Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý chlapec Tony si hraje se svým otcem, když se najednou obloha zatáhne a objeví se bílé světlo, které otce pohltí. Příběh pokračuje po třech letech, když podivná věc spadne z nebe a začne zabíjet. Ovšem tato věc brzy umírá, ale ještě předtím stačí znásilnit jednu ženu. V ženě začíná růst něco záhadného a když porodí, tak všichni s hrůzou zjišťují, že je to Tonyho otec. Přiletěl zpátky, aby zde připravil planetu pro vesmírné zabijáky? (Chupacabre)

(viac)

Recenzie (54)

SOLOM. 

všetky recenzie používateľa

Osmdesátá léta a scifi horor – kombinace po které jsem musel prostě už jen z čisté zvědavosti šáhnout. Docela mě sice zarážela různorodost procentuálních hodnocení různě na netu, ale po zhlédnutí filmu už vím proč. Samotný začátek je přitom slušným lákadlem, že by to mohla být vskutku zajímavá podívaná. Jakmile totiž na nás poprvé vykoukne gumová příšera z vesmíru (mimochodem ta se maskérům opravdu povedla), pocítil jsem i příliv zajímavé atmosféry, která mi rozhodně nebyla nepříjemná. Hodně slušný hudební doprovod a ehm poněkud netradiční porod mě doslova dostali. Přiznám se, že v tu chvíli jsem chtěl hodnotit opravdu vysoko. Bohužel potom nastal úpadek v kvalitě směrem dolů, který nezachránila ani obnažená Maryam d'Abo, ani překombinovaný (leč rozhodně zajímavý) závěr. Ke smůle tvůrců (tedy především v mém případě) totiž prostředek filmu moc dobrý nebyl. Zbytečně zdlouhavé pasáže o ničem, mordy chlapcových zabijáků mně spíše rozesmávali, než aby vzbuzovali pocit strachu, napětí se jaksi vytratilo a pokus o jakési psycho hrátky se moc nevyvedl. Vše se ke konci sice zlepšilo, ale i tak je to spíše průměrná podívaná, nežli nezapomenutelná pecka. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Zo začiatku tak pekne... a potom sa to posralo. Celý film sa venovať tomu, čo prvú polhodinu, mohol to byť prefektný sci-fi horor. Najprv mi Xtro dokonca pripomínalo Cronenbergové Brood, alebo Zulawského Possesion; všetko to cucanie žíl, jedenie hadích vajec, pôrod a podobne. Tak načo tie hračky, preboha? Ps: Maryam d'Abo by bola dostatočne luxusná aj do áčkového sci-fička. Škoda tej chvíľky, čo bola na plátne. ()

