Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pomocný učiteľ  Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci francúzskeho svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie Louisa Pasteura. Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby. Pri výskume cholery hydiny využil poznatky E. Jenneru a dokázal, že infekcia organizmu oslabenou kultúrou choroboplodných zárodkov nespôsobí smrť, ale vyvoláva odolnosť proti príslušnému ochoreniu. Takto vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám.

Člen akadémie  Druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Významný bol Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby.

Tvrdohlavý penzista  Záverečná časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Louis Pasteur vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám. Veľký praktický význam Pasteurových poznatkov o ochrane proti besnote podnietil vznik špeciálneho strediska na výrobu očkovacej látky; z neho vznikol Pasteurov ústav, ktorý vyškolil mnoho generácií svetových mikrobiológov a lekárov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (35)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dobrý námet, kvalitné spracovanie a výborní herci, nie je čo váhať nad silnými štyrmi hviezdami. –––– Nejaké guľôčky, tie rastú, potom puknú, rozdelia sa, a zase rastú. –––– Víno po dlhšom čase na lodi skysne. Pýtame sa, či by pán profesor nenašiel spôsob, ako tomu zabrániť. –––– Náhoda poslúži iba tomu, kto je vyzbrojený vedomosťami, kto je na tú náhodu dobre pripravený. –––– Ako ste nazvali tento svoj objav? – Nijako. Varené víno. – Ja si myslím, že by si zaslúžil názov pasterizácia. –––– Keby ste mi tie zvieratká neboli ukázali, nikdy by som neuverila, že existujú. – Čo vy, ale ani mnohí profesori neveria, že existujú. –––– Naša práca a naše mená budú dávno pochované v pieskoch času. Ale práca a meno pána Pasteura bude žiariť naveky v dejinách Francúzska. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Filmové i televizní životopisy mnohdy bývají povrchní a mají málo společného se skutečným jejich životem. Zde to je ovšem jiné. Přesvědčivá rekonstrukce opíraje se o portrét osobnosti Louise Pasteura se drží faktických dat. Vpravdě realističtěji to herec důstojného stylu Daniel Michaelli už nemohl ani ztvárnit. Vytěžil z toho skvělý příběh velké osobnosti na poli vědy a ještě k tomu zajímavě. A pro ty, co mají rádi životopisné filmy, by se slušelo napsat něco málo o ději příběhu. Lze napsat, že děj kultivovaně postihuje hlavní etapy života Louise Pasteura a přesně odpovídá tomu, co chtěl film říci k objevům vědy. Slovenská televizní tvorba dokazuje, že si vůbec nepočínala špatně v době totality, jak dokazují starší hraná díla. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Svoju rolu hrá aj nostalgia, pretože už ako malý chlapec som si nenechal újsť túto trilógiu každý raz, keď sa v telke objavila a vďaka svojej popularite sa reprízovala dosť často. A je pozoruhodné, že to funguje dodnes. Je to životná Michaelliho rola, v ktorej dokázal pretaviť veľkú pokoru tohoto asi najznámejšieho francúzskeho vedca. Ale aj príležitostný humor hlavne vďaka roli Ivana Rajniaka skvelo funguje. Všetky tri časti tejto životopisnej, a v niektorých smeroch aj edukatívnej, trilógie sú vyvážené, ale najviac nezabudnuteľná je asi tá tretia časť s vynájdením očkovania. ()

Kovaja 

všetky recenzie používateľa

Hodně milé překvápko!!!!Seriál který mě dokonale vtáhnul do děje,určitě to bylo i osobou herce D.Michaelliho jakožto L.Pasteura.Ten na mě působil neuvěřitelně klidně a rozvážně.Moc dobře věděl čeho chce dosáhnout a za tím si stáll a nenechal se rozhodit nějakýma pisálkama a nevěřícími Tomáši.Opravdu moc hezkééé!!!! ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Právě jsem překvapila svého chytrého manžela informací, že Louis Pasteur nevymyslel jen pasterizaci a vakcinaci, ale že přišel i na to, jak zlikvidovat bourcový mor. A to jen díky této třídílné inscenaci, která se mi natolik vryla do paměti, že těch 37 let na to nemá pražádný vliv. Co si vzpomínám, bylo to kultivované, zábavné a evidentně i velmi poučné. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama