Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Pripravte sa na to, že táto žena by zviedla kohokoľvek. Strhujúci životný príbeh výstrednej mexickej maliarky Fridy Kahlo (Salma Hayek). Jej život bol ako búrka, plný radosti, ale aj smútku. Lásky, ale aj sklamaní. Milostných afér a samozrejme, čo by to bol za život bez fatálneho vzťahu s jej manželom Diegom Riverom (Alfred Molina). Navyše jej život nie je iba umenie. Stala sa známou aj vďaka politike, či sexuálnej revolúcii. Prvá polovica dvadsiateho storočia v Mexiku patrí tejto žene so všetkým, čo k tomu patrí. Mimoriadne úspešný film znamenal pre Salmu Hayek životnú úlohu, za ktorú si dokonca vyslúžila nomináciu na Oscara. Film zo šiestich nomináciami získal napokon dvoch Oscarov. Za najlepšiu hudbu a najlepšie masky. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (385)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Hodne paradni zivotopisny drama. Film ma jednak dobrej pribeh, neni to takova ta klasika o ceste na vrchol a padu, jako u vetsiny filmu podle znamy osobnosti, je to spis zamreny na vztah Fridy s manzelem, ale zase na druhou stranu tu jeji kresleni ustupuje trochu do pozadi a v podstate za celej film neni videt, ze by byla nejak zvlast uspesna. Co se tyce jejich obrazu, sem tam je nakej hodne peknej, ale vetsinou mi to prislo jako docela blbosti. Co se tyce rezie, ta je fakt paradni, film je sviznej, napinavej a misty vtipnej, navic vizualni stranka je fakt nadherna a k tomu se muze film oprit o dva skvely herce, Molina podava fakt paradni vykon a Hayek taky hraje hodne dobre, ale ze by to bylo oskarovy, to bych nerek. Navic neni moc dobre udelany jeji starnuti, vlastne vypada furt stejne, navic jeji jedina maska je dost osklivy srostly oboci. Taky musim pochvalit herce ve vedlejsich rolich a to predevsim Valerii Golino, kterou si pamatuju ze Zhavejch vystrelu a tady je hodne dobra a nebo Geoffrey Rushe. No a na zaver jeste musim pochvalit chytlavou hudbu. I kdyz hodne previsujou klady filmu, stejne to na 5* o fous nebude. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Skvelý Alfred Molina ako žoviálny Diego Rivera to vystihol za nás: tento film je rovnaký, ako bola Frida Kahlo, krehký a silný zároveň. Zviera, zatlačené do kúta, ktoré vás pred smrťou ešte aspoň poriadne uhryzne. Problém tohto takmer strhujúceho životopisu je len v tom, že 1.57 vysoká Mexičanka Salma Hayeková si ním, ako herečka a producentka, splnila celoživotný sen a je smutnou pravdou, že v nasledujúcich rokoch hrala v takých filmoch, ako sú VTEDY V MEXIKU a PO ZÁPADE SLNKA. Je to krutý svet, čo poviete? Na FRIDU však nieže môže, ale MUSÍ byť hrdá, pretože lepšie sa to nakrútiť nedalo. Inak áno, lepšie nie. Je to samozrejme vždy troška smutné, keď vidíte takého mladého herca, ako má životnú rolu za sebou pred štyridsiatkou, ale prečo smútiť, Frida Kahlo na to nebola. Hayeková a režisérka Taymorová (TITUS) idú na plné obrátky a herci v podporných rolách nemajú chybu (Norton, Rush, Banderas). FRIDA je po vizuálnej stránke úchvatná, v niektorých záberoch som takmer nemohol uveriť, že je to film a nie maľba. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Aby som pravdu povedal, pre mňa životopisné filmy poslednú dobu strácajú nejaký zmysel, pretože pri spätnom pohľade mi prídu všetci umelci na jedno kopyto a aj keď vďaka nepriazni osudu sa dokázali zapísať do duší mnohých ľudí, ich filmové osudy väčšinou balancujú medzi nechcenou emotívnosťou a plytkosťou. Podobne je to aj u tohoto filmu. Nominácia Salmy Hayek opodstatnená už len preto, že je to jedna z mála jej úloh kde dostáva toľko priestoru aby ukázala aká je skvelá herečka a rovnako aj Alfred Molina, ktorý v niektorých scénach doslova prekrýval Hayekovej výkon a svojej postave skvelo rozumel a aj ju skvelo zahral. Vedľajšie postavy majú dušu, rytmus, správny šmrnc, prednášajú skvelé repliky a všetko to pôsobí krásne celistvo a hlavne prirodzene. Miestami vtipné, miestami smutné a po čertoch ľahko natočené, ale aj napriek tomuto všetkému sa jedná o životopisný film, ktorý zachraňuje viac menej prostredie a bujné poprsie hlavnej predstaviteľky ale aby sme naozaj mohli precítiť čo nám chcela Frida Kahlo svojimi dielami povedať, alebo aké to mala naozaj ťažké , je to predsa len prvoplánová záležitosť, ktorá nám načrtne charaktery a nedovolí nám nazrieť za pomyselnú hranicu skutočnosti. Tam kde Chaplin exceloval svojou hravosťou a úprimnosťou a tam kde Walk the Line stroskotával na príliš veľkej arogancií a určitého sebaparodovania sa Frida drží niekde medzi tým. A vzhľadom na to že meno režisérky rozhodne nepredstavuje meno, kvôli ktorému by sa davy ľudí hnali do kina, je to myslím celkom úspech. Ale že by som sa k tomu filmu mal chuť vrátiť nemôžem povedať, rozhodne ale nebol zlý. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Malířské biografie bývají v kině většinou dost stereotypní a leckteří renomovaní tvůrci si na nich vylámali zuby. Tuto zdobí skvělé herecké výkony a inovativní režie, která chytře obchází některá klišé. Doktoři-kostry, King Kong, návštěva New Yorku a oživlé obrazy jsou vizuálně vychytané scény a Frida nejlepší malířská biografie, kterou jsem dosud viděl. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Salma Hayek so zrasteným obočím, jej lesbické hrátky, sem tam nejaká zlomenina a hnusne obtlstlý muž. Takýto je dej a asi život známej maliarky. Skrátka a dobre – nie tak zaujímavé, ako by som si želal. Paradoxne jej život ma tak neaujímal ako chvíľa, keď sa tam objavil komunista Lev Trockij a propagoval svoju víziu socializmu, až si ho našla dlhá ruka Stalina. Bez toho je to dejovo nejak prázdne. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (15)

  • Madonna, která obdivuje Fridu a vlastní některé její práce, si chtěla zahrát hlavní roli. (PußyMagnet)
  • La Pelona (Chavela Vargas), která zpívá Fridě (Salma Hayek) v baru píseň 'La Llorona', znala ve skutečnosti Fridu Kahlo osobně. Dokonce spolu měly mít aféru. (Ajka1)
  • Natáčanie filmu prebiehalo od apríla do júna 2001 na viacerých miestach v Mexiku. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (viac)

Není Kravitz jako Hendrix

Není Kravitz jako Hendrix

01.04.2006

Se životopisnými snímky se poslední dobou roztrhl přímo obrův pytel. Kinohity Frida, Walk the Line, Capote, Ray a starší neméně úspěšné Doors, Elvis Presley nebo Great Balls of Fire! se prostě musely… (viac)

Reklama

Reklama