Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pomocný učiteľ  Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci francúzskeho svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie Louisa Pasteura. Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby. Pri výskume cholery hydiny využil poznatky E. Jenneru a dokázal, že infekcia organizmu oslabenou kultúrou choroboplodných zárodkov nespôsobí smrť, ale vyvoláva odolnosť proti príslušnému ochoreniu. Takto vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám.

Člen akadémie  Druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Významný bol Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby.

Tvrdohlavý penzista  Záverečná časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Louis Pasteur vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám. Veľký praktický význam Pasteurových poznatkov o ochrane proti besnote podnietil vznik špeciálneho strediska na výrobu očkovacej látky; z neho vznikol Pasteurov ústav, ktorý vyškolil mnoho generácií svetových mikrobiológov a lekárov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (34)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Svoju rolu hrá aj nostalgia, pretože už ako malý chlapec som si nenechal újsť túto trilógiu každý raz, keď sa v telke objavila a vďaka svojej popularite sa reprízovala dosť často. A je pozoruhodné, že to funguje dodnes. Je to životná Michaelliho rola, v ktorej dokázal pretaviť veľkú pokoru tohoto asi najznámejšieho francúzskeho vedca. Ale aj príležitostný humor hlavne vďaka roli Ivana Rajniaka skvelo funguje. Všetky tri časti tejto životopisnej, a v niektorých smeroch aj edukatívnej, trilógie sú vyvážené, ale najviac nezabudnuteľná je asi tá tretia časť s vynájdením očkovania. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Profesor Louis Pasteur bol jedným z najvýznamnejších vedcov devätnásteho storočia. Bol to biológ, lekár a chemik. Člen prestižnej Francúzskej akadémie prírodných a lekárskych vied. Slovenský režisér Igor Ciel natočil v roku 1977, podľa kvalitného scénara Jaroslava Dietla, životopistný film o tomto významnom francúzskom vedcovi. Trojdielná mini séria prehľadne vykresľuje nie len vedecký, profesionálny, ale i osobný život Louisa Pasteura. Titulnú postavu vynikajúcim spôsobom stvárnil herec Daniel Michaelli. **** ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Filmové i televizní životopisy mnohdy bývají povrchní a mají málo společného se skutečným jejich životem. Zde to je ovšem jiné. Přesvědčivá rekonstrukce opíraje se o portrét osobnosti Louise Pasteura se drží faktických dat. Vpravdě realističtěji to herec důstojného stylu Daniel Michaelli už nemohl ani ztvárnit. Vytěžil z toho skvělý příběh velké osobnosti na poli vědy a ještě k tomu zajímavě. A pro ty, co mají rádi životopisné filmy, by se slušelo napsat něco málo o ději příběhu. Lze napsat, že děj kultivovaně postihuje hlavní etapy života Louise Pasteura a přesně odpovídá tomu, co chtěl film říci k objevům vědy. Slovenská televizní tvorba dokazuje, že si vůbec nepočínala špatně v době totality, jak dokazují starší hraná díla. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Takové věci se dnes ke škodě všech a všeho už nedají natočit. Malinko to trpí "televizností", ale i tak je to skvělá podívaná. Chvíli trvá, než si člověk na tu tehdejší poetiku zvykne, ale jakmile uplyne prvních dvacet minut, docela to vtáhne. ()

meave 

všetky recenzie používateľa

Náhoda praje iba tomu, kto je na ňu pripravený... Milujem tento seriál v jeho forme, ktorá s obyčajného života robí neobyčajný príbeh. Luisa Pasteura si už nikdy nebudem vedieť predstaviť inak ako Daniela Michaelliho a aj keď zabudnem na objaviteľov mnohých dôležitostí, na neho nie. Vyryl do mňa stopu. ()

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Úsměvný seriál. Když herec hraje nějakou výraznou osobu, tak povětšinou je to daleko od skutečnosti, takže je to často drama-komedie. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce herecké výkony a formát, v ktorom sa presne dozviete, prečo Pasteur bol taký významný. U nás o ňom nájdete jeden riadok, možno dva, v dejepise. A spomeniete si na neho pri konzervácii potravín. Inak všetko. Komplexná, pokroková osobnosť s ťažkým osobným životom, stratil priveľa detí aj na obdobie v ktorom žil. Obdivuje tieto filmy c čias komunizmu a zamýšľam sa, kde urobili naši demokratickí súdruhovia chybu, že nedokážu točiť takéto skvelé životopisné seriály. Ono to nemusí mať výpravu za multimilióny. Niekedy stačia kvalitní herci, kulisy, scenár a zaujímavý príbeh. Je to pre dnešných tvorcov také náročné? ()

