Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (506)

Shadwell 

všetky recenzie používateľa

V závěru pronese jeden z vojáků větu: „Vyprázdněte, co je plné, a naplňte, co je prázdné“, a není to jen takové plácnutí do vzduchu, jelikož s identickým (podvratným) konceptem pracuje celý film. Kde by totiž divák čekal, že bude Herzog zbytečné scény vypouštět a vystříhávat, tam pečlivě snímá, a kde by měla být velikášská akce a katarze, tam sledujeme cosi neuspokojivého a neefektivního, takové gentlemansky distingované zpracování. ____ Herzog se snaží ukázat, jak taková událost mohla skutečně probíhat. Vietnamci a Bale jsou tudíž příliš realističtí a nefilmoví, a efekty neprovází CGI okázalost. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Obrovská touha po životě a nezdolný optimismus Dietera Denglera, který havaroval za války s Vietnamem v Laosu, byl mučen a pak uvězněn s několika dalšími sestřelenými vojáky, dovedly tohoto sympatického člověka ke svobodě. Christian Bale byl jako obvykle výborný a ostatní herci vůbec nebyli špatní, navíc byli typově dobře vybráni. Ty nádherné scenérie a oslnivě krásná příroda jsou paradoxně v tomhle filmu hrozivé, protože všude mohla číhat smrt. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ak by som nevedel dopredu, že to točil Herzog, v priebehu sledovania by ma to ani náhodou nenapadlo. Herzog prijal čisto hollywoodske pravidlá, ale v konečnom dôsledku je to pre dobro veci, pretože priamočiaro vieme, čo sa deje na obrazovke a prečo. Tušíme aj záver, ale zase nám jeho predvídateľnosť pripadá ako klad filmu. Na staré kolená robiť takéto filmy je pre niekdajšieho artového intelektuála určite relax. Ale nechcem znižovať ani myšlienky Temného úsvitu. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

Werner Herzog si odjakziva robi rad srandu z Ameriky, kritizuje ju velmi ironicky a drzo - vysmieva sa z Americkeho sna, niektorych americkych stereotypov a klise; lenze kdezto doteraz to robil "zvonku" (Stroszek), teraz to začal pekne zvnútra - v "ich" vlastnej produkcii a za americké peniaze (a s ich hviezdami); dokazuje to najnovšie skvelým Zlým polišom a pred nám to krásne (možno miestami až trochu drzo cynicky) ukázal v Rescue Dawn; Werner natočil film o vietname - veľkej (a večnej) téme američanov a amerických filmov; hlavný hrdina je krásny obraz hrdého "nového" Američana, ktorý svoj pas pokladá za svätú relikviu, Amerika mu dáva krídla - a svoj sen stať sa letcom nadobudol, keď počas druhej svetovej doma v nemecku americká stíhačka bombardovala ich dom; samozrejme, že to je aj film o nezlomnej vôli a viere - lenže dieter môže byť kladný hrdina len preto, že je naivný, "zaslepený" leskom a vďačný ako malé dieťa za možnosť lietať; Werner hlavne všetkým Stoneom a podobným ukazuje, že Nemec môže natočiť úplne skvelý film o Vietname - komorný, hodnotný a pravdivý; na záver len musím skonštatovať, že herecké výkony boli skvelé, hlavne zahn a davies ()

Spooner 

všetky recenzie používateľa

Tak tenhle film mi překvapivě moc nesednul. Asi mě neoslovila ta atmosféra nebo něco, ale ty hrůzy, co se jim děli v tom zajateckém táboře se mnou zas tolik nehnuli. Je to natočené velmi dobře, hlavně kamera a hudba je vynikající, ale prostě mi tam něco chybělo. Herci jsou ale suverénní. Christian Bale prostě špatně hrát neumí a tady předvádí další famózní výkon. Ještě větším překvapením pro mě byl ale Steve Zahn, kterého známe spíše z komedií průměrných kvalit, tady ale podal opravdu výborný výkon a musim uznat, že hrát fakt umí. No a pak je tady ještě famózní Jeremy Davies. No prostě se zdá, že je všechno jak má být,mně to ale prostě a jednoduše nesedlo. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Denglerova letka dostala označenie VA-145. Keď vidíme pozostatky havarovaného lietadla, z ktorého sa hlavný hrdina zachraňuje, má označenie VA-25. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v obrátenej kontinuite, takže Christian Bale, ktorý tvrdo pracoval na tom, aby kvôli tejto úlohe schudol, sa na konci zdal najvychudnutejší, no tieto scény boli natočené prvé, aby sa Bale vrátil na svoju priemernú váhu a natočil scény pred zajatím. (Arsenal83)
  • Kaskadér Chris Carnel utrpel popáleniny tváre v scéne zobrazujúcej pád lietadla Dietera Denglera. (ladko)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama