Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)
Československo, 1979, 5 h 32 min (Minutáž: 43–53 min)

Epizódy(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiálny text distribútora)

Recenzie používateľa javlapippi k tomuto seriálu (8)

Plechová kavalerie (1979) 

Čo môže byť krajšie ako spoznávať šíre lány vlasti milenej z kabíny kombajnu? Kolektív pracovníkov brigády STS Nepomuk v rámci hesla "work & travel" putujúc z južného Slovenska na južnú Moravu a odtiaľ do južných Čiech zisťuje, že "všude chleba o dvou kůrkách", akurát niekde vám ho viac omastia a niekde vám namiesto neho dajú Pacholíka a ešte sa tvária urazene, keď vám nešmakuje. Partia drsných chlapov pod vedením nepriebojného dosadenca Kubánka si o svojom brigadírovi myslí svoje, no on sa postupne zázračne povahovo mení, mužnie a asertívnie, že im nezostáva, než ho v novej podobe akceptovať, až na večného rebela Straku. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. O seriáli som dlho nemal potuchy, za socíku ma minul, dostal som sa k nemu skoro 35 rokov po jeho vzniku a bol som očarený. Námetom, scenárom, hereckým obsadením, chceným aj nechceným humorom. Pre mňa osobne patrí k tomu najlepšiemu z normalizačnej seriálovej tvorby a po treťom kompletnom zhliadnutí v priebehu dekády nemôžem dať menej ako plný počet. ()

Rostlino - lékař (1979) (E01) 

Boj o zrno čoskoro začína, rodinný aj ľúbostný život ide bokom, dovolenky pri mori a podobné taľafatky takisto, ale kombajnová brigáda postráda veliteľa, ktorý by viedol víťaznú bitku. "Prosím tě, to už jseš tak starej fotr, že musíš chrápat ve vlastní posteli?!" Skúsený funkcionár Moučka má čuch na ľudí a navrhne nesmelého ťuťmáka Hartla, ktorý síce soustavne obcuje s bohyní Flórou, ale jeho vodcovské schopnosti sú na bode mrazu. "To je na tom váš podnik tak špatně, že nemůže najít nikoho jinýho?" Pri prvom zádrheli s oprsklou montérkovou bandou vyzerá, že sa stočí do klbka a nechá sa udupať bagančami, našťastie bez jeho vedomia zasiahne vyššia moc a jemu neprávom stúpne sebavedomie. "Ty nejseš taková povaha, aby ses nekomu postavil, tak to radši ani nezkoušej." Pre tento seriál mám veľkú slabosť, pozerám ho už tretí krát, viem ako sa kto neskôr vyfarbí a tak si len užívam pomalé odkrývanie charakterov a družstevnícku atmosféru. ()

Černá jízda (1979) (E02) 

"Takovej usmrkanej šéfiček jako jseš ty, to je úplne zbytečný zařízení!" Brigáda dorazila na južné Slovensko, kde prekvapivo nikto nemá maďarský prízvuk, a už začínajú problémy. "Já jsem myslel, že vedoucím jmenovali mě!" Kombajnisti držkujú, že vedúci vyjednal zlé pole, družstevníci držkujú, že kombajnisti chodia na fušky pre súkromníkov, žiarlivý inžinier Desset robí scény prevádzkárke Hrivnákovej, servírka Šalagová robí na každého oči a Hanzlík s bujakom na krku si to vysvetľuje po svojom. "Ona žádnej záhumenek nemá, ona je z Bratislavy." Falošným sebavedomím nabudený Hartl sa pokúsi o autoritatívny zákrok, ale odbojný živel Samek ho zotrie takým spôsobom, až má zase chuť stočiť sa do klbka a zaliezť do králičej nory na čerstvo pokosenom strnisku. "My chlapi vod mašin jsme jak vlčáci, když poznáme, že se nás někdo bojí, hned si na něj dovolujeme." Našťastie sa môže odreagovať mariášom s Menšíkom a smolením líbesbrýfu s Hrušínskym, a tak predísť úplnému zrúteniu. "Na vytírání podlahy to já jsem mistr světa."  ()

Hektary (1979) (E03) 

Kombajnisti sa presunuli na južnú Moravu s menej prívetivými ubytovacími a stravovacími kapacitami. "Vaši chlapci jsou zvyklý na polní podmínky, že." Vynikajúci riaditeľsko-námestnícky tandem Vochoč/Teplý všetky sťažnosti odmieta a navyše kuje nekalé čachre s hektármi a výnosmi z nich. "Hlavní politický úkol jsou žně, ta vaše umývárka musí počkat!" Rebelant Samek má samozrejme svoj názor na vec, ale Hartl už začína spätkovať, prejavuje stále väčšiu asertivitu voči nemu aj vedeniu družstva. "Mě by to nezapřel, mě ne, protože ze mě by měl strach!" Vďaka tentokrát už právom stúpnutému sebavedomiu sa osmelí a nájde vzájomné zaľúbenie v ďalšej odbojnej idealistickej duši, skladnici/kuchynskej pomocnej sile Kořínkovej, s ktorou v podpazuší je pripravený vzdorovať celému svetu. ()

