Reklama

Reklama

Vietnamská vojna naberá na sile. Bojuje v nej aj americký pilot Dieter Dengler, ktorý od detstva sníval o tom, že bude letcom. Sen sa mu splnil, keď sa dostal k vojenskému letectvu. Na úplne prvej misii nad územím Laosu ho však zostrelia a on sa ocitne v pasci džungle ďaleko od svojej jednotky. Čoskoro ho zajmú laoskí vojaci a odvedú do zajateckého tábora, kde vládnu kruté podmienky. Stretne sa tu aj s dvoma ďalšími Američanmi, Duaneom a Geneom, ktorí sú v zajatí už dva roky. Dieter časom pochopí, že jedinou nádejou na prežitie je iba starostlivo pripravený útek. Hoci nevie, kde sa tábor nachádza a ako ujde, jedno vie určite – boj o život nevzdá... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (505)

Lima 

všetky recenzie používateľa

Zcela nekonvenčí, osobitý tvůrce Werner Herzog a Christian Bale v zajetí válčícího Vietcongu??? Nedokázal jsem si představit podivnější kombinaci, ale ono to vyšlo přímo skvěle. Asi "nejnormálnější" Herzogův film, tím ale neříkám, že nejméně zajímavý. Až na malé vyjímky (poněkud nezvládnutá letecká nehoda) skvěle odvyprávěné drama, ať jde o útrapy v zajateckém táboře Vietcongu (ale přitom nijak lacině efektně "přibarvené"), nebo o úprk napříč džunglí, kde scény, jako třeba odtrhávání pijavic, jen tak z hlavy nedostanete. Co do míry realističnosti a "potu džungle" se nabízí srovnání s ´Aguirre, hněv Boží´, ale ´Rescue Dawn´ je vyprávěn mnohem srozumitelnějším jazykem, až je zde cítit příklon k mainstreamu (samozřejmě bráno optikou Herzogovy tvorby). No, a jestli zde ostatní opěvují Christiana Balea, tak já musím vyzdvihnout celou ústřední trojici. V pozdější fázi skvostně vyhublý Bale vypadá, jakoby si zrovna odskočil z natáčení ´Mechanika´ a místama podává herecký výkon na hranici fyzické snesitelnosti. Vousem obrostlý Steve Zahn se konečně zbavil své zažité herecké polohy totálního loosera a je naprosto skvostný. A v neposlední řadě na kost vyzáblý Jeremy Davies s ježíšovskou vizáží (kde je ten učíslý slušňák z ´Vojína Ryana´? :o), který vypadá, jakoby by byl po celou dobu permanentně zkouřený a stejně jako v Soderberghově ´Solarisu´ předvádí zcela mimózní herectví (nesmyslná gestikulace rukama apod.). Ovšem zde v jeho případě, v roli člověka duševně poznamenaného útrapami věznění, to má své místo a vypadá to skvěle!! Moc jsem se těšil na ´nového Herzoga´ po letech jeho filmařského půstu a jsem velmi příjemně překvapen, i navzdory slabšímu rozjezdu a medovému přeslazenému finále. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Obrovská touha po životě a nezdolný optimismus Dietera Denglera, který havaroval za války s Vietnamem v Laosu, byl mučen a pak uvězněn s několika dalšími sestřelenými vojáky, dovedly tohoto sympatického člověka ke svobodě. Christian Bale byl jako obvykle výborný a ostatní herci vůbec nebyli špatní, navíc byli typově dobře vybráni. Ty nádherné scenérie a oslnivě krásná příroda jsou paradoxně v tomhle filmu hrozivé, protože všude mohla číhat smrt. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Na tenhle film jsem se hodne tesil a nezklamal. Nemuzu srovnavat s dalsima Herzogovo filmama, nepamatuju si, ze bych nakej jinej videl, ale tohle zvlad perfektne. Herzog totiz na dane tema de uplne jinak. Ve filmu krome par vystrelu neni prakticky akce, hudba hraje jen takova ticha klidna na pozadi, ze ji misty skoro ani neslysite a celej film je zamerenej ciste na postavu Balea. Akorat misty vypravi az krapet moc pozvolne, ne ze by film nudil, to ani omylem, ale misty by moh bejt napinavejsi. Navic tu neni ani naky velky muceni nebo tak, behem deseti minut je Bale sestrelenej, behem dalsich dvaceti odtazenej do tabora a pak uz to plyne vicemene pohodove, straze prilis neotravujou a Bale se skamaradi se skupinou zajatcu a zacne planovat utek. No a samotnej utek je natocenej perfektne, akorat ten konec byl takovej krapet prehnanej. Film je taky hodne realistickej a kameraman nevyvadi s kamerou zadny opicarny. Jediny, co se mi nezdalo, ze mel Bale na prste zlatej prsten, to musela bejt chyba, to prece nemohli tvurci udelat zamerne. A co se tyce samotnejch hercu, Bale hraje opet fantasticky, opet hodne zhubnul, ale jelikoz se nesvlika, tak tentokrat vicemene zbytecne. A Zahn mi sem sice nesed, ale nepredvadi se a ani nehazi zadny xichty, navic je pekne zarostlej, takze v pohode. I pres tech par vytek se jedna o perfektni film. