Reklama

Reklama

Môj bratranec Vinny

  • Česko Můj bratranec Vinny (viac)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Zdá sa sami, že si dobre nerozumieme.“ Dvaja nezodpovední študenti (spoznáte Ralpha Macchia z KARATE KID?) sú obvinení z vraždy predavača v samoobsluhe. Všetky dôkazy a svedkovia sú proti nim, no oni sú vraj nevinní. Našťastie je tu bratranec jedného z nich, nedoštudovaný Joe Pesci so svojou frajerkou Marisou Tomei večne umastenou od motorového oleja. Režisér Jonathan Lynn nakrútil ukážkovú situačnú komédiu, kde je dôležité, kto čo povie a ako sa pri tom zatvári. Už úvod s policajným vypočúvaním, kedy sa chalani priznajú k niečomu úplne inému, sa môže smelo zaradiť po bok podobne fenomenálnej scénky z neskoršej komédie NIEČO NA TEJ MARY JE, kde sa Ben Stiller tiež priznal a ani nevedel, k čomu. Snímka nestíha nudiť, pretože Marisa Tomei a Joe Pesci sú na plátne nonstop a obaja sú výborní (vodovodný kohútik, bitka o 200 dolárov). Ostatne, Marisa Tomei dostala za svoj parádny výkon Oscara. Fakt nechápem, ktorý zradný čuramrdán o nej začal rozširovať v tejto súvislosti to, že Oscara získala omylom resp. že predávajúci omylom prečítal jej meno a Akadémia sa to následne hanbila priznať. Je to ale určite hnusný mlok. Silné je aj obsadenie podporných roličiek (Fred Gwynne, Lane Smith, Bruce McGill). ()

igi B. 

všetky recenzie používateľa

No, tři a půl. Lehce nadprůměrná situační - konverzační - leč přece jen poněkud rutinní - americká komedie. Joe Pesci by jistě hvězdiček zasloužil víc (když už za nic jiného, tak za to, že místy z téhle taškařice dokázal udělat opravdovou parodii na americká soudní dramata) ale film jako takový ne. Prostě dobrý film. Nic víc... - - - P.S. Musím uznat, že poté, co jsem tenhle film uviděl v celé kráse (oproti televizi originální zvuk a formát obrazu 1,85:1) na dvd (19.5.2008), upravil jsem původní komentář a zaokrouhlil hodnocení nahoru. Bez pocitu viny přiznávám - proti tv - úplně jiný zážitek... ;-) ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Pohodova komedia o jednom zapeklitom pripade vrazdy s vtipny Pascim ako neortodoxnym pravnikom. Pesci tu sice je dostatocne vtipny, ale vsetko ostatne mi pripada priemerne. Hlavne Karate Kid je tu totalne nevyrazny. Videl som to asi tretikrat a mojou srdcovkou sa tento film nikdy nestal. Parkrat som sa zasmial a to je tak vsetko. Aspon ze sudny proces sa vyvija celkom logicky bez sialenych zvratov. Z CZ dabingov sa mi paci viac ten s Fiserom. 6/10. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tak tohle je fakt perfektni komedie. Zapletka sice kdovijaka neni, ale tady jde hlavne o postavu Vinnyho, coz je neco mezi frajerem, idiotem a neskutecnym okecavacem a Joe Pesci v tyhle roli fakt zari a tahne celej film. Proto taky nechapu, proc oscara nedostal on, ale Marisa Tomei, ktera sice spatna neni, ale ani nic extra. A to je vlastne vsechno, dokonalej Pesci tahne film od zacatku do konce v paradnim tempu a ja se celou dobu dobre bavil. ()

Martrix 

všetky recenzie používateľa

Nízkonákladová, nenáročná, ale překvapivě nehloupá komedie o neprávem odsouzených klucích, které se snaží uchránit od elektrického nábytku Vinny, na první pohled neschopný skoroadvokát, ale na ten druhý... . Velmi pomůže, když si divák uvědomí jak rozlehlé USA jsou a že mezi jednotlivými státy jsou velké rozdíly a často i rivalita. Já v Alabamě žil jen měsíc, ale stejně jsem se díky tomu bavil na její úkor asi víc, než většina Evropanů. Rozdíl mezi New Yorkem a dírou v Alabamě je podobný, jako mezi Prahou a dírou někde v Rumunsku. A v tomto případě se v oné díře ocitnul advokát mizerný, resp. svérázný a nezkušený nováček, který čelil různým překážkám. Od přísného soudce, po smůlu co se klidu na spaní týče. A sebou by vezl kočičku s vizáží Marisy Tomei, která by mu vydatně pomáhala a zdravě ho stimulovala. Řehtat se asi často nebudete, ale usmívat ano. 70% ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (16)

  • Interiéry soudní budovy byly postaveny ve staré tovární hale s kovovým stropem uprostřed léta. Teplota uvnitř dosahovala nesnesitelných hodnot. (don corleone)
  • Nedorozumenie medzi sudcom Hallerom (Fred Gwynne) a Vincentom (Joe Pesci) ohľadom anglického slova "utes" bolo skutočným nedorozumením medzi režisérom a Pescim. Keďže Jonathan Lynn je Brit, občas mal problémy porozumieť Pesciho prízvuku z New Jersey. Niektoré situácie boli natoľko vtipné, že režisér sa rozhodol zaradiť ich do filmu. (Real Tom Hardy)
  • Inkriminovaný obchod s potravinami "Sac o Suds," kde sa udial zločin, je doteraz stále otvorený a nesie aj rovnaký názov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama