Reklama

Reklama

Bardejov

Trailer

Obsahy(1)

Vojnový Bardejov je počas druhej svetovej vojny v područí Hlinkových gárd, keď vydajú ďalší nový príkaz. Všetky nevydaté židovské dievčatá z mesta sa bez výnimky majú prihlásiť k práci v továrni na topánky na východe. Židovský rabín a vinár Refuel Lowy (Robert Davi) však zistí, že žiadna továreň na topánky v skutočnosti neexistuje a dievčatá budú odvezené do Osvienčimu. S úmyslom dievčatá zachrániť sa stretáva so židovskou radou, aby vymysleli plán a ten bude naozaj dômyselný. (Arsenal83)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (2)

Lenart 

všetky recenzie používateľa

Nízkorozpočtový film so skromným televíznym vizuálom, ktorý využíva kulisy skutočného Bardejova asi tak v piatich percentách celkovej stopáže, má rozpačitý strih, predvídateľnú zápletku a nie príliš verné dobové kulisy. Zároveň ale má aj dobrú hudbu, detaily zo židovského náboženského života, charizmatickú hlavnú postavu a silnú tému založenú na skutočných udalostiach, takže som nakoniec dostal viac, než som dúfal. Obstojná pomôcka pre výučbu hodín dejepisu na (bardejovských) školách.          60 % ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Malý, zabudnutý príbeh o rabínovi z Bardejova, ktorý zachránil pár dievčat pred Auschwitzom zaujímavým plánom, ktorý prešiel. Izraelský film, natočený v Izraeli, reálneho Bardejova tam je za hrsť. Motto  je "nikdy nezabudneme" a to nám ani pripomínať nemuseli, to vidíme, a preto sa im stále všetko prepečie, čo sa týka politiky. Film je natočený dosť amatérsky, takže je síce dobré, že pripomenuli totálne neznámy príbeh, na druhej strane sa trebalo pohrať viac s hercami a Hlinkova garda bola skutočne až komicky zobrazená, všetci hovoria lámanou angličtinou a na konci tejto anglosaskej rečovej zlomenosti nasleduje: Na stráž! Normálne ucho nepobralo, že čo sa deje. ()

Reklama

Zaujímavosti (6)

  • Väčšina záberov pochádza z Izraela, no počas piatich dní strávených na prelome júla a augusta nakrúcali aj v Bardejove na Stöcklovej ulici. Vo filme sa objavia aj zábery zo židovského cintorína a časti Starý blich. Na Radničnom námestí, ktoré je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva, dodnes stojí Löwyho dom. (Arsenal83)
  • Primátor Bardejova Boris Hanuščák povedal, že si nesmierne váži spoluprácu s organizáciou E. Fisha: “Som veľmi rád, že sa do toho pustil. Lebo všetci potrebujeme mať neskreslené a objektívne informácie aj o období druhej svetovej vojny." (Arsenal83)
  • Film mal premiéru mal v polovici marca 2024 v Hollywoode v Los Angeles. Na Slovensku mal premiéru v Kine Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch 9. apríla 2024. (Arsenal83)

Reklama

Reklama