Svačina (1979) (E04) 

"Rozhodující je, aby v takových vypjatých situacích jako jsou žně, byly vztahy mezi námi opravdu soudružské!" Kořínková prinesie na pole desiatu, Samek prejaví názor na kvalitu občerstvenia rozkopnutím kelímkov až sladký smotanový krém lieta široko-ďaleko a tým je zahájená veľká Pribiňáková sága. "Kopat do potravin, soudruzi, u nás nepřipustíme!" Atmosféra medzi kombajnistami a vedením družstva výrazne zhustne, nechýbajú vypäté emocionálne scény na poradách, slovná prestrelka nasratý kombajnér Menšík versus frázy plkajúci riaditeľ JRD Vochoč patrí k mojim najobľúbenejším z československej kinematografie, takže nakoniec Hartlovi nezostane, než napochodovať k zosobneniu pravdy, lásky a spravodlivosti v podobe Okresného výboru KSČ, kde všetci majú pochopenie, tykajú si a pekne všetko nabonzovať. "To jsi s tím soudruhu brzo hotovej." V srdcových záležitostiach, po prikvitnutí frajera svojej vyvolenej, už taký úspešný nie je, ale aspoň sa zvyšok brigády konečne otvorene prikloní na jeho stranu proti rebelantskému Samekovi. "Tady žádný já není, tady je brigáda a  ty nám děláš vostudu, tak si dej bacha ať tě odsud neženem svinským krokem!" Skvostná epizóda plná vynikajúcich hereckých výkonov, okrem už spomínaných stojí určite za zmienku vedúci kuchyne Hálek, námestník Teplý a okresný súdruh Řehoř. "Já tady sklízím vobilí, vostatní musej pomáhat mně!" Päť plných Pacholíkov. ()

Když nastaly deště (1979) (E05) 

Kombajnéri dorazia do pohostinných južných Čiech, kde sú ubytovaní na privátoch a je o nich natoľko kráľovsky postarané, že dokonca aj hypernáročný fajnšmeker Sloup zažíva kulinárske orgazmy. "Jen dej chase dosytosti, ať se má k dílu!" Prehnane sebavedomý sexmachine Hanzlík a jeho nesmelý wingman Hašek vďačne prijmú lôžko u mladej vdovy Geprtovej, ale žiadne úspechy sa nedostavia. "Vdova, rozumíš, to je jak vyprahlá...skrátka ruka v rukávě!" Karbaníci Hartl s Menšíkom sa zase dobre zavedú u miestnych vyznavačov čertových obrázkov, ktorým uštedria nezabudnuteľný debakel, Hartlovo ego ešte o kúsok viac nabobtná keď za ním tesne po úspechu v hazarde prilezie Kořínková a následné daždivé dni strávia intímnym zbližovaním. "Mě se zdá pořád jedno a to samý a teď se mě to zdá o vás." Všeobecnú pohodu naruší neskorý príchod, utrhnutý hydrant, poškodený kombajn a pracovný kolektív, ktorý zase raz drží stranu záporákovi Samekovi.  "Plaší to ptactvo a zvěř a mezi lidi to vnáší sváry!"  ()

Svah (1979) (E06) 

"Bohouše jsem poslal domů!!!" Veľmi akčná epizóda, najprv sa napätie medzi správňakom Hartlom a fuškárom Samekom vystupňuje do seriózneho pästného súboja a následne náhradník Kaňkovský v pracovnom nadšení obráti kombajn hore kolesami takým spôsobom, až to príde vyšetrovať Verejná bezpečnosť. "Držte hubu dědku, nám se nemůže nic stát!" Zakročiť do vzniknutého chaosu príde osobne na Volge sám súdruh direktor Moučka a vykoná radikálnu reorganizáciu vo vedení brigády. "Tak jeď, co tu stojíš jak mamlas?!" Popri tom vdova Geprtová, po tom ako minule zrovnala Hanzlíka, vyštartuje po Haškovi s pozvánkou aby s ňou išiel "do Tuřic pro ryngle". Pekne sa nám to pozapletalo pred finálnym rozuzlením. ()

Dožínky (1979) (E07) 

Zahajuje sa dramatickou schôdzou, kde vyjdú najavo Samekove fušky a nezodpovednosť, členovia brigády sa konečne postavia za Hartla, ale riaditeľa nakoniec presvedčí až vyjadrenie na okrsku VB a tak nakoniec odvolá, čo odvolal. "Jen to dopovězte soudruhu řediteli, já počkám, až bude různé." Máme tu tiež trochu romantiky v najlepšom veku a staré ustupujúce novému. "Hochu, ať mě nikam nevozej, já chci umřít tady!" Poslednú štvrťhodinu už zaberajú dožinky, sviatočné obleky, tradičné kroje, sprievody, dychová hudba, koláče a kolotoče, sumarizovanie úspechov, vzdávanie vďaky a dorovnávanie a ukončovanie nedorovnaného a neukončeného. ()

Reklama

Reklama