Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pomocný učiteľ  Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci francúzskeho svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie Louisa Pasteura. Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby. Pri výskume cholery hydiny využil poznatky E. Jenneru a dokázal, že infekcia organizmu oslabenou kultúrou choroboplodných zárodkov nespôsobí smrť, ale vyvoláva odolnosť proti príslušnému ochoreniu. Takto vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám.

Člen akadémie  Druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Významný bol Pasteurov objav anaerobiózy u baktérií maslového kvasenia, ktoré znamenal základné poznatky pre ďalšie štúdium procesov dýchania a kvasenia. Venoval sa štúdiu nákazlivých chorôb zvierat. Dospel k všeobecnému záveru, že všetky nákazlivé choroby spôsobujú mikróby.

Tvrdohlavý penzista  Záverečná časť 3-dielneho televízneho filmu o živote a práci svetoznámeho vedca, zakladateľa svetovej mikrobiológie. Louis Pasteur vytvoril základy aktívnej imunizácie, ako metódy preventívneho očkovania proti nákazlivým chorobám. Veľký praktický význam Pasteurových poznatkov o ochrane proti besnote podnietil vznik špeciálneho strediska na výrobu očkovacej látky; z neho vznikol Pasteurov ústav, ktorý vyškolil mnoho generácií svetových mikrobiológov a lekárov. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (35)

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

„To nie je dôležité, kto to povedal, ale komu to poslúži.“ Vo všetkých častiach vidno veľký zápal pre vec a obrovský počet pokusov, ktoré ľudstvo posunuli tam, kde dnes je. 1. časť: Točené podľa románu. O vojenskej účasti hlavného hrdinu na wikipédii nie je ani zmienka. Film trpí slabou dynamikou spôsobenou dosť nemenným príbehom a rovnako nemennou formálnou stránkou, ktorá trpí televíznymi pomermi bez invencie. Tvorcovia ani formálne nezvládli zobrazenie hlasov Luisovho okolia, čo sa mu ozývajú v mysli v 50. minúte prvej časti. Rozprávanie o náhode v 73. minúte je výborné. Ostatné dve časti sa našťastie nepúšťajú už do formálnych experimentov, ktoré nezvládajú a dávajú už len yychutnať zobrazeniu vytrvalého človeku a jeho diela. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce herecké výkony a formát, v ktorom sa presne dozviete, prečo Pasteur bol taký významný. U nás o ňom nájdete jeden riadok, možno dva, v dejepise. A spomeniete si na neho pri konzervácii potravín. Inak všetko. Komplexná, pokroková osobnosť s ťažkým osobným životom, stratil priveľa detí aj na obdobie v ktorom žil. Obdivuje tieto filmy c čias komunizmu a zamýšľam sa, kde urobili naši demokratickí súdruhovia chybu, že nedokážu točiť takéto skvelé životopisné seriály. Ono to nemusí mať výpravu za multimilióny. Niekedy stačia kvalitní herci, kulisy, scenár a zaujímavý príbeh. Je to pre dnešných tvorcov také náročné? ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Dobrý námet, kvalitné spracovanie a výborní herci, nie je čo váhať nad silnými štyrmi hviezdami. –––– Nejaké guľôčky, tie rastú, potom puknú, rozdelia sa, a zase rastú. –––– Víno po dlhšom čase na lodi skysne. Pýtame sa, či by pán profesor nenašiel spôsob, ako tomu zabrániť. –––– Náhoda poslúži iba tomu, kto je vyzbrojený vedomosťami, kto je na tú náhodu dobre pripravený. –––– Ako ste nazvali tento svoj objav? – Nijako. Varené víno. – Ja si myslím, že by si zaslúžil názov pasterizácia. –––– Keby ste mi tie zvieratká neboli ukázali, nikdy by som neuverila, že existujú. – Čo vy, ale ani mnohí profesori neveria, že existujú. –––– Naša práca a naše mená budú dávno pochované v pieskoch času. Ale práca a meno pána Pasteura bude žiariť naveky v dejinách Francúzska. ()

Kovaja 

všetky recenzie používateľa

Hodně milé překvápko!!!!Seriál který mě dokonale vtáhnul do děje,určitě to bylo i osobou herce D.Michaelliho jakožto L.Pasteura.Ten na mě působil neuvěřitelně klidně a rozvážně.Moc dobře věděl čeho chce dosáhnout a za tím si stáll a nenechal se rozhodit nějakýma pisálkama a nevěřícími Tomáši.Opravdu moc hezkééé!!!! ()

hanagi 

všetky recenzie používateľa

Právě jsem překvapila svého chytrého manžela informací, že Louis Pasteur nevymyslel jen pasterizaci a vakcinaci, ale že přišel i na to, jak zlikvidovat bourcový mor. A to jen díky této třídílné inscenaci, která se mi natolik vryla do paměti, že těch 37 let na to nemá pražádný vliv. Co si vzpomínám, bylo to kultivované, zábavné a evidentně i velmi poučné. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama