina dobrota prevtelila do mladšieho syna. Rozhodne sa ustúpiť, tak ako vždy ustúpila matka. Synovia sa nad matkiným mŕtvym telom pomeria... Postavu ženy - matky stvárnila herečka, ktorá za polstoročie svojej profesionálnej cesty vytvorila rad nezabudnuteľných dramatických postáv na javisku v divadle, vo filme, televízii, či v rozhlase - Viera Strnisková. Výnimočná herečka napĺňa svoju dramatickú postavu osobnostnou charizmou a sugestivitou autentického stvárnenia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (17)

tron 

všetky recenzie používateľa

"Do kostola nech ho vodí niekto iný." Čiernobiela televízna adaptácia divadelnej hry J. Barča-Ivana v réžii Martina Ťapáka (Kubo, živý bič). Muž (Štefan Kvietik) sa vracia z Ameriky, kde chcel zarobiť, ale nakoniec bol rád, keď sa mal za čo vrátiť domov. V rodnej dedine ho čaká starostlivá, citlivá, pasívna mama (Viera Strnisková) a starší brat (odjakživa môj obľúbený Ivan Rajniak), s ktorým už v detstve mali zlé vzťahy. ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Tak toto je tá stará dobrá slovenská klasika. Vyšperkované dramatické charaktery , výborné obsadenie aj napriek komornosti príbehu. Už samotná divadelná hra bola silná svojim tragickým príbehom a televízne spracovanie Martina Ťapáka len pomohlo k tomu, aby sa táto, teraz už polozabudnutá hra dostala aj na obrazovky .... ()

Reklama

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Strhující rodinné drama matky a jejích synů. Nesmiřitelní a neústupní bratři spolu bojují o vše, o majetek, o dívku i o matčinu lásku a pozornost. Ani jeden z nich si neuvědomuje, jak nelítostně tím svou matku drtí. Ona ve svých vidinách zahlédne, kam až se tragický konflikt bratří vyvine. A zoufale hledá řešení s jedinou prioritou, aby oba její synové zůstali naživu… ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Zatiaľ najlepší film s Vierou Strniskovou aký som videl. Túto sympatickú herečku mám strašne rád a je veľká škoda, že nemala viac hlavných úloh. Tu ju však dostala a zahrala bravúrne. Rovnako excelentne hrá duo Kvietik a Rajniak. Väčšina filmu sa odohráva v jednej miestnosti, ale film je doslova nabitý energiou a rivalitou medzi dvoma bratmi. Prekážali mi len "vidiny" matky, ktoré mohli tvorcovia nahradiť nejakým zlým tušením. Matka aj bez tejto schopnosti určite vie odhadnúť a vycítiť, že táto nenávisť medzi bratmi nedopadne dobre. Na tv film fakt neskutočne kvalitné dielo. Silnú hereckú trojicu je radosť sledovať, fakt silné herectvo a úžasný zážitok. Škoda, že sa do nepodarilo urobiť ako celovečerný film, to by bola bomba. Nedokážem si ani predstaviť niečo podobné s dnešnými seriálovými "celebritami". 100%. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Netuším, či bol tento film uvádzaný v rámci tzv. bratislavských pondelkov, ale ak áno, potom je ich dôstojným predstaviteľom. Vôbec nepoznám dielo Barč-Ivana a k tejto televíznej klasike som pristupoval opatrne, lebo k slovenskej klasike tak zvyknem. O hereckej trojke sa netreba rozpisovať, boli skvelí. Atmosféra v izbietke bola ťažká na nevydržanie, dialógy boli autentické, onikanie ma vrátilo do čias detstva. Scény z dedinskej krčmy sa príliš nevydarili, ale celkový dojem to neohrozilo, takže ak sa ma niekto opýta na slovenskú televíznu klasiku, určite na Matku nezabudnem. ()

Galéria (1)

Reklama

Reklama