Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pomocný učiteľ  Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci francúzskeho svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie Louisa Pasteura. Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby. Pri výskume cholery hydiny využil poznatky E. Jenneru a dokázal, že infekcia organizmu oslabenou kultúrou choroboplodných zárodkov nespôsobí smrť, ale vyvoláva odolnosť proti príslušnému ochoreniu. Takto vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám.

Člen akadémie  Druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Významný bol Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby.

Tvrdohlavý penzista  Záverečná časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Louis Pasteur vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám. Veľký praktický význam Pasteurových poznatkov o ochrane proti besnote podnietil vznik špeciálneho strediska na výrobu očkovacej látky; z neho vznikol Pasteurov ústav, ktorý vyškolil mnoho generácií svetových mikrobiológov a lekárov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (35)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce herecké výkony a formát, v ktorom sa presne dozviete, prečo Pasteur bol taký významný. U nás o ňom nájdete jeden riadok, možno dva, v dejepise. A spomeniete si na neho pri konzervácii potravín. Inak všetko. Komplexná, pokroková osobnosť s ťažkým osobným životom, stratil priveľa detí aj na obdobie v ktorom žil. Obdivuje tieto filmy c čias komunizmu a zamýšľam sa, kde urobili naši demokratickí súdruhovia chybu, že nedokážu točiť takéto skvelé životopisné seriály. Ono to nemusí mať výpravu za multimilióny. Niekedy stačia kvalitní herci, kulisy, scenár a zaujímavý príbeh. Je to pre dnešných tvorcov také náročné? ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Svoju rolu hrá aj nostalgia, pretože už ako malý chlapec som si nenechal újsť túto trilógiu každý raz, keď sa v telke objavila a vďaka svojej popularite sa reprízovala dosť často. A je pozoruhodné, že to funguje dodnes. Je to životná Michaelliho rola, v ktorej dokázal pretaviť veľkú pokoru tohoto asi najznámejšieho francúzskeho vedca. Ale aj príležitostný humor hlavne vďaka roli Ivana Rajniaka skvelo funguje. Všetky tri časti tejto životopisnej, a v niektorých smeroch aj edukatívnej, trilógie sú vyvážené, ale najviac nezabudnuteľná je asi tá tretia časť s vynájdením očkovania. ()

Reklama

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Pocit bezmocnosti je u vedca rovnako častý ako pocit objavovania." Trojdielny historický seriál o živote a práci francúzskeho vedca v skvelom podaní Daniela Michaelliho a zástupu ďalšej slovenskej hereckej elity (miestami neznámo prečo predabovanej). Dojem Francúzska 19. storočia sa podarilo celkom dobre vyvolať, okrem vedeckého pokroku môžeme sledovať aj silnejúci vplyv médií. Viac v komentároch k jednotlivým epizódam. 1. Pomocný učiteľ "Lenže francúzsky námorník rozhodne odmietne piť varené víno!" A preto nášmu hrdinovi nezostalo nič iné, ako objaviť pasterizáciu. Predtým ešte stihne vyštudovať, oženiť sa, prežiť revolúciu, hrbiť sa do noci v labáku nad skúmavkami, viesť vedecké spory a postúpiť v školskej hierarchii smerom hore. Veľmi dobré. **** 2. Člen akadémie "Mám isté obavy o štátny majetok, pán profesor." Pasteur so svojimi asistentmi bojuje na vidieku proti chorobám priadky morušovej, zatiaľ čo mu na iné ochorenie v Paríži mrie potomstvo. Osvetu o mikroorganizmoch šíri na cisárskom dvore aj v medicínskych kruhoch tak úpenlivo, až je mu to skoro osudné. Vynikajúce. **** 3. Tvrdohlavý penzista "My, ruskí lekári, sa k vaším teóriám hlásime." Keď lekárska komora ustavične odmieta hygienické a dezinfekčné rady, rozhodne sa ju starnúci profesor zložiť na lopatky tým, že objaví liečbu besnoty. Cez pokusné psy, králiky aj ľudské mláďatá sa spolu s týmom verných spolupracovníkov dopracuje k úspechu aj uznaniu a môže spokojne zomrieť. **** ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Právě jsem překvapila svého chytrého manžela informací, že Louis Pasteur nevymyslel jen pasterizaci a vakcinaci, ale že přišel i na to, jak zlikvidovat bourcový mor. A to jen díky této třídílné inscenaci, která se mi natolik vryla do paměti, že těch 37 let na to nemá pražádný vliv. Co si vzpomínám, bylo to kultivované, zábavné a evidentně i velmi poučné. ()

Kovaja 

všetky recenzie používateľa

Hodně milé překvápko!!!!Seriál který mě dokonale vtáhnul do děje,určitě to bylo i osobou herce D.Michaelliho jakožto L.Pasteura.Ten na mě působil neuvěřitelně klidně a rozvážně.Moc dobře věděl čeho chce dosáhnout a za tím si stáll a nenechal se rozhodit nějakýma pisálkama a nevěřícími Tomáši.Opravdu moc hezkééé!!!! ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama