Reklama

Reklama

Bardejov

Trailer

Obsahy(1)

Vojnový Bardejov je počas druhej svetovej vojny v područí Hlinkových gárd, keď vydajú ďalší nový príkaz. Všetky nevydaté židovské dievčatá z mesta sa bez výnimky majú prihlásiť k práci v továrni na topánky na východe. Židovský rabín a vinár Refuel Lowy (Robert Davi) však zistí, že žiadna továreň na topánky v skutočnosti neexistuje a dievčatá budú odvezené do Osvienčimu. S úmyslom dievčatá zachrániť sa stretáva so židovskou radou, aby vymysleli plán a ten bude naozaj dômyselný. (Arsenal83)

(viac)

Zaujímavosti (6)

  • Film vznikol z iniciatívy Emila A. Fisha, ktorý žil v Bardejove a prežil holocaust. V roku 1944, ako 9-ročného chlapca, ho a jeho rodinu zajalo a zatklo gestapo. Jeho otca poslali do koncentračného tábora Buchenwald a prežil. On, jeho matka a sestra boli poslaní do koncentračného tábora Bergen Belsen. V roku 1945 ho, jeho matku a sestru oslobodila z Bergen-Belsenu britská armáda. Žije v Los Angeles, ale v roku 2006 založil Bardejovský židovský konzervačný výbor. Jeho poslaním je uchovávať a dokumentovať židovské dedičstvo v Bardejove a pripomínať si obete holokaustu. (Arsenal83)
  • Väčšina záberov pochádza z Izraela, no počas piatich dní strávených na prelome júla a augusta nakrúcali aj v Bardejove na Stöcklovej ulici. Vo filme sa objavia aj zábery zo židovského cintorína a časti Starý blich. Na Radničnom námestí, ktoré je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva, dodnes stojí Löwyho dom. (Arsenal83)
  • Primátor Bardejova Boris Hanuščák povedal, že si nesmierne váži spoluprácu s organizáciou E. Fisha: “Som veľmi rád, že sa do toho pustil. Lebo všetci potrebujeme mať neskreslené a objektívne informácie aj o období druhej svetovej vojny." (Arsenal83)
  • Riaditeľ Kultúrneho a turistického centra Bardejov, Marcel Tribus, vyjadril potešenie z filmu: „Sme na tento film hrdí. Je o autentickej časti našej histórie, aj keď smutnej. Naše mesto uvidia diváci filmu po celom svete a možno ich to inšpiruje na našu návštevu.“  (Arsenal83)
  • Film mal premiéru mal v polovici marca 2024 v Hollywoode v Los Angeles. Na Slovensku mal premiéru v Kine Žriedlo v Bardejovských Kúpeľoch 9. apríla 2024. (Arsenal83)

Reklama

Reklama