Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svoju dobu veľmi emancipovaná žena s literárnym talentom a nepeknou traumou z detstva, s ktorou sa snaží vysporiadať práve písaním. Záhadnému cudzincovi, sirovi Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), sa jej texty páčia a jej sa preto páči on. Dokonca tak, že po tragickej otcovej smrti skoro odloží smútok a vydá sa za neho. Vďaka sobášu sa stane spolumajiteľkou panstva Purpurový vrch, ktorého znamením je majestátny, ale chátrajúci viktoriánsky dom, ktorý má na streche dieru cez ktorú padá do vstupnej haly dážď, sneh a lístie. V jeho stenách sa Edith rozhodne necíti ako doma. Prispieva k tomu odmeranosť jej švagrinej Lucille (Jessica Chastain) a veľa strašidelných vízii, ktoré ju sprevádzajú od chvíle, kedy prvýkrát prekročila prach tohto domu. Edith je síce k smrti vystrašená, ale zároveň ju zvedavosť núti odhaľovať tajomstvá, ktoré sa dom snaží pochovať. Že jej pri tejto pátracej akcii pôjde o život, netreba ani dodávať. (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (25)

Trailer 3

Recenzie (780)

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Keď zápletka horko ťažko vydáva na celovečerný film a hororových prvkov je primálo na to, aby zabrali na nesviatočných divákov, úmysel sa trochu míňa účinku. Del Toro si skrátka natočil gotickú romancu v štýle starých filmov, ale hoci podobným experimentom väčšinou dávam palec nahor, Purpurový vrch nedisponuje okrem pôsobivého vizuálu ničím zvlášť zaujímavým. Nie z pohľadu súčasného diváka. Kontraproduktívne vnímam aj samotných duchov, ktorí síce vznikali kombináciou praktických a digitálnych efektov, ale v danom prevedení i tak nepôsobia príliš uveriteľne a realisticky. Tak nabudúce, Guillermo. ()

Asia_Power 

všetky recenzie používateľa

Tak jsem s AlíkemMirů šla do kina s pocitem, že del Toro by mě neměl zklamat, když má za sebou takovej pěknej snímek jako Fouňův labyrint. Jenže na Purpurovém vršku si Toro určitě namlel držku a jak se chudák rejža kutálí ze svahu dolů a obaluje se červeným sněhem víc a víc, tak se mu veškeré atmosférické nápady vymlátěj z hlavy a po dopadu mu ve škebli zůstane jen krásnej vizuál, dobří herci a digi strašidla. Ty neděsej, spíše naopak jsou celkem funny a vše tak zachraňuje jedna psycho girl, co permanentně žárlí na Lokiho. Proč to prozrazuju? Protože děj prohlédnete vždy tak deset minut dopředu. Odhalování temného tajemství domu působí všelijak jen ne napínavě a mně osobně bylo volný, kdy na to ta blbka co s bezmeznou důvěrou chlastá čaj, i když po něm vždy vytuhne a bleje krev, přijde. Tupost hlavní hrdinky sere i místního bubáka, kterej se může přetrhnout, aby jí dodal potřebný počet nápověd, ale když máte v hlavě průvan, tak Vám ani sebelepší Bůůůůgymen nepomůže. Loki na nás vystrčí holou prdel a jde vyrábět hračky pro potěchu své ségry (hračka pro potěchu...co to asi bude) ... Celkově zklamání, mohlo to být super kdyby se del Toro nenatáhnul no... ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

U mňa spokojnosť. Mnoho sklamaných užívateľov asi čakalo čistokrvný horor, ale toto veľmi pripomína hlavne atmosférou DelTorov Faunov Labyrint. Film je veľmi dobre a hviezdne obsadený a je fakt, že sme J. Chastain v takejto roli ešte nevideli. Del Torov rukopis je poznať a dokáže spoľahlivo vybudovať atmosféru. Väčšina hororov nestavia na nijako zvlášť vystavaných príbehoch a tu práve hraje príbeh dôležitý part, preto možno nebol úmysel ani čas na lacné ľakačky a triky, ktoré sme už aj tak x-krát videli v iných filmoch. Del Toro je komplexný a chytrý režisér a Crimson Peakom si hanbu neurobil. 70%. ()

Davies182 

všetky recenzie používateľa

Po dlouhé době (poprvé od Insidious) jsem se během filmu skutečně BÁL, což je zážitek, který má pro mne nevyčíslitelnou hodnotu a jehož se mi v posledních letech dostává zcela výhradně pouze díky počítačovým hrám. Del Torovým životním posláním by nemělo být nic jiného než natočit pokud možno co nejvíce Lovecraftových povídek, nejlépe jako štědrým rozpočtem oplývající seriál z dílny HBO. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Som trošku sklamaný. Ani nie je tak s toho (nakoniec) klasického príbehu, ako tak s toho, že Guillermo to až príliš naťahoval. Na dve hodiny je to až moc a filmu dosť trvá, kým sa rozbehne, čo je škoda, pretože väčšie tempo je hlavne to, čo by film potreboval. Aj tak vás ale del Toro dokáže potešiť jeho temným (fascinujúcim) vizuálom, skvelými hercami, či krvavým násilím. Škoda, len že sme museli čakať na to viac ako bolo treba. S prižmúrenými očami za gotický vizuál a opojnú hudbu dávam ešte jednu navrch. Obľúbený soundtrack: Edith's Theme, Credits. 80% - 4* ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (44)

  • Guillermo Del Toro napísal každému hercovi 10 stránkovú biografiu jeho postavy a prikázal im, aby to držali v tajnosti. Iba Charlie Hunnam (Dr. Alan McMichael) si biografiu svojej postavy napísal sám a jediný návrh, ktorý Del Toro hercovi zamietol, bol, že jeho postava nebude fajčiť fajku. (Steny94)
  • Režisér Guillermo Del Toro napísal scenár k filmu v roku 2006 a štúdio chcelo, aby sa natáčal v už existujúcom dome. Del Toro však odmietol a povedal, že sa o réžiu filmu postará len vtedy, ak si ho bude môcť postaviť od základov. Urobil to preto, lebo samotný dom je veľmi dôležitou súčasťou príbehu. (Steny94)
  • Universal sa rozhodlo vydať film počas Halloweenu a keďže Guillermo del Toro dokončil film niekedy až v rozmedzí decembri 2014 alebo v januári 2015, dátum vydania musel byť stanovený na október 2015. (Pat.Ko)

Súvisiace novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (viac)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (viac)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (viac)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (viac)

Reklama

Reklama