Reklama

Kusko.t2 

všetky recenzie používateľa

Mimozemský šmejd Harryho Bromley Davenporta nadväzuje v čase osemdesiatych rokov na obľúbenú vlnu sci-fi hororov desiacu divákov v tmavých kinosálach zásluhou všemožných votrelcov, mutantov a inej neidentifikovateľnej hávede z vesmíru. Keďže Davenport predstavuje svojho béčkového hnusáka X-tra obecenstvu po takých vesmírne známych menách ako Ridley Scott či Steven Spielberg, reaguje nutne nepriamo aj na nich a to zásluhou jemnej inšpirácie ALIEN-om (1979) – jeden z alternatívnych názvov X-tra nesie dokonca označenie “Monstromo“, a obrátenej reklamnej kampani prekrúcajúcej rodinnú fantasy drámu E.T.: THE EXTRA-TERRESTRIAL z roku 1982 sloganom – “Not All Extra Terrestrials Are Friendly“. Okrem nich je postrehnuteľná aj inšpirácia takým INSEMINOID-om Normana J. Warrena. Spočiatku idylický príbeh rodiny Phillipsových narúša hneď v zárodku bežného slnečného dňa plného pohody ostrá žiara zatemňujúca svojim svetlom oblohu ako operačné svetlo režúce intenzitou jasu oči pacienta. Rodinné puto sa narušuje. O tri roky nato pretína oblohu vesmírne teleso opäť. S minulými udalosťami stále nevyrovnaná rodina musí čeliť novým skutočnostiam, prekvapeniam, slepej nádeji a teroru! Sila kostnatého X-tra metamorfóznych zručností sa začína orientovať na malého Tonyho. Horor krížený s komédiou sa rozbieha. Bizarný lunapark Harryho Bromley Davenporta sa tak otvára. ### Aj napriek tomu, že X-tro neoplýva výraznou porciou nechutností, v takom Fínsku a na Islande ho istého času dokonca úplne zakázali (vo Veľkej Británii sa o to pokúsili). V roku 1982, kedy sa do britských kín X-tro dostáva, je všetko ešte v poriadku – premieta sa nezostrihaná verzia v Uncut podobe obsahujúca vtedy ešte iné zakončenie než to, s akým sa film distribuuje dnes. Po kino prepustení prichádza zásluhou distribučného štúdia “Spectrum video“ X-tro aj na VHS nosiče v rovnako nezostrihanej podobe. To pobúrilo ochrancov mravu v Manchestery, Birminghame a v Newcastly natoľko, že žiadali od BBFC aby horor Harryho Bromley Davenporta umiestnili na zoznam tzv. Video nasties, čím by sa mohlo začať proti filmu stíhanie. BBFC žiadosť zamietla. Na trh sa po stiahnutí a preskúmaní požiadaviek dotknutých osôb X-tro obratom vracia (uncut). Na neslávne známy zoznam sa v skutočnosti teda nikdy NEDOSTAL. V roku 1987 sa podporila ponuka X-tra na trhu zásluhou vydania distribučného štúdia “Polygram“, v roku 1992 zasa zásluhou štúdia “First Independent“ (obe Rated:18, Uncut). Remasterované vydanie filmu na DVD prichádza v Británii v roku 2007 (Film 2000, Rated:15, Uncut) a koncom roka 2009 (Optimum Home Entertainment, Rated:15, Uncut). PS – videná samozrejme 84 minútová nezostrihaná uncut verzia. ()

Ten Druhy 

všetky recenzie používateľa

Prvá polhodina filmu bol vcelku mimoriadna a šokujúca, obsahovala výrazné klady hororov z 80. rokov. Úspešne sa podarilo vybudovať hrôzostrašnú atmosféru a vydesiť príchodom odporných mimozemských bytostí. Masky aj efekty pôsobili presvedčilo. Stupeň ohrozenia bol maximálny a napätie gradovalo až do ohavnej scény krvavého pôrodu dospelého muža, ktorej iba máločo (nielen v tej dobe) môže konkurovať. Xtro naviac ponúklo štedrú porciu erotiky v odvážnych detailoch. Po polhodinke nastal nečakaný zlom a zvyšok filmu bol len recykláciou a opakovaním už zobrazeného. Akoby si tvorcovia filmu vystrielali všetky náboje už na začiatku a došiel im dych. ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Komentář obsahuje SPOILERY: Naprosto ujetá záležitost, která zřejmě Davenporta napadla v pořádném rauši a kterou spíchl dřív než stačil vystřízlivět. Blízké setkání čtvrtého druhu je záhy vystřídáno bizárním pátým druhem, kdo by nevěděl, jedná se o sex s mimozemšťanem, zde konkrétně o orální spojený s oplozením. Následuje porodnická vsuvka a otázka k zamyšlení, zda by rození dospělých jedinců lidského rodu nebylo evolučně i ekonomicky výhodnější. A poté tipuji vrchol drogového opojení, seznámíme se s oživlými hračkami, pumou neznámého původu, nakaženým dítětem, které sáním boku své chůvy do této naklade svá vejce, kteroužto schopnost mu zase sáním ramene předal jeho biologický otec toho času mimozemšťan. Na závěr otec seřve svého soka v lásce k smrti, promění se společně se synem ve zrůdu a v záblesku trojúhelníkového oka ( to nebude náhoda) odlétají vstříc dalším planetám. Na zemi zanechávají hned dvakrát traumatizovanou matku, poprvé z nevydařené soulože s již měnícím se (mokvajícím) partnerem a hned poté přichází o syna, manžela i milence. Zdrcena odchází domů, kde objeví pumu a mimozemská vejce. Stmívačka a křik. Možná puma, možná vejce, kdo ví... ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (9)

  • Vďaka niekoľkým ostrejším scénam bol film v Británii umiestnený na takzvané "videonasties" VHS. (Jello Biafra)
  • Režisér filmu Harry Bromley Davenport v rozhovore priznal, že bizarná atmosféra filmu bola absolútne neúmyselná a hudbu pri záverečných titulkoch popísal ako "jačiace syntetizátory". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama