Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželku šerifa Matta Morgana - Indiánku Catherie - na ceste do mestečka znásilnia a zabijú dvaja neznámi muži. Na mieste činu však zanechajú sedlo so značkou C.B. Také sedlá používajú na ranči Craiga Beldena, starého Morganovho priateľa. Obaja muži sa už dlhé roky nevideli a Belden sa odvtedy stal najmocnejším a najbohatším mužom v Gun Hille. Morganovu túžbu po spravodlivosti a pomste však nemôže nič zastaviť. (STV)

(viac)

Recenzie (124)

Mariin 

všetky recenzie používateľa

Western Johna Sturgese, režiséra Sedmi statečných, patří do skupiny klasických amerických příběhů z Divokého západu, kde právo a spravedlnost bojuje s bezprávím a křiváctvím. Zde se děj odehrává v obydlené "poevropštělé" části Ameriky, kde by měl vládnout zákon. Hlavní hrdina zůstává v kritických situacích osamocen, opuštěn od lidí, kteří se dosud tvářili jako přátelé a kteří se ve chvíli, kdy o něco jde, drží zásady: "nehas, co tě nepálí". A ti, co jsou za ochranu zákona placeni, zcela selhávají jako zbabělci. V tomto je Poslední vlak z Gun Hillu podobný např. Zinnemannovu "V pravé poledne" nebo Hawksovu "Rio Bravo". Právě ve vyhrocených situacích volby se často ukazují ženy s nevalnou pověstí na vyšší morální úrovni než tzv. ctihodní občané, kteří se ochotně podřizují silnějšímu. Při sledování Sturgesova westernu nás může napadnout ledacos z vlastního osobního života, ale nepochybně též můžeme pocítit přání, kdyby bylo alespoň 5% takové vůle ke spravedlnosti a potrestání darebáků v naší zemi, jakou prokázal šerif Matt Morgan...Slabších 5 hvězdiček, patří to rozhodně k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Chybí tu bohužel romantika a krajinné exteriéry, takřka vše se odehrává v interiérech městečka Gun Hillu. ()

movie 

všetky recenzie používateľa

90% Výtečná záložitost od režiséra, od kterého nemám nakoukaný ani povinný základ, ale budu se snažit. Výtečná zápletka, zajimavé charaktery a jejich psychologie (davní přátelé Belden vs. Morgan), hodně dobré herecké výkony (hlavně Douglas a Quinn) a kvalitní režie a kamera (většina záběrů na Douglase v hotelovém pokoji je excelentní). Škoda že tenhle western není víc známý, měl by být jednou z klasik. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,ŠIALENEC!“ ,,OSLOVUJTE SI MA AKO CHCETE.“ __ Po vyše dvadsiatich rokoch kedy som film opätovne videl v súvislosti s úmrtím Kirka Douglasa vo mne znovu ožili spomienky na tento pozoruhodný western. Opozeraná zápletke o pomste za smrť blízkeho je tu skrze dávne priateľstvo dvoch hlavných postáv ukázaná ako dráma s morálnou dilemou, svojou univerzálnosťou a psychológiou postáv približujúca sa takmer k dramatickej divadelnej hre nepotrebujúcej k svojmu vyrozprávaniu výraznejšiu westernovú kulisu. Azda aj pre skvelý slovenský dabing, v ktorom vynikajú Michal Dočolomanský v postave Kirka Douglasa a ešte lepší Štefan Kvietik dabujúci Anthonyho Quinna sa naskytá otázka, ako by mohol byť ,,Posledný vlak z Gun Hillu“ zdramatizovaný do podoby tv inscenácie, kde by sa hlavných postáv zhostili naši obaja spomínaní herci. Uznávaný režisér John Sturges navyše do filmu načrtol aj v danej dobe ešte pálčivú otázku rasizmu. Nepochybujem o tom, že pokiaľ by sa v súčasnosti chystal remake, stačilo by miestami viacej vypilovať scenár a výsledok by sa mohol pretaviť do oceňovaného diela. (1306. hodnotenie, 99. komentár k filmu) ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[3,5*]     "Isn't there anybody in this town that's not afraid of Craig Belden?" "Sure! Graveyard's full of them!"     John Sturges je jedným z mála amerických režisérov svojej doby, ktorý dokázal nakrúcať westerny (ako výborný Gunfight at the O.K. Corral (1957)) bez do očí bijúcej tuposti a nekonečnej naivity (ďalším takým režisérom bol potom Anthony Mann). Potvrdil to aj týmto napínavým príbehom konfrontácie dvoch silných mužov (veľkých priateľov), ktorých priateľstvo je vystavené krutej skúške. Film má výbornú, pútavú zápletku, keď dvaja hlavní hrdinovia sú postavení pred ťažkú dilemu (priateľstvo kontra rodina), veľmi slušnú psychológiu a skvelé herecké výkony, predovšetkým v dvoch hlavných rolách (Kirk Douglas a Anthony Quinn). Dojem mi kazila len nesympatická ženská postava Linda (Carolyn Jones s podivným výrazom), ktorej tvorcovia vložili do úst dosť naivné repliky. Za zmienku určite ešte stojí výborný obraz (slávny kameraman Charles Lang) a chvályhodné protirasistické posolstvo. Inak ma zaujala tá podobnosť zápletky s filmom 3:10 Vlak do Yumy (1957) (to tí hollywoodski scenáristi mali takú malú fantáziu?).     "You're breaking the law!" "I am the law!" ()

Trellíno 

všetky recenzie používateľa

V rámci žánru "čekáme na vlak a finální přestřelku" se jedná o třídu lepší a zábavnější podívanou, než notně provařené a hlavně extrémně přeceňované V pravé poledne. A navíc mě tu hrozně bavil Kirk "zabili jste mi ženu, takže tady máte přes držku" Douglas, kterýho jinak ve filmech nijak extra nevyhledávám. Takže suma sumárum, jeden z těch lepších westernů, za pěkných 70%. ()

Galéria (62)

Zaujímavosti (6)

  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)

Reklama

Reklama