topi 

všetky recenzie používateľa

Trojdílný televizní film o francouzském vědci, chemikovi a mikrobiologovi, který se zapříčinil o zásadní objevy na vědeckém poli zkoumáním kyselin a mikroorganismů jak v rostlinné říši, tak i na zvířatech a nakonec i na lidech. Scénář napsal Jaroslav Dietl a to je vždy záruka kvality. Režie se ujal filmař televizních her Igor Ciel. V první části se mladý Louis na univerzitě začne věnovat kyselině vinné a s ní spojeného kvašení plísní v sudech, které nakonec procesem zahřívání vyřeší a plísně zlikviduje. Na jeho počest se tento úkon nazývá pasterizace. V druhé části je pozván místními lidmi na venkov, kde zkoumá původ bourcového moru, který likviduje farmářům jejich úrody. Nedůvěra hospodářů a nezdar mu přivodí mozkovou mrtvici, ale jeho houževnatost, vytrvalost a hlavně trpělivost nakonec úspěšně zvítězí a zamezí příčinám moru se znovu vyskytovat. V závěrečné části se pouští do boje se vzteklinou, a očkováním protilátek nejdříve na psech a potom na lidech vynalezne vakcíny, které jsou proti vzteklině účinné. Během svého života měl pět dětí, ze kterých však tři zemřeli na tyfus, proto znal ten strašný pocit bezmoci, když nemohl vůbec nic udělat a jakkoliv jim pomoci. Podobný pocit bezmoci měl, když nemohl pomoci sedlákům vyřešit jejich problémy se zdárným vypěstováním úrody. Louise Pasteura výborným lidským charakterem ztvárnil Daniel Michaelli, jeho ženu Emília Vašáryová. Další herectvo netřeba komentovat, bezchybné výkony. Díky krásným kostýmům, rekvizitám a prostorám snímek vyznívá jakoby opravdu z 19. století, toho si na těchto inscenacích cením nejvíce. Hudbu složil Jaromír Dlouhý a nahrál Brněnský rozhlasový orchestr Leoše Janáčka. Kdo má rád životopisné filmy o vědeckých osobnostech, vřele doporučuji! Názvy jedotlivých částí : 1. Pomocný učiťel, 2. Člen akadémie, 3. Tvrdohlavý penzista. ()

dyfur 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mála životopisných filmov čo stojí za to ho vidieť,pritom bol natočený len v TV prevedení. Jedna z dvoch životných úloh Daniela Michaeliho ./druhá :Parížsky mohykáni/ ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Vyborny normalizacny film o Louise Pasteurovi - o jeho zivote a praci. Chudik /Kapitan dabac, Nemocnice na Kraji mestaú bol na urovni a vedel hrat, rovnako aj D. Blaskovic /Na pochode sa vzdy nespieva, Styridsatstyri/. Emilia Vasaryova je prijemnym osviezenim filmu - bola naozaj vyborna : 80 % ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Právě jsem překvapila svého chytrého manžela informací, že Louis Pasteur nevymyslel jen pasterizaci a vakcinaci, ale že přišel i na to, jak zlikvidovat bourcový mor. A to jen díky této třídílné inscenaci, která se mi natolik vryla do paměti, že těch 37 let na to nemá pražádný vliv. Co si vzpomínám, bylo to kultivované, zábavné a evidentně i velmi poučné. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dobrý námet, kvalitné spracovanie a výborní herci, nie je čo váhať nad silnými štyrmi hviezdami. –––– Nejaké guľôčky, tie rastú, potom puknú, rozdelia sa, a zase rastú. –––– Víno po dlhšom čase na lodi skysne. Pýtame sa, či by pán profesor nenašiel spôsob, ako tomu zabrániť. –––– Náhoda poslúži iba tomu, kto je vyzbrojený vedomosťami, kto je na tú náhodu dobre pripravený. –––– Ako ste nazvali tento svoj objav? – Nijako. Varené víno. – Ja si myslím, že by si zaslúžil názov pasterizácia. –––– Keby ste mi tie zvieratká neboli ukázali, nikdy by som neuverila, že existujú. – Čo vy, ale ani mnohí profesori neveria, že existujú. –––– Naša práca a naše mená budú dávno pochované v pieskoch času. Ale práca a meno pána Pasteura bude žiariť naveky v dejinách Francúzska. ()

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

„To nie je dôležité, kto to povedal, ale komu to poslúži.“ Vo všetkých častiach vidno veľký zápal pre vec a obrovský počet pokusov, ktoré ľudstvo posunuli tam, kde dnes je. 1. časť: Točené podľa románu. O vojenskej účasti hlavného hrdinu na wikipédii nie je ani zmienka. Film trpí slabou dynamikou spôsobenou dosť nemenným príbehom a rovnako nemennou formálnou stránkou, ktorá trpí televíznymi pomermi bez invencie. Tvorcovia ani formálne nezvládli zobrazenie hlasov Luisovho okolia, čo sa mu ozývajú v mysli v 50. minúte prvej časti. Rozprávanie o náhode v 73. minúte je výborné. Ostatné dve časti sa našťastie nepúšťajú už do formálnych experimentov, ktoré nezvládajú a dávajú už len yychutnať zobrazeniu vytrvalého človeku a jeho diela. ()

klúčik 

všetky recenzie používateľa

Tento trojdielny tv film je prehliadkou, bohužiaľ dnes už iba spomienkou na niektorých významných slovenských hercov.( Rajniak, Michaelli,Záborský, I.Mistrík, Budský, Blaškovič, Huba, Muller, ) Táto životopisná trilógia bola dosť populárna. 80%. ()

xaver 

všetky recenzie používateľa

Další výborný slovenský televizní seriál a opět skvělý Daniel Michaelli a celá plejáda slovenských hvězd. Dávám 5*. ()

Reklama

Reklama