Reklama

Reklama

Môj bratranec Vinny

  • Česko Můj bratranec Vinny (viac)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Očekává-li někdo bláznivou řachandu, možná bude překvapen, jak poctivě filmaři vykreslují charaktery i rozpoložení hlavních postav, stejně jako procedurálně funkční soudní přelíčení. Vlastně se úzkostlivě vyhýbají karikatuře kohokoliv – policistů, soudců, právníků, hádavé italské nátury. A i když pohodová komedie bránice úplně nenamůže, ústřední dvojka válí, přičemž standardně skvělého Joea Pesciho až zastiňuje neodolatelná automechanička Marisa Tomei. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Joe Pesci patrí medzi mojich najobľúbenejších hercov. Dokázal stvárniť mimoriadne presvedčivým spôsobom mnohé výrazné úlohy. Stačí si spomenúť na agresívnych zločincov zo Scorseseho mafianskych filmov. Dokonalý bol aj ako jeden z dvojice zlodejov v prvých dvoch častiach kino hitu "Sám doma". Tiež výborne sekundoval Melovi Gibsonovi a Dannymu Gloverovi v "Smrtonostnej zbrani (2, 3 a 4)". Boli to však predsa len v podstate vedľajšie postavy. No v roku 1992 sa naplno predviedol v hlavnej úlohe vo filme "Môj bratranec Vinnie". Je to príjemná, vtipná, dobre natočená americká justičná komédia. **** ()

Reklama

Boogeyman 

všetky recenzie používateľa

Odvažuji se tvrdit, že z toho bezpočtu amerických filmů a seriálů odehrávajících se převážně v soudní síni mám (a nejen já, ale snad každý) dostatečně vžita pravidla a etiketu klasického procesu. Proto když Joe Pesci oblečený v koženém saku ukončí výslech svědka slovy „S tím už jsem skončil.“ nebo „Tenhle už mi k ničemu není.“, a na soudcovu otázku jestli chce něco dodat odpovídá „Co? A co bych měl dodat?“, dostávám záchvaty smíchu! Joe Pesci táhne svou one-man-show zcela suverénně a i přes na komedii dost dlouhou stopáž ani na vteřinu nezačne jeho postava, ani celý film nudit, nebo ztrácet dech! K tomu velkou měrou přispívá i série skvělých minipříbehů táhnoucích se celým filmem, které parádně vyplňují mimosoudní děj (neustálá nemožnost se pořádně vyspat, chlap co prohrál v kulečníku dvě stovky a nechce zaplatit….). Společně se skvělým výkonem nádherné Marisi Tomei v roli ženy, kterou prostě musí milovat každej chlap je Můj bratranec Vinny jedna z nejlepších komedií vůbec! ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Dva mladíci brutálně zastřelí prodavače kdesi na benzínce, vzápětí jsou zatčeni a čeká je soud. A možná elektrické křeslo. A ani o tom neví. Čekáte psychologický thriller? Omyl. Velice sympatickou komedii pro nás přichystal vystudovaný právník Jonathan Lynn. Momentálně se ve filmu prakticky neobjevující Joe Pesci jako šestkrát práva opakující Vincent 'Vinny' Gambini má mladíky obhajovat, jeho splašený a nervózní taliánský právník v koženém saku je úžasný. Energická Marisa Tomei je pro mě respektovanou herečkou už řadu let (mnohokrát propíraná story o údajném přehmatu při předávání Oscarů) a postava temperamentní Mony Lisy Vito pro ni byla hereckým zlomem. Coby Vinnyho prostořeká snoubenka dodává celému (příjemně prostému) vyprávění potřebný nadhled. Ono je to celé nesmírně pohodové, zábavné (Vinnyho neznalost soudní praxe, jeho styl oblékání, vodovodní kohoutek, lhaní skrze právnické úspěchy, pře o 200 dolarů, neklidné noci) a rád se k tomu někdy vrátím. ()

Vojcl 

všetky recenzie používateľa

Celkem zábavná komedie ze soudního prostředí s vynikajícím Joe Pescim coby netradičním advokátem. Bavil jsem se dobře, ale bohužel bratranec Vinny zapadá do škatulky filmů, na něž si za týden po shlédnutí ani nevzpomenete. Při vší úctě k Marise Tomei, nechápu za co dostala Oscara, viděl jsem ji už v mnohem zajímavějších rolích, ale aspoň se na ní příjemně kouká :-) ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (16)

  • Když jde Vinnie vysvětlit soudci své pravé jméno, shodí šachovnici. To nebylo ve scénáři. (don corleone)

Reklama

Reklama