Reklama

Reklama

Kid

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Čo je viac ako peniaze a majetok? Láska a starostlivosť o milované osoby! The Kid je nadčasová groteska o ľudskosti a čistom cite, a o tom, ako prišiel chudobný tulák Charlie k opustenému dieťaťu. Ukazuje, že aj s obyčajnými palacinkami môžete vykúzliť hostinu storočia, pokiaľ stolujete s tým správnym človekom. A neprekazia vám ju úradníci, uličníci ani nadprirozené bytosti. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (327)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tu je ten Chaplinov sociálny apel natoľko výrazný, že až zabudnete, že máte Chaplina zafixovaného ako komika a že Kid je aj komédia. Myslím, že skutočným komikom bol až v druhom pláne, najmä čo sa týka celovečerákov. Jeho staranie sa o dieťa je roztomilé a dojemné a zároveň je to v kontraste s tou neutešenou sociálnou biedou naokolo. Tretím kontrastným prvkom je zopár komických vsuviek. Pokiaľ sa budete vzhľadom na to, ako sa film vyvíja obávať, že Chaplin nebude nikoho kopať do prdele, tak zbytočne. Najvtipnejší mi ale pri tejto bitke prišiel fakt, že po rane toho silnejšieho (nie Chaplina, samozrejme) počas nej stále leží na zemi policajt v bezvedomí. Možno sa bojím ohodnotiť slabšie a byť tak čiernou ovcou, ale zo skúseností viem, že na druhý krát ma Charlieho diela oslovili vždy viac a hodnotenie som zvýšil. ()

PauloZ 

všetky recenzie používateľa

Skvělá podívaná. Když si člověk uvědomí, jak suprově to v tehdejší době šlo beze slov, tak je to až neuvěřitelné. Nedokážu si v dnešní době moc dobře představit němí film, pouze z hudebním doporovodem. Dnes by to lidi snad ani nechtěli. Výborná byla scéna s konvicí místo dětské lahvičky a bitky byli velice úsměvné :-). Charles Chaplin byl výborný herec a komediant. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Keď porovnám kraviny, ktoré každú chvíľu reprízujú na všetkých kanáloch, i keď boli nezaujímavé už v dobe vzniku, s hodnotnými filmami, ktoré sa reprízujú dva - tri krát za život, mám pocit, že programoví pracovníci by sa mali hanbiť za to, čo spôsobujú mladej generácii. Spomenul som si na Francoisa Truffauta, ktorý starnúceho Chaplina prehováral, aby uvoľnil premietacie práva na jeho filmy, lebo medzičasom vyrástla generácia, ktorá jeho filmy vôbec nepozná. Neviem, či nejaký nasledovník Truffauta vnukol programovým pracovníkom Dvojky, aby pripravili prehliadku toho najlepšieho z Chaplinových stredometrážnych filmov. V každom prípade je päť filmov, ktoré začali dnešným Kidom dobre vybraných. Ku Kidovi sa prakticky nedá napísať komentár, lebo všetko už bolo napísané. Pri dnešnom sledovaní (po mnohých rokoch, možno desaťročiach) ma prekvapilo nielen to, že som sa bavil rovnako ako pred rokmi, ale aj to, že film mi pripadal kratší, ako som si ho uchoval v pamäti. U množstva filmov mávam opačný pocit, že sú dlhšie, ako by mali byť. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Problém s klasickými groteskami je ten, že človek sa má pri nich smiať, ale v súčasnosti to moc neide. Preto ich treba hodnotiť v kontexte doby a s prihliadnutím na to, že sa na ne príjemne pozerá. Chaplin je skvelý komik, niektoré scény sú vynikajúce, ale predsa sa písal rok 1921 a tempo filmu je nesúrodé a dej je predsalen trochu "chudý". Hudba je tiež dosť zastaralá a pre obyčajného diváka je film prakticky nepozerateľný. Každopádne na slabšie 80% by to malo aj tak stačiť (minimálne za geniálnu scénu so vstávaním a deravou dekou). ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Charlie sa zo svojich jednoduchých grotesiek vypracoval na váženého remeselníka. Jeho KID je multirozmerné dielo. Stavia na vtipnosti, dramatizácií vyhrotených situácií, výborných nápadov a životných skúseností. Ďalším kladom je výber prostredia, ktoré pripomína zdemolované tiché mesto, kde dobrý skutok má dvojnásobnú hodnotu. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (17)

  • Jackie Coogan (Kid) byl při natáčení doprovázen svým otcem Jackem Cooganem. Ten ve filmu dostal několik malých rolí - můžeme ho vidět jako kapsáře v noclehárně. (SeanBean)
  • Jackie Coogan, představitel malého Kida, zahájil tímto filmem poměrně úspěšnou hereckou kariéru, což u talentovaných dětí nebývá vždy pravidlem. (Kulmon)
  • Ide o jednu z dvoch najznámejších rolí Jackieho Coogana, ktorý hral Kida. Tá druhá prišla o vyše 40 rokov neskôr a s postavou malej siroty bola v ostrom kontraste. Stvárnil totiž strýka Festera v seriáli Rodina Addamsovcov (1964). (milhouse86)

Reklama

Reklama