Reklama

Reklama

V službách pápeža

  • Česko Ve službách papeže (viac)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (123)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Je to de facto film o dvoch ľuďoch - pápežovi a jeho "dvornom" maliarovi. Trochu sklamanie. Na obrazoch či sochách som nikdy nič nevidel...sú to proste len sochy a obrazy. Teda predmet filmu mi teda nič nehovoril...aj preto som trochu trpel, ked sa vo filme bavili o týchto veciach a dej sa prakticky nikam neuberal. Plus strašne dlhá stopáž...to, že si dvaja tvrdohlaví ľudia najdu po 2 a 1/4 hodinách k sebe cestu alebo pochopenie, len slabo vystačí na náplň. Spracovanie tiež nie je ktovieaké...na drámu príliš komické či uštipačné (pápež), ležérne ( vojna) a nejasné (kardináli). Ale herecké obsadenie bolo naopak dobré, a to nielen Heston, ktorého vzdor do tejto role hodil, ale i Harrison, ktorého som doteraz nepoznal. Hodnotenie: 60% ()

xaver 

všetky recenzie používateľa

Další vynikající snímek s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Režisérsky velmi slušně zpracovaný historický námět o zřejmě nejvýznamnější části života Michelangela. Hodnotu snímku podtrhuje skutečnost, že režisér se poměrně verně řídil historickými fakty, což je v dnešní době věc téměř nevídaná. Výkon Ch. Hesona a Rex Harrisona nelze označit jinak, než jako herecký koncert. Jedinou pochybnost ve mě vzbuzují některé dialogy mezi papežem a umělcem, kde měl režisér značný prostor pro fabulaci a postoje umělce vůči nejmocnějšímu muži tehdejšího světa jsou někdy na hranici uvěřitelnosti. Ale to nijak neubírá na kvalitě snímku, který si jednoznačně zaslouží 5*. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pozrieť si významný film takmer 60 rokov po jeho vzniku svedčí, že nepoznaných miest na mojom filmovom nebi je stále ešte dosť.  Knihu Irvinga Stonea som kedysi dávno prečítal, fresky v Sixtínskej kaplnke poznám a napriek tomu bol film pre mňa veľkým zážitkom. Stret tých dvoch silných osobností aj v situácii keď pápež bol viac vojvodcom, než pápežom a Michelangelo bol z donútenia viac maliarom ako sochárom odôvodnil aj zdanlivú dejovú jednotvárnosť diela. Ono to ani nebolo veľmi o freske, ale skôr o ľuďoch, o živote, o viere, o predstavách a nádejach. Hľadal som v pamäti, kedy v minulosti som videl tak presvedčivo zahraný stret dvoch osobností a našiel som ho v Glenvillovom Becketovi s Burtonom a O'Toolom. Ale to neuberá ani jednému z filmov na jedinečnosti. ()

Marci 

všetky recenzie používateľa

Hrdost, pokora, úcta. Tahle tři slova mě napadla po shlédnutí tohoto skvostného filmu. Dvě silné osobnosti, dva světy, dva odlišné názory, které se respektují, ale i doplňují. Herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona. Film jsem viděla jen v českém znění, kde je ale neméně excelentní dabing v podání pánů Munzara a Adamíry. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

RENESANCIA(znovuzrodenie),MICHELANGELO Buonarroti(1475-1564) bol taliansky WORKOHOLIK,Práca je pre neho číra povinnosť,ktorá spočíva v tom:práca do úmoru,do vyčerpania,pokiaľ nebude DIELO FINISHED... Socha Dávida mu trvala od roku 1501-04,ktorá je z mramoru,a tak tu využíva svoje nadanie,t.j SOCHÁRSTVO,čo onedlho ho čaká JOB života,zákazka,ktorá mu preverí ako je na tom s nervami,t.j preorientuje sa na MALIARA na príkaz PÁPEŽA JÚLIUSA II,„Bojovný pápež“ dostáva za úlohu,aby namaľoval strop známej Sixtínskej kaplnky... Toľko sa zoznámenie so stručnou históriou... MICHELANGELO a PÁPEŽ boli obidvaja extrémne tvrdohlaví muži,ktorí si tzv.liezli po krku,každý z nich vyžadoval dokonalosť,o ktorú sa snažil prvý menovaný.CHARLTON HESTON JE Michelangelom celým telom a dušou,som ohromený,čo tento človek dokáže urobiť pre rolu,ktorá potrebuje silnú osobnosť,BEN-HUR je jasne dokázateľný,že Charlton je velikán.NASADENIE,ktoré ma udivuje.REX HARRISON ako pápež je tiež excelentný,neustále si dokazujú,že nepoznajú medze.Také výborné herecké výkony,ktoré nie sú nominované na OSCAR. CARROL REED je režisér,od ktorého som videl OLIVERA,či TRETIEHO MUŽA,ale tento je taký zaujímavý,že tie dva na to nestačili... K tomuto snímku som sa dostal náhodou,keď som klikal na kameramana LEONA SHAMROYA,ktorý ma presvedčil,že žezlo mu zákonite patrí,skvelá pôsobivá cinematography,hudba ALEXA NORTHA je umeleckým zadosťučinením pre ucho,kostýmy,výprava a zvuk-CLASSIC. Som nadšený,budem si pamätať obidvoch hercov,ale aj MICHELANGELA a Júliusa 2. ()

Galéria (40)

Zaujímavosti (18)

  • Kardinál Giovanni de Medici (Adolfo Celi) nastoupil na papežský stolec po smrti Julia II. jako Lev X. (liquido26)
  • Rex Harrison si odmítl nechat narůst plnovous, přestože ho skutečný papež Julius II. nosil. (liquido26)

Reklama

Reklama