Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Česko Obávaný bojovník (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Koncom 19. storočia sa malý Huo Yuan-Jia snaží vyrovnať svojmu otcovi a dosiahnuť jeho majstrovstvo v bojovom umení Wu Shu. Jeho najväčšou túžbou je robiť česť svojmu rodu a byť tým najlepším. To sa mu po rokoch tvrdého tréningu a náročných súbojov aj podarí. Povesť majstra bojových umení sa šíri rýchlosťou blesku, ale úmerne s prichádzajúcou slávou rastie i jeho pýcha, tvrdohlavosť, arogancia a povýšenectvo. Správa sa pohŕdavo nielen k svojim obdivovateľom a študentom, ktorí sa od neho chcú učiť, ale aj k vyzývateľom, čo napokon vyústi do tragédie. Keď v súboji bezdôvodne zabije iného majstra, jeho žiaci mu prisahajú odplatu a krutá krvná pomsta padne na celú Huovu rodinu. Zlomený a smútiaci bojovník zmizne na sedem rokov a prejde strastiplnou cestou, aby pochopil podstatu bojových umení a objavil skutočný zmysel boja. Nový bojový štýl mu prinesie úspechy, vedie k založeniu športovej federácie Jin Wu a vyvrcholí legendárnym šanghajským súbojom so štyrmi cudzincami v roku 1910, na ktorý nikto nezabudne. (TV JOJ)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (406)

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Jet Li nám odmítá zestárnout a radši zraje jako víno. Bitkuje mu to stále na jedničku a herecky se mi taky líbil. Všem určitě nejvíc utkví souboj s Nathanem Jonesem, ze kterého se nám pomalu klube nepostradatelná součást pořádného akčního nářezu. Celkové morální poselství mi dojem nekazilo, akorát si Ronny Yu mohl odpustit ty zrychlovačky (hlavně ze začátku) a zpomalovačky, působilo to na spíš rušivě než cool. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Výpravné, dobre natočené, s veľmi dobrou (hoci nie úchvatnou) bojovou choreografiou. Lenže je vidieť, že to zostrihali z podstatne dlhšieho filmu, takže sa to zvrháva na obyčajnú turnajovku s dobrými zápasmi pozliepanými zúfalo tuctovým príbehom a suchými dialógmi. Hlavne prvá 40-minútovka je zúfalá. Bitky skvelé, ale príbeh nikde, a hlavne mi strašne prekážal Jet Li pokúšajúci sa "hrať" - toho chľastajúceho, ješitného hajzlíka som mu fakt neveril, na to by potreboval mať vo svojom hereckom repertoári viac ako jeden kŕčovitý, priblblý úsmev. Našťastie od polovice sa začne diať aj niečo iné, takže film prudko naberie na zaujímavosti. A Jet je potom klasicky nadhľadovo "bohorovný", čo zvláda dobre. Rozšírená verzia musí byť stokrát lepšia, toto je vlastne tuctovka na jedno pozretie. ()

