Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízna adaptácia románu I. Hudeca. Historická dráma je inšpirovaná osudom legendárneho kniežaťa Pribinu, vyhnaného zo svojej nitrianskej ríše moravským kniežaťom Mojmírom v 9. storočí. Tragika Pribinovho osudu spočívala v jeho márnej snahe dosiahnuť zmierenie v náboženskej viere a spojenectve slovanských kmeňov v období franskej nadvlády a zápasu medzi starým pohanským náboženstvom a nastupujúcim kresťanstvom. Pribinova láska k žene z jeho kmeňa a narodenie nemanželského syna dramaticky zhorší vzťahy k legitímnej manželke franského pôvodu a Pribina stráca napokon ochranu v politickej sfére, stáva sa nepohodlným. Pre franskú ríšu je svár slovanských kniežat vítanou zámienkou na ovládnutie prosperujúcej nitrianskej zeme a prostredníctvom ctižiadostivého Mojmíra napokon donútia politickými intrigami porazeného Pribinu k pokorujúcim kompromisom v mene prežitia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (14)

Arius 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci slovenský film s perfektnými kostýmami, Bahúlom či Gogálom. Len škoda že je to televízny film, keby mal kinopremiéru bola by to pecka. Martin Kákoš je teda v mojich očiach už väčším odborníkom ako po jeho predchádzajúcom pokuse Herodes a Herodias ktorý dopadol katastrofálne. Skvelý, takmer päťhviezdičkový film. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Išiel som do tohto filmu ako umelému produktu svojej doby s obavami a dostal som presne to, čo som čakal od štátnej filmovej zákazky. Peniaze na filme v bohatej výprave vidno, ale to je asi tak všetko zaujímavé. Inak len nudná legenda, kde sa väčšinu času zabíja, s nejasným príbehom a množstvom postáv. –––– Ty tiež nevieš čítať, a si kniežaťom. ()

Reklama

ryba443 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že se u našich sousedů ani u nás netočí takových historických filmů víc... tenhle nebyl vůbec špatný, raný středověk tehdejší boj o moc a křesťanství coby mocenský nástroj jsou vykresleny přesvědčivě. Škoda slabších hereckých výkonů a soubojů, ale pro ojedinělost filmu přivřu oko a rád dám zasloužené čtyři hvězdičky. ()

dr.fish 

všetky recenzie používateľa

Snaha o zachycení dějin, které téměř nemají oporu v kronikách a o skutečné situaci se můžeme jen dohadovat. Snaha o nástin boje "o koryta" mezi východní, západní a pohanskou liturgií. Zápas o moc mezi jednotlivými kmeny Slovanů, třetí se smál a to byl císař Ludvík. Příběh se utápí v mezilidských vztazích a to podstatné (historické pozadí událostí) zmiňuje okrajově, což je u historického snímku asi škoda. Herecké výkony průměrné, stejně jako i film. 50% ()

corona 

všetky recenzie používateľa

Kto pozná krátku históriu Veľkej Moravy, vie, že bola predovšetkým históriou personálnych zvratov, z ktorých prvý, historicky zdokumentovaný (aj najmiernejši), sa stal námetom na televízne spracovanie. Šablonovitý scenár vznikol podľa románu vtedajšieho ministra kultúry za HZDS Ivana Hudeca a príliž jednoznačne rozdeľuje postavy na dobré (váhavý a nerozhodný nitriansky Pribina) a zlé ( ľstivý a zlý moravský Mojmír). ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama