Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (60)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Taky naivne pojaty protivojnovy film o chlapikovi, ktory sa pocas vojny Severu proti Juhu snazi drzat svoju rodinu mimo celeho konfliktu. Odmieta si vybrat stranu a chce, aby mu ostatni dali pokoj. Je jasne, ze mu to donekonecna nevydrzi a nakoniec sa do vojny zapletie. Mna popravde hlavny hrdina svojim postojom postupne zacal iritovat az som mu zacal skoro priat tie krute chvile, ktore zazil v druhej polovici filmu. Vojna je kruta, ale zostat mimo bez pridania sa na nejaku stranu sa evidentne nevyplaca. Aspon by clovek chcipol v boji za nejake idealy a nie len tak bezdôvodne, ked si nic nezvoli. Takze ak som mal hlavneho hrdinu za jeho postoj obdivovat, tak u mna film v tomto ohlade neuspel. Rovnako naivne a iritujuco ako hlavny hrdina je pojaty aj samotny film. 6/10. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavo ladená a filmársky poctivo natočená dráma o dobe americkej občianskej vojny. Ani nie tak western, ako vojnový, resp. antivojnový film. James Stewart je nepriehliadnuteľným hercom a veľmi schopným ťahúňom filmu. Vidieť tu sympatickú súdržnosť rodiny, vkusný občasný humor a uveriteľné antivojnové argumenty, smerom ku koncu je to zasa silná dramatická poloha, ktorá núti rozmýšľať. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

westernoá dráma, ktorej sa dotkli udalosti občianskej vojny juh proti severu. Sympatický dej, o rodine, ktorá si "hľadela " svojho a s vojnou nechcela mať nič spoločné. Bod dávam dole za ten blbý americky zvyk mať u všetkých hercov pekne a nalakované vlasy a účesy, na vidiecku farmu kdesi v zabudnutej Virginii sa to naozaj nehodí. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku sa zdá, že Shenandoah ničím neprekvapí a ponúkne solídnu westrenovú zábavu, okorenenú vojnou. James Stewart v úlohe milujúceho otca má dilemu, či ignorovať vojnu, alebo sa prispôsobiť podmienkam a prijať ju ako nedielnu súčasť života. Vojna to rozhodne zaňho a mňa prekvapilo, že film sa vydáva cestami, ktoré som nečakal a chvíľami skutočne bolí, to keď vidíte stárnuceho Stewarta smútiť. Nebudem prezrádzať pri akých príležitostiach, ale McLaglen s Lee Barrettom si uvedomujú, čo je vojna zač a že nešetrí nikoho a neboja sa to ukázať. Záverečná sekvencia je bez slov, ktoré by boli zbytočné a necháva v nás plynule doznieť emócie. Jeden z najlepších Stewartových výkonov. ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

6/10 James "Mirek Dusin" Steward jako spravne usislany jizan z dobre rodiny, co dal na smrtelne posteli manzelky slib chodit v nedeli do kostela. V te dobe ale probiha jak na svinu valka jihu proti severu a prestoze to neni jejich vec, tak se chte nechte zapoji. Nektere sceny jsou pateticky k smichu, nektere jsou i ftipne - poucovani budouciho zete a nektere jsou i po letech dojemne. Neni to ani tak wester jako spis walecny film z doby obcanskych nepokoju. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (6)

  • Film bol vnímaný ako protivojnový v čase, keď americká angažovanosť vo Vietname masívne eskalovala. (westerns)
  • Katherine Ross v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Údolie Shenandoah s úrodnou a vysoko produktívnou poľnohospodárskou pôdou malo v čase vojny Severu proti Juhu veľmi veľký význam. (westerns)

Reklama

Reklama