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Radšej budem mŕtvy vonku, než by som mal zhniť tu.“ V porovnaní s priemernou produkciou, akú bežne vídame v TV alebo kine, je to predsa len určite niekde úplne inde. Myslel som, že takéto filmy sa dnes už nerobia. To by ale nesmel stále žiť fantastický Werner Herzog. Keď som TEMNÝ ÚSVIT videl, spomenul som si na slávne vojnové/zajatecké/džungľové eposy z dávnych dôb, ako boli MOTÝLIK a MOST CEZ RIEKU KWAI. Bohužiaľ, Christian Bale nie je Guinness ani McQueen. Ďalej ma nezaujala dĺžka dvoch hodín, najmä v prvej polovici mi džungľa pripadala štúdiová (a zajatecká časť ma nebavila). Až v druhej polovici som si spomenul na Herzogov pradávny epos AGUIRRE, HNEV BOŽÍ. Ak neviete, čoho všetkého je Herzog schopný, asi vás TEMNÝ ÚSVIT strhne a opakujem, že sa to nepodobá na nič, čo dnes bežne vídame v kinách a vlastne sa dosť čudujem, že mu taký „nepáčivý“ film niekto vôbec schválil. Takže určite palec dole. Osobne ale viem, kto je Herzog a aké filmy vtedy robil. V TEMNOM ÚSVITE mi chýba jeho šialenstvo, teror a strach, ktorý šíril medzi namyslenými hercami a rozmaznaným štábom. Chýba mi to neuchopiteľné bláznovstvo, kedy nakrúcal v smrteľne nebezpečnom Peru a hercom, ktorí chceli uprostred nakrúcania odísť, sa vyhrážal zastrelením (legálne držanou pištoľou, ktorú mal so sebou). TO mi v TEMNOM ÚSVITE chýba. Kedysi by Kinského prinútil hada zjesť naozaj. Teraz Bale žuje gumovú atrapu (ešte tých červov mu verím, že TEORETICKY mohli byť skutoční, ale had nie, kdeže, ani omylom). Ale áno. Stále je to Herzog... Trocha. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Herzogov vstup do hollywoodskej produkcie sa vydaril na výbornú, možno by som povedal, že to dokonca s tým amerikanizmom trošku prepískol (hlavne v závere - absolútny súhlas s užívateľom Trellínom), ale to bude asi jediná vec, čo budem filmu vyčítať. Zajatecký príbeh v plnom zbroji, tragická dráma, drsné dobrodružstvo naprieč pralesom, tragické osudy zajatcov, neumierajúca nádej počas úteku za slobodou. Scenár podľa skutočnej udalosti je spísaný naozaj pútavo, dej plynie pomaly, scény sú točené s rozvahou, minimalisticky, no pôsobivo a prakticky stále sa niečo deje. Herzog ale vôbec netlačí pozornosť diváka tým, že by do filmu napchal nejaké prvoplánové mučiace scény, či brutálnu akciu. Nie radšej dej napchal množstvom skvelých hereckých výkonov, okrem právom ospevovaného Balea nemožno nespomenúť prekvapujúci výkon Stevea Zahna, doteraz známeho poväčšine len z béčkových komédií (ďalší seriózne hrajúci komik?) a určite aj Jeremyho Daviesa. Svoju réžiu drží Herzog pevne v rukách, všetko funguje ako má, len v tom spomínanom závere, akoby mu ju niekto vytrhol, poriadne ňou zatriasol a on už to jednoducho nestihol ustáť. Rád by som vedel, či ten záver tak vyzeral aj v skutočnosti. 90%. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (25)

  • Denglerova vojenská hodnosť bola „Flight Lieutenant“. Toto je hodnosť britskej armády a nikdy nebola použitá v americkom námorníctve. (Arsenal83)
  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)
  • Denglerova letka dostala označenie VA-145. Keď vidíme pozostatky havarovaného lietadla, z ktorého sa hlavný hrdina zachraňuje, má označenie VA-25. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (viac)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (viac)

Reklama

Reklama