Reklama

Reklama

Desať Božích prikázaní

  • Česko Desatero přikázání (viac)
Trailer
USA, 1956, 220 min (televízna verzia: 127+89 min)

Réžia:

Cecil B. DeMille

Predloha:

Dorothy Clarke Wilson (kniha), J.H. Ingraham (kniha) (viac)

Kamera:

Loyal Griggs

Hrajú:

Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson, Yvonne De Carlo, Debra Paget, John Derek, Cedric Hardwicke, Nina Foch, Martha Scott (viac)
(ďalšie profesie)

Historický, Oskarom ocenený film hollywoodského režiséra Cecila B. DeMillea vychádza z Knihy Exodus a popisuje príbehy Mojžiša. Dej sa začína v okamihu, keď sa malého dieťatka plávajúceho v košíku po rieke, ujíma faraónova dcéra, ktorá ho prijme za svoje. Vďaka tomu je vychovávaný a vzdelávaný v prepychu kráľovstva. Až neskôr v dospelosti zistí pravdu o svojom pôvode. Rozhodne sa pomôcť hebrejskému ľudu a vyslobodiť ho z otroctva. Vzbúri sa proti nevlastnému bratovi faraónovi a kňazom ovládajúcim Egypt. A vyvedie Izraelitov z Egypta. (TV Lux)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (140)

classic 

všetky recenzie používateľa

Desatoro prikázaní hollywoodskeho veterána Cecila B.DeMilla je jeho posledným snímkom,ktorý režíruje,tento projekt robí po druhýkrát,a tak máme tu ešte lepší REMAKE ako originál.A aby som ešte spomenul dôležitý fakt,že Desatoro vydá na 10 predchádzajúcich projektov,ktoré som takmer všetky videl a nielen TO! Tak si sám sebe hovorím:„Stačilo by mi v pohode vidieť len tento jeden od DeMilla,že ostatné predtým netreba,ale práve že áno,aby som pochopil,ako sa dopracoval tam,kde je,čo ešte naprojektoval ako filmový architekt-režisér,ktorého nadšenie z výpravy a z veľkých scén ho fascinujú odjakživa,a tak posledný film by som nazval ako Najlepším,najdôkladnejším,najdlhším,najvýpravnejším,najpoctivejším,...” Herecké obsadenie nemá absolútne žiadnu chybu,ukážkový casting na HESTONA a BRYNNERA,že Scottov EXODUS je pri tomto KOLOSE ako chudobný príbuzný,pričom si každý zaumieni po tomto fiasku sa vrátiť do starých,overených vôd.kde jestvuje patrične zdokumentovaný a zrežírovaný projekt,ktorý aj po cca 60 rokoch neprestáva udivovať! Z historických nákladných výpravných filmov by som zaradil Desatoro prikázaní medzi tie úplne najlepšie. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $13,5miliónaTržby USA $93,740,000Tržby Celosvetovo $196,344,381Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,512,963 //počet predaných kusov 70,349Tržby za predaj DVD v USA $372,607 //počet predaných kusov 27,621║ úžasne zvládnutý projekt, či už po príbehovej stránke pretavenej do chytľavého deju ktorý ubehne ako voda vrámci danej veľkej minutáže, k tomu výborný herci na čele s charizmatickým Charltonom Hestonom, veľkolepá výpravnosť a na vrch nadmieru vydarené triky /95%/ ()

Reklama

Vědma 

všetky recenzie používateľa

Jistě to bylo ve své době velkolepé a vlastně stále to velkolepé je. Ale současně je to poměrně dost otravné a tenhle Charlton Heston si k tomu z Bena Hura ani nečuchne. Neříkám, že bible není studnice moudrosti, ale dělat podle ní filmy, to chce pokoru, ale zároveň invenci a šmrnc, což tenhle spektákl postrádá. První polovina byla lepší, ale i tak, když už člověku i bůh leze na nervy, je to co říct. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Na svoju dobu úžasná, fantastická, dych berúca výprava, a to aj vrátane masových scén. Je vidno, že sa tu absolútne na ničom nešetrilo a všetko sa bralo vo veľkom. Vo svojej dobe to musela byť neskutočná veľkofilmárska pecka. To samé platí aj o kamere, ktorá podľa môjho názoru predstihla celú jednu generáciu, vôbec mi to neprišlo, že sa pozerám na 60-ročný film, v tomto smere to bolo naozaj geniálne zvládnuté filmárske remeslo. Z môjho pohľadu sa tam však až moc všetko blyšťalo a bolo idylicky krásne. Vôbec to nezachytilo zúfalstvo a atmosféru tej doby, ktoré tam malo byť, hlavne čo sa týka otrokov a ich driny. A na záver sa tam primiešalo už dosť patetizmu a naivity. Obaja herci však hrali ako z veľkej knihy, takže to nebolo až také hrozné. Môj obľúbenec je síce Heston, ale Yul Brynner sa mu svojou charizmou a výkonom minimálne vyrovnal. Celkovo slušný nadpriemer, hlavne vďaka vynikajúco zvládnutému filmárskemu remeslu a skvelému tandemu Heston-Brynner. 80/100 ()

L_O_U_S 

všetky recenzie používateľa

Film s příchodem přestávky výrazně mění polohu. Zatímco první část je hollywoodským velkofilmem klasické éry (přestože ke geniálnímu Benu Hurovi jen vzhlíží), v části druhé je až příliš akcentovaná starozákonní věrouka. Nevadí mi filmy s jednostranně orientovanou náboženskou tematikou (dnes už se něco takového netočí, protože doba se ubrala jiným směrem a navíc by kdekdo měl plnou hubu nedostatečné vyváženosti), nicméně postava Mojžíše je od setkání s Bohem na Sinaji neuvěřitelně plochá a slouží již jen k deklamování pohrůžek a prorockých frází. Nejsem dopodrobna seznámený s textem Bible, ale je až příliš znát, kde se filmaři opírali výhradně o ni. V útržcích vyznívá film až neuvěřitelně heslovitě. Rovněž nekompaktně působí absence nadpřirozených úkazů v první části a jejich samozřejmost v části druhé. Přesto se jedná o monstrózní projekt hodný vidění, zejména pro příznivce dlouhých historických eposů. (665., 1. VIII. 2011) ()

Galéria (228)

Zaujímavosti (44)

  • Cedrik Hardwicke a Douglass Dumbrille si museli kvůli filmu oholit hlavy dohola. (Chatterer)
  • Mnohé z efektů, které byly použity pro scénu rozdělení Rudého moře, později využil ve svých filmech režisér Steven Spielberg. (vesper001)

Súvisiace novinky

Spielberg a biblický velkofilm?

Spielberg a biblický velkofilm?

30.09.2011

Už to trochu vypadá, že se studio Warner Bros. rozhodlo kompletně zfilmovat Bibli (a příběhy s ní souvisící). Nejdřív uvidíme epickou bitvu mezi archanděly v Alexem Proyasem režírovaném Paradise Lost… (viac)

Reklama

Reklama