Reklama

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Postava Huo Yuan Jia s jeho nesporně bohatým životním příběhem a učením skýtá nejen pro filmaře ohromný potenciál. Je tedy docela zarážející, že si ho Číňani "vyplýtvali" v tak klišovité a prozápadní formě stojící především na akci. Některé ze soubojů mají bezesporu nápad a náboj (o tom žádná), ovšem celkově se žádný zázrak nekoná (obvzláště kvůli dost rušícímu střídání zrychlovaček a zpomalovaček). Ovšem bez soubojů by zbylo jedno obrovské celkem nudné klišé - takže ještě že tu jsou. Jediné co na snímku zaujme je netradiční závěrečný souboj dvou navzájem se respektujících a čestných protivníků - je to pravděpodobně jediný moment, který by tak člověk očekával ve snímku o "zakladateli moderního učení Wu Shu". Jet Li se ve své roli snaží a zatímco fyzicky ještě obstává na výbornou, tak dramatické herectví rozhodně není jeho silná stránka. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to vynikajúca akčná dráma s Jet Lim v hlavnej úlohe. Má perfektný príbeh o majstrovi bojových umení Huo Yuan Jiaovi, ktorý už od detstva sníval o tom, že raz bude najlepším, čo sa mu aj podarí a o pár rokov neskôr už prakticky nemá konkurenciu, lenže mu na rozdiel od skutočných majstrov chýba pokora a rešpekt. No keď po usmrtení svojho konkurenta je z pomsty vyvraždená jeho rodina, odíde do ústrania a ujmú sa ho príjemní dedinčania, kde spoznáva úplne nové stránky života a stáva sa lepším. A tak sa z neho postupne stáva skutočný majster bojových umení, ktorý už ale nemôže bojovať len za seba, ale aj za celú Čínu. Spracovanie je úžasné, zážitkom je aj skrátená verzia, ale kvalitnejší je len predsa režisérky zostrih, kde má všetko skvelé ešte viac priestoru a pôsobí to plynulejšie. Film by sa dal rozdeliť na tri podobne dlhé časti, prvá je prakticky čisto akčná a hlavný hrdina je ešte namyslený bojovník, takže sa k nemu nedá vytvoriť až tak kladný vzťah, ale pre skutočný zážitok z filmu je táto fáza potrebná, aby bolo potom úžasné sledovať, ako sa postupne mení, o čo sa postará hlavne stredná časť, ktorá je takmer bez akcie, ale aj tak ju mám z celého filmu najradšej a záverečná tretina je už opäť akčná, správne patriotistická a s nádherným záverom, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo som kedy videl. Ale celý tento film je skvelý zážitok s množstvom nezabudnuteľných scén, ktorý funguje dokonalo po všetkých stránkach a nemám rád z neho iba jednu scénu, súboj s majstrom, ktorého hlavný hrdina usmrtí, ale jej prítomnosť samozrejme chápem, má tu zásadný význam. Akcie je tu dosť a je perfektná. Súboje majú vynikajúcu choreografiu, sú skvelo natočené, rozmanité a aj pomerne drsné, síce sa občas objaví nejaký nereálny prvok, hlavne niektoré zvláštne skoky, ale to je len detail, ktorý celkový zážitok z nich nemôže ovplyvniť. Najviac sa mi páči celé finále, takže štyri perfektné súboje, obzvlášť ten záverečný, všetky súboje z prvej tretiny, zaujímavý súboj proti američanovi, ale s výnimkou toho spomínaného, ktorý skončí smrťou sú skvelé všetky. Herecké obsadenie je vynikajúce, Jet Li vo svojej životnej úlohe, zvládol ju dokonalo po všetkých stránkach, veľmi príjemná Betty Sun v jednej z mojich najobľúbenejších ženských hereckých úloh, výborný Shido Nakamura, v malej úlohe potešia aj Collin Chou alebo Nathan Jones a plno výborných vedľajších postav. Réžia a technická stránka sú dokonalé, Ronny Yu tu predviedol prvotriednu prácu, zvládol akciu, emócie a všetky tieto žánre. A páči sa mi aj hudba. Obávaný bojovník je jeden z najlepších filmov, aké som kedy videl, úžasný zážitok. 93% ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Velkolepě pojatý příběh o tom, že bojovat není vždy nutné, podaný překvapivě s občasnou skrytou symbolikou, nečekaným a silným koncem a hlavně výbornou akcí Jeta Li. V příběhu sice není čistě originálního vůbec nic, ale svižná forma vše vynahrazuje. Na to, že film jako takový trvá jen něco přes hodinu a půl, se toho stane docela dost a divák nestihne popadnout dech. 85% ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (20)

  • Jet Li (Huo Yianjia) používa tieto zbrane: Jian (čínsky rovný meč), Sanjiegun (trojdielna tyč), Dao (čínsky široký meč) a Qiang (čínska kopija). (m.a.t.o.)
  • Betty Sun (Moon) vystrašili pijavice na ryžových poliach. Zabalila si preto nohy do celofánu, no na kamere to bolo vidieť. Musela ho odstrániť a svoj strach prekonať. (m.a.t.o.)
  • Při jednom souboji si Huo Yuan Jia (Jet Li) a Anno Tanaka (Shidô Nakamura) na chvíli vymění zbraně. Ve chvíli, kdy Huo vrací Tanakovi jeho samurajský meč, tak činí podle pravidel Bushido – rukojetí k pravé ruce a ostřím k sobě. (Nathaniell)

Súvisiace novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené